Kleur! Waar je ook kijkt! Overal om me heen zie ik kleurrijke kleding, hippe mensen met rieten hoeden en veel armbanden, en ik hoor overal muziek. De overdreven uitgedoste hippies zijn ook niet over het hoofd te zien. Het lijkt helemaal in het plaatje te passen dat de meeste mensen van Ibiza hebben: grote feesten, overjarige hippies, jongelui die graag hippie hadden willen zijn en veel zon en strand. Wij gingen naar dit vermeende feesteiland in de Middellandse Zee om te duiken en ontdekten een heel ander Ibiza!
Zodra ik mijn hoofd onder water steek, ben ik verrast. Enkele meters onder me golft een groot veld zeegras rustig heen en weer op de beweging van het water. Een school gestreepte gele vissen beweegt in hetzelfde tempo mee vlak boven het wuivende groene gras. Recht voor me stijgt een loodrechte rotswand op uit het zeegrasveld en een grote rode zeester zit net onder de waterlijn. De kleuren schitteren in de zon. De kleuren onder water doen niets onder voor de kleuren op de hippiemarkt! De rotswand zet zich boven water voort en vormt de kustlijn van het eiland Tagomago, waar we vanuit de boot al bewonderend naar keken. Honderden zeevogels zijn de enige vaste bewoners. Op dit privé-eiland staat slechts één huis, van alle gemakken voorzien, inclusief een eigen helikopterplatform. Het huis is te huur als vakantiehuis. Het kost wat, maar dan heb je wel een heleboel privacy en een mooi huisrif!
Las Anclas
We dalen langzaam af en ik verbaas me over de hoeveelheid vis die we direct zien. Het landschap onder water is al net zo verrassend als het onderwaterleven. Grote rotsblokken, waarvan sommige groter dan huizen, liggen verspreid over de zandbodem en tegen de schuin aflopende rotswand aan. We volgen een smal ravijn met een zandbodem tussen de hoog oprijzende rotsblokken door. Zoals de naam van de duikplaats ‘Las Anclas’ al aangeeft, zijn we op zoek naar de twee ankers die hier liggen. Het eerste anker vinden we in het ravijn. Een deel bevindt zich onder het zand, maar het deel dat zichtbaar is geeft aan hoe groot dit anker is. We dalen verder af tussen de rotsblokken door. Als we een bocht omgaan hangt er ineens een enorme barracuda rustig in het smalle ravijn voor ons. Even volgt een korte staarwedstrijd, dan besluit de barracuda plaats te maken. Met enkele kleine bewegingen draait hij zich om en verdwijnt uit het ravijn.
Als we een bocht omgaan hangt er ineens een enorme barracuda rustig in het smalle ravijn voor ons. Even volgt een korte staarwedstrijd, dan besluit de barracuda plaats te maken.
We komen aan op de zandbodem onder de rotswand en vinden al snel het tweede anker. Het staat rechtop en is meer dan twee meter hoog. Hoewel het anker indrukwekkend is, willen we graag weer terug naar ondieper water. Niet alleen was hier meer onderwaterleven te vinden, ook is het water er een stuk warmer! De heerlijke 20 graden watertemperatuur aan de oppervlakte zijn op een diepte van 30 meter nog slechts 16 graden en dat wordt toch fris in onze 7 mm duikpakken. In het ondiepe scharrelen we even heerlijk rond. De rotsblokken zorgen voor grote hoeveelheden overhangen, hoekjes en gaatjes. En overal is wel iets te ontdekken. In de schaduwen onder een overhang zijn oranje anemonen te vinden, een murene duikt op uit een smal gaatje. Veel te snel is het tijd om weer terug in de boot te klimmen. Gelukkig maken we nog een duik vandaag, want we zijn nog lang niet uitgekeken. Met de snelle boot varen we terug naar het duikcentrum, waar we opwarmen op het strand.
