Hup, hup, hup. Een voor een springen de deelnemende instructeurs van de NOB het water in. In het water liggen zeven stations, een circuit van oefeningen die je gaan helpen levens te redden als het moet. Reddingsvlotten, formatiezwemmen, springen van hoogte, touwklimmen, abseilen, een helicopter sling en een zinkend voertuig. Klim er maar uit, ook als deze op zijn kop ligt, met jou in de gordel er nog in. Tijdens de maritieme indoortraining van Get Wet Maritiem is het hard werken om in leven te blijven.
Met zo’n tachtig mensen liggen we in het water. Niet allemaal duikers, er zijn ook veel zeilers en andere watersporters en zelfs teams van bedrijven aanwezig deze dag. Twee groepen NOB-instructeurs zwemmen daartussen. Totaal niet bang voor water, ook niet voor onderdompeling normaal gesproken. Maar in je wetsuit, zonder fles op je rug in de gesimuleerde golven, wind en regen is het hard werken.
De dag staat onder bezielende begeleiding van Ben Stiefelhagen, oprichter en organisator van deze en andere veiligheidstrainingen bij Get Wet Maritiem. Hij en zijn instructeurs zijn streng, rechtvaardig en motiverend. Continu krijg je aanwijzingen, geven ze je een mentale opkikker, vertellen ze je hoe je tóch in het vlot klimt, het vlot omgedraaid krijgt, de krokodilformatie heel houdt. De uitleg is duidelijk, de situatie superveilig, de uitvoering niet altijd even goed. Teamwork, daar draait het om!
De training start met een instructie in het lokaal van de KNRM in de Rotterdamse haven. Hier geeft Get Wet tientallen keren per jaar deze training. Ben houdt het luchtig en toch zie je de spanning wel op de hoofden verschijnen. Iedereen heeft plezier tijdens het verhaal van Ben, maar op weg naar het water gaat toch door je hoofd: durf ik dat allemaal wel?
We mogen eerst een rondje rustig oefenen. De omgedraaide helikopter in het water blijkt de meeste spanning op te leveren in de groep. Het komt goed, soms met een beetje een te snelle ontsnapping, maar het is te doen. Rustig blijven, geen paniek, je kunt het. De ‘krokodil’ – een sliert om je als groep te verplaatsen in het water is communicatief een uitdaging. Net als het watertrappelen om een fontein van water te creëren om helikopters te laten zien waar we zijn. Allemaal tegelijk hetzelfde doen, en luisteren naar de ‘captain’ blijkt nog best moeilijk. Een drenkeling omhoog en warm houden gaat beter. Een bewusteloze persoon in een vlot krijgen is vrij uitputtend en omhoog klimmen met een touwladder of touwrek is voor sommige een echte marteling.
Daarna gaat het golfslagbad aan, samen met de wind en regen. Het stormt, regent en onweert: twee meter golf, windkracht acht. Overleven op zee is een teaminspanning. We moeten elkaar helpen als het nodig is en telkens weer tellen of iedereen er nog is. Op tijd ademhalen, op de top van de golf. Laat je helpen, help anderen. Wees verstaanbaar en blijf communiceren, krachtig en duidelijk. Dat is het advies.
Na de dag zitten we moe maar voldaan bij elkaar in de kantine. We krijgen feedback van onze instructeur: nog meer samenwerken, denk als team. Schipbreuk op zee leiden we hopelijk nooit, maar als het gebeurt: we hebben een keer geoefend onder gecontroleerde omstandigheden.
Meer informatie over deze en andere trainingen vind je op www.getwet.nl.