Leestijd: 4 minuten

Een hele nieuwe winkel en mooie voorzieningen voor duikers. De cockpit blijft de attractie in de Beldert bij Zoelen.

Het stond al ruim tien jaar op de planning. Een keer duiken bij De Beldert in Zoelen. Alleen al de cockpit onder water zou de moeite waard zijn. Een bezoek aan de vernieuwde winkel was een mooie aanleiding. We kleden ons om op een ruime parkeerplaats die is verhard met grind. Toiletteren voor het duiken hoeft ook niet meer in dixie’s, maar kan in gloednieuwe buitentoiletten. Het is nog geen minuut lopen naar het water. Links ligt al een nieuwe steiger, maar we gaan te water via de oude steiger rechts die straks voorbehouden is aan de technisch duikers.

 

Vooraf hebben we een duikkaart bestudeerd die in de winkel hangt. Er zijn twee manieren om bij de cockpit te komen. Een lijn volgen die helemaal naar links loopt en blijven zwemmen tot je er bent, of eerst via een lijn naar de kotter en dan door naar de cockpit. We kiezen het eerste, omdat die route minder diep (en koud) lijkt. Het is ruim tien minuten zwemmen, een flinke tocht waarbij verder weinig te zien is dan glooiende wiervelden. Maar dan doemt net als de verveling is toegeslagen de neus op van de Boeing 707. De cockpit is in 2007 afgezonken door leden van de Tielse Onderwatersport Vereniging Gagnan. De Boeing – bouwjaar 1966 en eigendom van Air Afrique – was in 1993 op Schiphol door het landingsgestel gezakt bij het taxiën. Jarenlang lag de cockpit als eyecatcher in een weiland langs de Rijksweg N59 in Zeeland.

 

De Beldert

Stoelen en andere obstakels zijn verwijderd.

 

Snoekwardess

Onder water is het object ook niet te missen. De gestripte cockpit is enorm groot, naar schatting een meter of vier, met een fraaie neus. Het moet een flinke opgave zijn geweest om dit loeizware object goed te laten afzinken. De stoelen, kabels en apparatuur van piloten zijn verwijderd. Als we komen aanzwemmen hangt een enorme snoek voor de cockpit. Als een echte stewardess bewaakt ze de ingang. ‘Jij komt er niet in!’ lijkt het dier te zeggen, maar ik weet er onderdoor te glippen en neem een kijkje binnenin. Naar buiten gaan is lastiger, de snoek is inmiddels pontificaal midden voor de open achterzijde gaan hangen, maar met wat geduld kom ik er toch langs. Eén duik is te weinig om alle objecten te bekijken, dus buigen we af naar de oever en komen we langs de kant terug, waarbij we nog een oude badkuip tegenkomen.

 

Bij de tweede duik kiezen we voor een andere lijn. Deze leidt naar enkele kano’s en een enorme compleet opgetuigde zeilboot met een metershoog zeil. Het zicht is vandaag helaas beroerd hier, vis is niet te zien en we koersen terug op de kant om een auto te bekijken. Ook dit object is ingenomen door een grote snoek die mooi bij de achterbank van de auto poseert. We hebben nog lucht genoeg dus zwemmen we verder naar het wrak van een kotter, meer dan tien meter lang. Het scheepje ligt grotendeels intact op ongeveer zestien meter diepte. Dit was het eerste grote object in de Beldert, horen we van Gerard, de eigenaar van de duikwinkel. Gekocht in het Noord-Hollandse Schagen is de kotter met een dieplader naar de Beldert gebracht, waar de Genie haar rustig op haar laatste rustplaats heeft laten zakken. Mijn buddy heeft het object al vaker gezien en wacht aan de oppervlakte terwijl ik een paar rondjes over het wrak zwem en met een lamp in de boot kijk. Geen leven hier, maar wel een schitterend behouden wrak.

 

De Beldert

De tocht voert langs glooiende wiervelden.

 

Steuren?

Op de snoeken, voorn en wat baarzen na valt het bij beide duiken tegen met de visstand. De enorme steuren waarvan duikers op de parkeerplaats hebben verteld dat ze er moeten zitten, zien we niet. Dan maar een avondduik, dan is de kans op een ontmoeting met de bijzondere vissen groter, zo wordt ons verteld. We gaan ditmaal rechtsaf langs de oever, naar een plek waar ze soms zouden zitten. Kleine snoeken genoeg, net als scholen kleine vis en veel groen. Steuren? Niet te bekennen, in het flinke meer dat een diepte van maximaal 25 meter heeft.  Wel zie ik een aantal modderkruipers van een centimeter of tien met de kenmerkende donkere vlekken op de flanken en het kadavertje van een rivierkreeftje. Een teken dat deze kreeftachtige dieren er wel zijn, maar nog levende familieleden laten zich niet zien. Duiken: € 3,50 per dag, vooraf te betalen in de winkel. Vullen kan ter plekke. Nachtduiken buiten openingstijd is mogelijk na een telefonische afspraak.

Meer informatie vind je op de website van De Beldert.

 

De Beldert

De kotter was het eerste grote object in De Beldert (foto: Cor Kuyvenhoven).