Zwart gat
Voor de tweede duik gaan we de andere kant op en hebben we vanuit de boot een mooi zicht op de kust van Ibiza, met verschillende rotspunten die omhoogsteken uit de zee. Deze keer een totaal andere duikplaats dan de ochtendduik. We duiken bij de Cathedral: een grote grot. In de rotswand voor ons zit vlak onder het wateroppervlak een groot zwart gat. Als we naar binnen gaan, zien we alleen het blauwe licht achter ons vanuit het open water. We doen onze lampen aan en zien dat we in een ronde zaal zwemmen. Boven ons zien we de oppervlakte en langzaam stijgen we op. De open ruimte boven ons verklaart de naam van de duikplaats; de koepel heeft niet alleen de sfeer van een kerk, maar ook dezelfde akoestiek. Stalactieten hangen aan het plafond terwijl druppels er langzaam afdruipen en in het water vallen. Onze lampen verlichten maar kleine stukjes van de grot. Een bijzonder en beetje spookachtig gezicht. Als we het gezien hebben, steken we toch vrij snel ons hoofd weer onder water. We zijn natuurlijk toch duikers en verkennen liever de grot onder water.
Achter in de grote zaal zijn twee kleinere gangen. Onze gids Carolina heeft al verteld dat dit een rondlopende smalle gang is, die weer in de zaal uitkomt. Even voel ik me een echte grotduiker als ik het smalle gangetje inzwem. Alleen verlicht door mijn kleine duiklamp zwem ik een meter of 20 voor ik weer een zwak blauw licht voor me zie verschijnen. Als ik doorzwem wordt het blauwe licht sterker en kan ik de grote zaal weer onderscheiden. Tot een felle lichtflits mij verblindt. Mijn buddy besloot mijn moment als stoere grotduiker op de gevoelige plaat vast te leggen… We vinden verschillende naaktslakken in de grote grot en oranje anemonen geven kleur aan de rotswanden. Omdat de grot maar een paar meter onder water ligt, houden we nog tijd over om ook de rotswand buiten te bekijken. Terug in het zonlicht zijn er weer vissen en een kreeft heeft zich geïnstalleerd op een smalle richel in de wand, waar hij onze capriolen gadeslaat.
Rode eend
Omdat we nieuwsgierig zijn of Ibiza ook geschikt is om te snorkelen, besluiten we op onderzoek uit te gaan. Dat doen we helemaal in Ibiza-stijl: in een rode eend (2CV) waarvan we het dak meteen openzetten. We rijden langs de kust en bezoeken verschillende strandjes en baaien om overal een verfrissende duik te maken. En dat is zeker geen straf, want de temperatuur is ondanks het open dak flink opgelopen! We zijn duidelijk niet de enigen die verkoeling zoeken, want in de kleine baaitjes zien we ook de lokale bevolking met een snorkelsetje ronddobberen in het water. We ruimen onze camera’s maar even op als een hoogbejaarde dame met duikbril en snorkel maar zonder bikinitopje het water inloopt voor een snorkeltochtje. Op Ibiza kan alles!
De eerste dagen waren we onder de indruk van het onderwaterlandschap en de diversiteit daarin. Al snel hebben we een favoriete duikplaats: Lighthouse. Deze duikplaats ligt recht voor Cala Martina, de baai waar Divestar is gevestigd en het is dus maar enkele minuten varen. Boven water wordt de plek gemarkeerd door een lichtboei. De oorspronkelijke vuurtoren bevindt zich tegenwoordig onder het wateroppervlak op een diepte van 6 tot 14 meter. Op een zonnige dag is een dergelijk object de droom van iedere onderwaterfotograaf. Maar terwijl ik braaf een tijdje stil hang als model voor de groothoekfoto’s van mijn buddy, blijkt deze mooie droom ook iets van een nachtmerrie in zich te hebben… Ik ontdek een paars vlekje op de vuurtoren, dan een oranje en iets met rood en roze. Op de een of andere manier trekt de vuurtoren ontzettend veel felgekleurde naaktslakken aan. En wij hebben allebei een groothoeklens op onze camera… Een beetje verdrietig bewonderen we de naaktslakken, die allemaal keurig poseren en ons uitlachen omdat we ze toch niet op de foto kunnen zetten.
De gids geeft aan dat er op deze duikplaats nog meer te zien is en nog eens achteromkijkend naar die mooie toren zwemmen we achter hem aan. We hadden ons daar nog uren kunnen vermaken, wat was er veel te zien! Maar ook de rest van de duikplaats blijkt meer dan de moeite waard. In de begroeide rotswand zitten spleten en grotjes waarin allerlei leven te vinden is. Een murene kijkt ons glazig aan vanuit zijn grotje, terwijl een schorpioenvis vertrouwt op zijn camouflage om niet gezien te worden. Onder een kleine overhang ontdekken we een octopus. Als we dichterbij willen kijken, sluit hij snel de opening naar zijn plekje af door de schelpen en stenen op de rand van de richel naar zich toe te trekken.
