Leestijd: 3 minuten

De DFA-dag voor freedivers was vol gezelligheid, informatie, een safety clinic en natuurlijk records.

Op één ademteug duiken zonder flessen: dat is freediven. Een mooie sport die wordt beoefend in Nederland, zowel in het zwembad als in het buitenwater. Een onderwatersport waar je op één ademteug de diepte in gaat, zowel mentaal als fysiek. Een tak waar je jezelf tegenkomt zonder afleiding van buitenaf. De diepte in, in het water en met jezelf, maakt deze sport uniek in zijn soort.

DFA-dag

Op 4 september was de DFA-dag van de Dutch Freediving Association in strandpark Slijk-Ewijk. Van beginnende tot flink ervaren freedivers, iedereen is welkom op deze jaarlijks georganiseerde dag. Ook niet-leden waren van harte welkom tegen een kleine vergoeding. Het strand biedt leuke duikstek met een mooie ligweide, een strand en water met vaak zicht tussen de vijf en twaalf meter. Met een heerlijk zomers temperatuurtje kwamen zo’n 35 freedivers van diverse verenigingen en duikscholen samen om te trainen, ideeën uit te wisselen, nieuwtjes te horen en bij te kletsen. Ook konden zij een safety clinic bijwonen van Jeroen van Haudt van Baronauts, FEMR- en AIDA-instructeur.

Na een welkomstwoord werd er begonnen met een gezamenlijke stretching verzorgd door DFA-bestuurslid Kars van Kouwen. De groep aanwezigen kreeg diverse rek- en strekoefeningen, ook een aantal oefeningen specifiek voor freedivers, uitgelegd en de deelnemers konden deze direct toepassen. Gelukkig zorgden de bomen voor wat verkoelende schaduw, want het was behoorlijk warm.

  • Safety clinic
  • Lol boven en onder water
  • DFA Dag
  • Safety clinic

Introductie safety-opleidingen

Na deze warming-up was er een uitleg over de diverse safety-opleidingen (EHBO). Voor freedivers zijn specifieke opleidingen beschikbaar, die soms net even anders zijn als voor duikers met perslucht. Zowel Divers Alert Network (DAN) als AIDA kwamen aan bod. Begin 2023 lanceert AIDA International de FEMR (Freediving Emergency Medical Responder-cursus). FEMR’ers bieden de juiste primaire levensondersteuning bij freedive gerelateerde ongevallen in afgelegen gebieden. Deze opleiding traint freedivers dan ook in het begrijpen, herkennen en behandelen van freedive-specifieke verwondingen tijdens een medisch noodgeval.

Studenten leren en demonstreren alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om de juiste patiëntbeoordelingen, interventies en doorlopende zorg te bieden, inclusief het veilige aquatische transport van een patiënt naar een zorginstelling. Deelnemers gaan aan de slag met dynamische trainingstechnieken, waaronder video, mediapresentaties, demonstraties van vaardigheden, oefensessies, discussies en scenario’s op basis van situaties uit de realiteit.

Safety clinic

De safety clinic van Jeroen van Haudt van Baronauts werd na een stukje theoretische uitleg in het water gehouden. Het doel van deze clinic is het naar boven halen van je bewusteloze buddy vanaf tine meter diepte, om daarna met je bewusteloze buddy naar de kant te zwemmen en op de kant te oefenen met reanimeren (deze dag op een reanimatiepop). Ook als je nog nooit gereanimeerd had, kon je aan de slag: dit was de kans om het eens te proberen. Ook werd duidelijk dat als je verder uit de kant op meer diepte traint, je soms behoorlijk ver moet zwemmen naar de kant om daar echt hulp te kunnen bieden of te kunnen halen. Deze clinic was voor de DFA dus belangerijk om de freedivers te geven: zodat ze zich hier ook bewust van worden en om de safety procedures weer aan te scherpen.

Na de theoretische onderdelen zijn in groepjes vele duiken gemaakt. Op diverse dieptes werden boeien uitgezet om te oefenen. Ook werden de boeien voorvoor de safety clinic geplaatst. Op deze middag zijn ook wat nieuwe persoonlijke records gevestigd met dieptes tot wel 32 meter en gingen freedivers ook zonder vinnen de diepte in.

Na twee en een half uur in het water was het tijd voor de afsluiting, gezamenlijk wat drinken en pizza eten. Al met al een geslaagde dag: gezellig en leerzaam met een grote opkomst uit het hele land.

Wil je meer leren en weten over freediven, over de opleidingen of wil je ook eens komen kijken op de DFA-dag? Ga naar www.dfa.nu of mail naar info@dfa.nu.