De Beldert is een oude zandwinlocatie voor de aanleg van de A15. De plas ligt nét buiten de grenzen van Tiel in de Betuwe. Op dit moment wordt er verreweg het meest gedoken vanaf de zuidzijde van de Beldert, via Duikcentrum de Beldert en Duikvereniging TOV Gagnan die daar beide aan het water liggen. Je kan kiezen voor een kantduik waarbij je langs de geleidelijk weglopende bodem tot wel 18 meter diepte kan komen. Er zijn een paar diepere punten, maar daar moet je echt naar op zoek!
De Beldert is een plas met goed zicht, soms wel tot 15 meter voor alle niveaus
Als je naar het oosten zwemt vanaf de instappen, kom je in een rustig gebied waar eigenlijk alleen duikers komen. De begroeiing is hier riant omdat er weinig kapot gedoken wordt. Daarnaast kan je ook nog een paar oude staanders van de inmiddels verwijderde waterskibaan vinden.
Valt de keuze op westelijk langs de kant, dan moet je zorgen dat je tijdig op een meter of 5 zit omdat je jezelf anders klem zwemt op een ondiepte. TOV Gagnan mijdt deze ondiepte en heeft hier wilgenvlotten geplaatst om ervoor te zorgen dat er voldoende veilige leef- en paaigebieden zijn voor de vissen en de Beldert een aantrekkelijke duikstek blijft. Deze zijde wordt intensiever gebruikt door duikers en dat zie je terug aan de begroeiing. Deze is minder uitbundig dan de oostzijde van de plas.
Dan is er nog de keuze om direct noordwaarts te gaan. Zo kan je rechtstreeks naar een aantal objecten, zoals een wrak van een kotter, of de in 2007 door TOV Gagnan afgezonken cockpit van een Boeing 707. Of de diverse trainingsplatformen en overige objecten. Dat ook deze veel gebruikt worden is goed te zien. Zo loopt er naar de cockpit een duidelijk ‘olifantenspoor’, een strook waar geen begroeiing is, een soort duikers-snelweg.
Het is niet zo eenvoudig meer, maar het is ontzettend de moeite waard om vanaf de noordzijde via ‘het strandje’ te duiken in de Beldert. TOV Gagnan dook hier veel toen recreatie hier nog niet actief geëxploiteerd werd. Via een zandbodem glooit het geleidelijk naar een diepte van ongeveer 6-7 meter. Dan kom je bij een kleiwand. Bij en om de kleiwanden is matige begroeiing, maar veel onderwaterleven heeft bij de kleiwanden een woning gevonden die deels beschutting biedt, maar ook deels verdedigd moet worden. De kleiwanden zijn van augustus tot en met oktober echt een aanrader!
Door verbinding met de Linge tijdens de aanleg, door commerciële uitzetting en onderzoek van de Universiteit Wageningen is een riante mix aan onderwaterleven ontstaan. Helaas is sommige vissen door visserij ook helemaal weg: de snoekbaars bijvoorbeeld. Maar met snoek, baars en paling zijn de nodige rovers nog wel aanwezig in de plas. De zeelt gedijt weer goed en er zijn weer een aantal brasems waargenomen dit jaar. Met name tijdens de paaiperiode vind je deze goed op dieptes van 1-2 meter. Pos, voorn en stekelbaarsjes moet je soms aan de kant duwen om verder nog wat te kunnen zien en heel af en toe wordt een duiker getrakteerd op een karper of een (kleine) modderkruiper. En zie je tijdens de duik tussen 3 en 5 meter grote dwarrelende zandwolken? Het zouden mensen met ploegvinnen kunnen zijn (goed trimmen!), maar deze zandwolken worden veroorzaakt door het eetgedrag van de aanwezige steuren. Als je zo’n wolkje ziet, blijf dan even rustig liggen en kijk wat meer horizontaal of richting het oppervlak. Dan heb je een grote kans om de steur(en) te spotten.
Waar we dan veel te snel aan voorbij gaan zijn de interessante kleinere diertjes. Prachtige platwormen, rode watermijten, haften, libelles en libellelarven op rietstengels, gelei-kogeldiertjes, mosdiertjes, rivierkreeftjes, er leeft te veel om allemaal op te noemen. Maar het brede scala aan objecten, grote- en kleine dieren en het doorgaans erg goede zicht maakt deze plas een mooie stek voor onderwaterfotografen. Al is de stek goed geschikt voor alle niveaus én de veeleisende tech-duikers.
In de directe omgeving van de Beldert is veel andere recreatie mogelijk. Voor een tweede duik kan je uitwijken naar ’t Eiland van Maurik of recreatieplas ‘In den Boogerd’ in Kapel Avezaath. Maar met Oranjestad Buren en fruitomgeving de Betuwe om je heen, zijn ook mooie wandelingen en diverse bezoeken aan (lokale) musea mogelijk.
De Beldert is dus doorgaans een plas met goed zicht, soms wel tot 15 meter voor alle niveaus. De glooiende bodem en brede keuze zorgt altijd voor een aangenaam en interessant parcours, waarbij eigenlijk altijd wel onderwaterleven gezien wordt. Met een gezellige vereniging en een prachtig duikcentrum naast elkaar zijn er voldoende faciliteiten voor na de duik. En de omgeving is minstens net zo mooi. TOV Gagnan is in ieder geval blij dat zij de Beldert hun huisrif mogen noemen.