We maken meerdere duiken bij Lighthouse en iedere keer ontdekken we nieuwe dingen. Deze keer lachen wij de naaktslakken uit, nu we terug zijn met andere lenzen op onze camera’s. En we brengen nog een bezoekje aan de octopus, die ons nu een kijkje in zijn woning biedt. En daar ontdekken we iets heel bijzonders! Deze octopus woont hier namelijk niet alleen, maar met zijn hele (toekomstige) familie! Aan het plafond van de overhang hangen als een soort druiventrossen allemaal eieren. Deze octopus zal de eieren bewaken en verzorgen totdat ze uitkomen. Als we het nageslacht genoeg bewonderd hebben naar de zin van de oppas, wordt er een arm met zuignappen uitgestoken om de stenen en schelpen weer voor de ingang te trekken. Poppetje gezien, kastje dicht.
Deze octopus woont hier niet alleen maar met zijn hele (toekomstige) familie! Aan het plafond van de overhang hangen allemaal eieren.
Uitgedost
Het rustige Ibiza dat wij ontdekken, is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen of stellen die van de zon en natuur willen genieten. Ook in de natuur boven water is veel kleur te vinden, maar de kleur waarmee dit artikel begon heeft niets met rustige plekken te maken. De muziek en kleurrijke kleding vinden we op de wekelijkse hippiemarkt, op slechts enkele minuten lopen van het duikcentrum. De overdreven uitgedoste hippies zijn exact wat ze lijken te zijn: zo aangekleed om op de foto te gaan. De kleding en armbanden liggen in kramen te wachten tot iemand ze als souvenir mee naar huis neemt. En de hippe mensen verdwijnen tussen de heerlijk normale mensen die de kraampjes afstruinen, de jongelui die op zoek zijn naar het perfecte jurkje en de oudere echtparen die een dansje wagen bij een bandje dat vrolijk staat te spelen. De hippiemarkt is typisch Ibiza en dus een ervaring die we niet wilden missen. Maar ik kan mijn buddy niet overhalen om als hippie op de foto te gaan, dus lopen we maar terug naar het duikcentrum om te doen waarvoor we hier zijn: duiken!
Hoewel er meerdere wrakken rond Ibiza liggen, springt er één uit: de Don Pedro van 142 meter lang. Bij het verlaten van de haven van Ibiza-Stad in 2007 koos de kapitein van de Don Pedro voor de kortste route. Helaas lagen in die binnenbocht de rotsen van het kleine eilandje Dado Pequeno. Het schip liep op de rotsen en zonk onmiddellijk. De 20 opvarenden werden gered en binnen enkele uren na vertrek uit de haven, was Ibiza een schitterend wrak rijker. Het wrak ligt op haar bakboordzijde met het diepste punt op 48 meter. Tijdens de briefing hebben we de maquette van het schip uitgebreid bestudeerd. Het wrak is zo groot dat we het nooit helemaal in een keer kunnen zien. Met een rol achterwaarts begint onze duik naar de Don Pedro. We dalen af in het blauwgroene water en ontdekken al snel dat het zicht minder goed is dan afgelopen dagen. Pas als we op 20 meter diepte zitten, zien we onder ons een enorme vorm verschijnen. Ook al wist ik dat het wrak groot was, toch overvalt het formaat me. In tegenstelling tot de wrakken in tropisch water, is dit wrak niet begroeid met koraal maar met een dikke vacht van algen die langzaam meebewegen met het water. Pas als we het dek zien, wordt de enorme massa herkenbaar als schip. Langzaam laat ik me afzakken naar de schroef die op 43 meter ligt. Vanaf hier kijk ik omhoog naar het schip en zie de reling en opbouw afgetekend tegen het zonlicht. Mijn buddy fotografeert de school barracuda’s die rondcirkelen bij het dek. In tegenstelling tot de bovenzijde van het wrak, zijn het dek en het achterschip niet begroeid met wier. Hierdoor is het beter herkenbaar als vrachtschip, met de schorpioenvissen en murenes die het wrak nu bewonen. Al veel te snel geeft mijn computer aan dat mijn tijd bijna op is op deze diepte. We stijgen langs het wrak verder ophoog en de school barracuda’s schuift mopperend een stukje voor ons op, als we via de lijn opstijgen. Langzaam verdwijnt de Don Pedro uit het zicht en voelen we het water warmer worden. Eenmaal boven water bevinden we ons ineens in een hele andere wereld. De luxe jachten en zeilschepen die de haven van Ibiza in willen, passeren ons terwijl we aan boord klimmen.
