Leestijd: 3 minuten

Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn in de Noord-Aa objecten afgezonken en driehoeksmosselen uitgezet. Deze filteraars halen de algen uit het water waardoor het helderder zou moeten worden. Ze zijn met honderden, en koloniseren alle onderwaterobjecten, zoals de deuren en motorkap van een afgezonken auto. Maar wat is er nog meer te zien in Duikpark Zoetermeer? Malini Witlox ging op onderzoek uit.

In theorie is het simpel. Op het water dobberen allerlei boeitjes en ieder boeitje markeert een voorwerp dat is afgezonken in het Duikpark Zoetermeer. Te water gaan is gemakkelijk. Op een breed strand zet ik mijn kompas zodat ik vanzelf bij een van de middelste boeitjes uit moet komen. Al op één meter diepte is het zicht echter grotendeels weg. Gelukkig zwem ik tegen een touw aan, dat met een heleboel andere dikke touwen en lijnen blijkt te zijn verbonden. Samen vormen ze een parcours waarlangs je eenvoudig van het ene naar het andere object kunt zwemmen.

 

Het duikgebied bij Zoetermeer ligt in de Noord-Aa ofwel de Zoetermeerse Plas. Het stuk waar de voorwerpen zijn afgezonken is ongeveer honderd bij vijftig meter groot. Het bestrijkt maar een klein stukje van de plas die negentig hectare groot is. Ik kies ervoor om het touw naar links te volgen en zwem richting het ondiepe, waar vlakbij de kant een afgezonken auto ligt. Helaas geen bewoners in de wagen, wel een enorme hoop driehoeksmosselen die zich hebben afgezet op de deuren en motorkap. Om die mosseltjes was het ook te doen toen Dive Post Zoetermeer en haar duikteam Time2Dive in 2010 het park aanlegden. De Noord-Aa – in de jaren zestig ontstaan door zandwinning voor woning- en wegenbouw – had al jarenlang last van uitbundige algengroei in de zomer. Doordat ook blauwalg in het water zat, werd de plas regelmatig afgesloten voor zwemmers en duikers. Met driehoeksmosselen wordt geprobeerd de kwaliteit van het water te verbeteren. Deze filteraars halen de algen en de voedingstoffen uit het water, waardoor het op de lange duur helderder moet worden. Grote betonnen platen zijn afgezonken als hard substraat, waarop een paar honderd kilo mosselen is uitgezet. Intussen koloniseren ze dus ook de andere objecten.

Oude praam

Terwijl ik het touw volg naar een dieper gelegen object wordt het zicht slechter en slechter. Al op drie meter is het volkomen donker. Het enige dat ik met mijn duiklamp kan zien, is het touw voor me. Ik zwem langs verkeersborden, kerstbomen en twee oefenplatforms op vier en twaalf meter diepte. Ideaal voor cursisten. Er zijn twee routes uitgezet. De ene is voor beginnende duikers en gaat niet dieper dan zes meter. De andere route loopt tot maximaal dertien meter. Ik volg de lijn naar het diepe en kom eerst langs een klein wrak van iets dat waarschijnlijk ooit een oude roeiboot was. Opeens doemt de zijkant van een enorm wrak op. Ik zwem er overheen, er lijkt geen einde aan te komen. Een meter, twee meter, drie meter. Door het slechte zicht heb ik geen idee hoe lang de boot is en probeer ik het wrak met behulp van vinslagen te meten. Dertien meter lang is de oude praam die ergens op tien meter ligt. Naast de roeiboot en de praam liggen ook nog twee polyester kajuitbootjes in het park op zes en tien meter diepte.

 

Ik vervolg mijn weg langs de zeshonderd meter touw en kom langs buizen en blokken waarna dé verrassing van de duik wacht. Een snoek, groter dan ik ooit in vijftien jaar duikervaring heb gezien. Gigantisch, zowel in lengte als dikte. Zo groot dat het beest zelfs wat angst inboezemt; ongeveer 1,30 meter schat ik. De snoek lijkt me te volgen tijdens de rest van de duik en poseert fraai voor wat foto’s. Ik doop hem snel “opa” want een snoek die zo groot en dik is, moet wel oud zijn. Geen wonder trouwens dat hij zo groot is, want hij heeft duidelijk een goed leven. Bij het riet zitten duizenden kleine visjes, een halve centimeter groot. Mmm, levend voer. Veel andere grote vis zie ik niet, al zou die er wel moeten zitten. Maar met een zicht van veertig centimeter moet je natuurlijk geluk hebben.

 

Wil je een keer een duik in Zuid-Holland maken, dan is Zoetermeer een prima plek. Alleen al vanwege de praam en de vele vis die de ruimte heeft om groot te worden, is het de moeite waard. Wacht wel op beter zicht. Er zijn genoeg leuke objecten te zien en ook buiten het officiële duikgebied is genoeg groen en kleine vis. Er is voldoende parkeerplek voor groepen en voor een après-duik is er een café om de hoek. Adres: Het Lange Land, Zoetermeer. Afstand van de parkeerplaats tot het water: circa vijftien meter.