‘Engelgaarde’ is een leuke duikstek in Drenthe, geschikt voor zowel duikers als snorkelaars. De duikstek wordt ook wel ‘Ruinerwold’ genoemd. Een andere naam voor de plas is ‘Blijdenstein’. Je duikt op maximaal vijftien meter diepte, maar het meest interessante is ondieper te vinden.
Deze stek heeft twee instappen, een bij de grote parkeerplaats en een helemaal achteraan de weg. De plas heeft geen specifieke instap voor mindervaliden, maar een rolstoel kan tot praktisch aan de waterkant gereden worden. Op Google vind je nog een derde, minder bekende, instap. Deze ligt helemaal vooraan en deze kan ook door duikers gebruikt worden. Bij de achterste instap vind je op vijf meter diepte een oefenplatform. Verder zijn er een paar wrakjes afgezonken, liggen er buizen en staat er een picknicktafel onder water.
Duiken in elk jaargetijde
In de Engelgaarde is het in elk jaargetijde mogelijk om een interessante en leuke duik te maken. De bodem van de plas bestaat uit wit zand. Dat betekent dat het meestal lekker licht is in het ondiepe gedeelte. In dit water zijn vrij weinig planten. De bodem loopt heel geleidelijk af tot een meter of 10. Daar vind je een soort drop off naar 13m. In de volksmond heten dit ‘de veenwanden’.
In het voorjaar en de zomer is het ondiepe gedeelte onder de bomen (tot drie meter diepte) het meest interessant. Hier zit dan veel vis, waaronder baars, voorn en snoek. Soms kom je wel meerdere snoeken per duik tegen. Ook snorkelaars kunnen deze vissen vaak goed zien. Wat verder erg mooi is, is het zonlicht wat door de takken valt. Dit kan een heel mooi mysterieus beeld geven. Een enkele keer zie je een jagende fuut.
Verder kun je als je geluk hebt in het voorjaar hier parende padden tegen komen. Deze dieren zijn dan zo druk met hun activiteit bezig dat ze niet weglopen voor duikers. Interessant om te zien.
Een ander leuk ‘wezen’ dat je in de zomer kunt vinden, zijn de vrij zeldzame zoetwaterkwalletjes. Maar, je ziet ze alleen als het echt warm is. Ze verdwijnen weer zodra de temperatuur van het water aan de oppervlakte ook maar even daalt. Ze prikken niet.
De veenwanden op tien tot dertien meter diepte zijn altijd mooi. Er zit daar meestal niet veel leven, maar kreeftjes kun je hier het gehele jaar door wel vinden. Soms in de holletjes, soms vrij rondlopend. De bodem is wat donkerder dan bij het witte zand en op deze diepte komt minder daglicht. Een lamp meenemen is dus een wel nodig. Het geeft je het gevoel van een nachtduik overdag.
Veel macroleven zal je in deze plas niet tegenkomen, maar een platworm, slakje, kokerjuffer, viseitjes in het voorjaar of een watermijt kun je hier wel vinden. En her en der in de gehele plas vind je zebramosselen.
Zicht en planning
De meest gedoken route is eerst langs de wanden en zodra het te koud wordt ga je wat ondieper. Vervolgens zwem je ondiep langs de bomen terug. In de winter wordt er bij ijs ook onder het ijs gedoken. Ook voor nachtduiken is deze plas geschikt. Jagende snoeken zijn hier meermaals gespot.
Het zicht is hier meestal een drie tot vijf meter, maar het kan ook wel eens maar een meter zijn en soms is het wat meer dan vijf meter. Veel zwemmers verminderen het zicht, maar ook de algenbloei in het voorjaar is hier vaak een tot twee weken behoorlijk heftig.
Duikers, vissers en zwemmers
Als duiker heb je een vergunning nodig. Die kan je krijgen via je duikvereniging die is aangesloten bij de NNDF, of je vraagt voor 10 euro een individuele vergunning aan via www.nndf.nl. Deze vergunning is ook geldig in het Gasselterveld. Ga je duiken, dan deel je de plas met vissers, die hier ook een vergunning voor hebben. Overleg even voor je duik indien er vissers aanwezig zijn over de te zwemmen route. De visvereniging heeft een paar jaar geleden ongeveer honderdtwintig karpers uitgezet. Helaas laten deze zich zelden tot nooit zien aan duikers. Ook zwemmen is toegestaan in deze plas en in de zomer zie je hier met mooi weer zeker zwemmers.