Dalt Vila
Vandaag is het aan boord klimmen niet het enige klimmen dat we doen. Na de duiken gaan we naar Ibiza-Stad om het oude centrum te bekijken. En daar komt heel wat klimmen bij kijken! Via een eeuwenoude toegangspoort kom je in Dalt Vila, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een eindeloze hoeveelheid smalle straatjes en trappetjes leiden naar de kathedraal helemaal boven op de heuvel, van waar je een schitterend uitzicht hebt over de zee, de haven en een aantal duikplaatsen. Na het uitzicht bewonderd te hebben, wandelen we naar beneden op zoek naar een terrasje om onder het genot van een ijsje en iets te drinken onze duikplaatsen voor morgen uit te zoeken. Want gelukkig mogen we nog een dag duiken!
______________________________________________
Kajakken en snorkelen
Vanaf het strand bij Port de Sant Miquel vertrekken we met de gidsen van Walking Ibiza in tweepersoons kajaks. Het is nog heerlijk warm en we varen langs de hoge rotskusten van de noordkant van het eiland. Onderweg zien we verschillende grotten. Bij een paar grotten kunnen we zelfs met de kajak naar binnen. Het past maar net! Het is duidelijk waarom de smokkelaars uit het verleden goede zaken deden rond Ibiza. Verstopplaatsen genoeg. In een van de grotere grotten kan normaal zelfs gesnorkeld worden. Wij slaan echter even over: door de windrichting zijn alle kwallen uit de omgeving hier naar binnen geduwd en het water is meer een prikkelende gelatinepudding dan aantrekkelijk snorkelwater. Tijdens de pauze aan een strandje kunnen we ons hart ophalen met snorkelen, om op de terugweg de zon langzaam in zee te zien zakken. Wat een schitterend gezicht!
______________________________________________
Ibiza praktisch
IBIZA is een Spaans eiland in de Middellandse Zee. Het behoort tot de Balearen en is 575 km² groot. Ibiza heeft een bijzondere internationale gemeenschap. Het publiek is zeer divers. Het heeft een grote aantrekkingskracht op spiritueel ingestelde mensen, kunstenaars en bekende Nederlanders. De laatste jaren is Ibiza vooral bekend geworden als feesteiland. Voor het feesten en de clubs moet je vooral in Ibiza-Stad en enkele andere grote plaatsen zijn. In andere delen van het eiland heerst een ontspannen en rustige sfeer. Het hoogseizoen is duidelijk in de zomer, wanneer het druk kan zijn op het eiland. In de periode van november tot maart is het erg stil en zijn veel accommodaties gesloten.
KLIMAAT: Ibiza kent een typisch Mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. In de zomer daalt de regenval, die het hele jaar al matig is, tot vrijwel nul. De zomermaanden worden gekenmerkt door de vele zonuren.
REIS: Binnen 2,5 uur is het eiland bereikbaar vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, vaak voor relatief lage ticketprijzen. Van het vliegveld bij Ibiza-Stad is alle accommodatie op het eiland maximaal een half uur rijden.
VALUTA: Euro
VACCINATIES: niet nodig
TAAL: Er wordt Spaans en Engels gesproken op het eiland, maar je hoeft ook nooit ver te zoeken naar iemand die Nederlands of Duits spreekt.
ELEKTRICITEIT: 220 Volt
SOORT DUIKEN: Bootduiken, driftduiken, wrakduiken, nachtduiken. Geschikt voor alle niveaus.
Deze reis kwam tot stand in samenwerking met Divestar Ibiza. Met dank aan Walking Ibiza en Ducks United.