De NOB heeft samen met Rijkswaterstaat de laatste vier jaar gewerkt aan een nieuwe manier van het plannen van je duiken. Door deze nieuwe methode van plannen kun je het duikvenster rondom de kentering veel nauwkeuriger inschatten, worden je duiken veiliger en benut je de duiktijd veel efficiënter. Je duiken in de Oosterschelde worden in de meeste gevallen langer. Meer duikplezier dus!
Rijkswaterstaat monitort 24/7 de actuele waterstand- en stroominformatie en hanteert daarvoor ongeveer 110 factoren om het getij in een betrouwbare korte termijn voorspelling te vertalen. Rijkswaterstaat en de NOB hebben de actuele stromingsgegevens voor 34 Zeeuwse duikplekken toegankelijk gemaakt. Elke zes uur wordt de informatie voor elke duikplek bijgewerkt aan de hand van de laatste meteorologische gegevens. Dit levert een zeer actueel beeld van de stroming op met een maximale marge van vijf minuten.
Met de huidige getijdentabellen, die onder andere te vinden zijn in Onderwatersport Magazine en de Duikersgids-app, kun je een duik lang van tevoren plannen op basis van de waterstanden. Je krijgt tijden die met een tabel te herleiden zijn naar zes duikplekken. En vaak zit er een groot verschil tussen de tabeltijden en de werkelijkheid, variërend van een half uur tot soms wel bijna een uur! Meestal gaan deze duiken goed, maar er zijn altijd wel kleine of grote afwijkingen die de huidige methode met tabellen onbetrouwbaar maakt. Je gaat te vroeg of te laat het water in en dat gaat ten koste van het rendement van je tijd onderwater én je veiligheid. Dit komt doordat getijdentabellen de waterstanden voorspellen, maar geen relevante en actuele gegevens van de stroming geven.
3-stappen planning
De nieuwe methode van het plannen van een duik in de Oosterschelde doe je in drie stappen. Met de getijdentabellen plan je op de lange termijn globaal de tijd van de kentering voor je duik. Eigenlijk niet anders dan dat je nu al doet.
De tweede stap is dat je hooguit 24 uur voorafgaand aan de duik, aan de hand van de actuele stromingsgegevens via www.duikgetijden.nl, kijkt wat de verwachting van de stroming is voor jouw geplande duik. Je kunt dan bepalen hoe laat je op de duikplek wilt zijn en hoe laat je het water in wilt gaan.
De derde stap is aan de waterkant tijdens de ‘Check de Stek’-procedure. Je controleert nog één keer met de data die niet ouder dan 6 uur is, de actuele stromingsgegevens.
De informatie is beschikbaar met intervallen van 10 minuten waarbij je dus rekening moet houden met een verschil van +5 of -5 minuten.
Via www.duikgetijden.nl kun je de actuele stromingsgegevens inzien.
Disclaimer
De NOB heeft deze nieuwe methode van plannen de afgelopen jaren veelvuldig in de praktijk getest. Er waren soms nog onverklaarbare afwijkingen die met Rijkswaterstaat zijn bekeken en aangepast. Deze methode moet zich nu in de praktijk gaan bewijzen. Belangrijk daarbij is dat je nog steeds rekening houdt met de onvoorspelbaarheid van de getijdenbewegingen. Getij is een natuurlijk fenomeen is dat van zoveel factoren afhankelijk is en niet altijd nauwkeurig te voorspellen is. De werkelijke stromingsgegevens kunnen daardoor altijd nog iets afwijken van de gegevens die Rijkswaterstaat levert.