1. Schimmels en vuil
Schimmels, vuilresten en de geur van sigarettenrook zijn het gevolg van niet of slecht spoelen van de automaat na het duiken (foto 1). Slecht spoelen zorgt ervoor dat onderdelen vast komen te zitten en ook door de monteur niet meer los zijn te krijgen. Onderhoud is dan niet meer mogelijk en de ademautomaat moet worden vervangen.
Foto 1
Schimmels en vuilresten kun je voorkomen door goed te spoelen. Het beste laat je de automaat (met de eerste trap afgesloten) in zoet water weken. Buiten het reguliere spoelen kun je na vier à vijf duiken de ademapparatuur grondig reinigen door te spoelen in een sopje met afwasmiddel. Let erop dat de eerste en tweede trap goed afgesloten zijn. Spoel goed na met leidingwater.
2. Verkalking
Ernstige verkalking aan de buitenkant ontstaat ook door slecht spoelen. Of als apparatuur slecht wordt gedroogd en dan wordt weggelegd. Vaak zie je ernstige verkalking onder de sleeves van de slangen aan de eerste (foto 2) en tweede trappen. Ernstige verkalking aan de binnenzijde van de automaat kan het gevolg zijn van vervuilde en vochtige ademlucht (foto 3). Dit kun je vaak al zien aan het sinterfilter van de eerste trap (foto 4).
Foto 2
Verkalking aan de buitenzijde van de ademautomaat kun je redelijk voorkomen door de ademautomaat na het spoelen goed af te drogen. Haal de sleeves van hun plek om de slang en de aansluitingen op de trappen droog te maken. Ook in de middendrukkamer zien we vaak veel verkalking (5). Hier is slecht bij te komen maar zorg dat het water er uit is en blaas de kamer met een blaasventiel droog. Het beste is een ademautomaat met een koudwaterkit, want dan is de middendrukkamer afgesloten. Goede, droge perslucht helpt tegen verkalking in de automaat. Blaas ook altijd de kraan van je duikfles droog voor je de eerste trap op de kraan monteert.
Foto 3
3. Ontbrekende onderdelen
Tijdens servicebeurten zien we ook automaten waarin onderdelen ontbreken, die verkeerd zijn afgesteld of die sporen hebben van het gebruik van verkeerd gereedschap. Er is dan door de eigenaar zelf een poging gewaagd om de ademautomaat te servicen. Ontbrekende onderdelen zijn levensgevaarlijk omdat de automaat dan niet meer goed werkt en kan blokkeren. De automaat werkt ook niet naar behoren als deze niet is afgesteld volgens de fabrieksvoorschriften. En verkeerd gereedschap kan ervoor zorgen dat onderdelen niet goed vastzitten of juist niet meer los te krijgen zijn bij een servicebeurt.
Foto 4
Onderhoud laat je het beste over aan een servicemonteur. Deze wordt door de fabrikanten getraind en op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen van jouw merk en type ademautomaat. Zo blijft de ademautomaat veilig en up-to-date. In het onderhoudsrapport kun je zien wat er is gedaan en wanneer de ademautomaat weer aan een volgende beurt toe is.