Een snoot is een opzetstuk dat op de flitser wordt geplaatst om het flitslicht te bundelen. Het gebruik ervan is in korte tijd vanuit de studiofotografie overgewaaid naar de onderwaterfotografie. Bij macro fotografie is de smalle bundel die uit de snoot komt voldoende om alleen het onderwerp te belichten. De achtergrond blijft dan donker en het onderwerp er komt mooi van los. Ook het zweefvuil wordt niet aangelicht. Bij groothoekfotografie wordt de snoot meestal gebruikt om een onderwerp in de foto te accentueren.
Flippen
Snoots kun je zelf in elkaar knutselen van PVC pijp maar ze zijn ook gewoon te koop. Voordeel van dat laatste is dat de bevestigingsring voor de gangbare typen flitsers op maat is gemaakt zodat ze er niet af vallen. De jongste telg in de snootfamilie is de Flipsnoot Pro van AquaCam.nl – het bedrijf van Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie Jos Broere. Hij bedacht enkele jaren geleden de Flipsnoot en heeft hem inmiddels verbeterd. De FlipSnoot Pro heeft de vorm van een conus die het flitslicht nog meer bundelt. Het scharnier waarmee je de snoot kunt wegklappen als je hem niet gebruikt (‘flippen’, vandaar Flipsnoot) is robuuster geworden en aan de voorkant van de snoot is een grid (honingraat) geplaatst. Een grid zorgt ervoor dat het flitslicht nog minder verstrooid uit de snoot komt.
De belangrijkste vernieuwing is dat in de Flipsnoot Pro een hulpmiddel is geplaatst om het licht van de pilotlamp gecentreerd uit de snoot te krijgen. Met behulp van de pilotlamp richt de fotograaf de flitser op het onderwerp, maar bij sommige flitsers (Sea&Sea, Inon) is de pilotlamp uit het midden geplaatst. Een nadeel hiervan is dat het instellicht dan ook schuin uit de snoot komt. Je moet dus als het ware naast je onderwerp richten om het flitslicht op de juiste plaats te krijgen. Dat is erg lastig en frustrerend. Voor dit type flitsers is in de snoot een lichtgeleider geplaatst die het pilotlicht vanaf de lamp naar het centrum van de grid brengt. Overigens blijkt de pilotlamp van de Sea&Sea YS-D1 waarmee we de Flipsnoot Pro hebben gebruikt vrij zwak: overdag is het licht nauwelijks te zien. Bij nachtduiken heb je er meer plezier van.
De Flipsnoot Pro wordt met behulp van een 3D printer gemaakt van ABS kunststof en verkrijgbaar bij AquaCam.nl en Onderwaterhuis.nl.