Leestijd: 2 minuten

Voor wie last heeft van coronastress: hoe relaxter je je voelt, hoe beter je met je zuurstof omgaat. Stress en ademhaling zijn enorm met elkaar verbonden.

Let hier maar eens op:

 

  1. De frequentie van je ademhaling. Zet eens een timer op een minuut. Tel het aantal keer dat je ademhaalt. Vier keer of meer dan twintig keer? Weet je dat je in rust slechts zes tot acht ademhalingen per minuut nodig hebt? Stress zorgt voor een hoge ademhalingsfrequentie. Dit kan leiden tot hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid, gejaagdheid en nekpijn. Al doe je slechts tien minuten per dag een oefening om je ademfrequentie te verlagen, dan merk je al verschil.

 

  1. De hoogte van je ademhaling varieert per situatie en dat is menselijk. Als je een ademhaling hebt die in rust in je borst zit, dan kun je baat hebben bij oefeningen die ervoor zorgen dat je ademhaling naar de buik gaat; onder je navel. Mensen met een chronische borstademhaling hebben vaak langdurig onder stress gestaan. Mensen met een hoge ademhaling zijn vaak “hoofdmensen” die moeite hebben om in hun gevoel te stappen en hebben meer kans op chronische hyperventilatie en burn-out.

 

  1. (Chronische) hyperventilatie is een overmatige uitademing die veel klachten kan veroorzaken. Deze klachten variëren van kortademigheid, een benauwd of strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid. De klachten kunnen wisselend in rust en bij inspanning optreden. Chronische hyperventilatie kan een gevoel van onzekerheid geven. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen.

 

  1. Een zucht geeft ontspanning. Daarnaast gebeurt er in het lichaam nog veel meer. Tijdens een diepe zucht gaat het middenrif naar beneden en worden alle buikorganen licht samengedrukt. Door diep te zuchten worden ook de longen goed van zuurstof en bloed voorzien. Dit heeft een positieve invloed op het hele lichaam en de hersenen. Het is echt waar: een zucht geeft lucht!

 

Zuurstof en de manier waarop je je energie verbruikt hebben dus veel met elkaar te maken. Je merkt het ook als we weer lekker kunnen duiken en freediven en de rust die je hebt opgedaan in het water resoneert! Meer weten? www.enker.nl — Nanja van den Broek, Enker Freedive Experts.