Leestijd: 3 minuten

Midden in de haven van Antwerpen ligt domein Muisbroek, ook wel bekend als de Ekerse putten. Duikers noemen het de ‘Put van Ekeren’.

Het gebied is ongeveer 55 hectare groot en omvat twee vijvers en lig- en speelweiden. Zwemmen is er niet toegestaan. Beide vijvers werden in de jaren ‘20 uitgegraven om het rangeerstation van Antwerpen Noord op te hogen. In 1975 kregen AVOS clubs (Antwerpse Verstandhouding voor Onderwateronderzoek en – Sport) toestemming van de stad Antwerpen om in de grote put te duiken. Later werd het duiken in de put voor alle duikers toegestaan zij een vergunning aanschaffen. Ook ‘dagpassen’, vergunningen voor één dag zijn online aan te kopen.

Recent is een nieuw gebouw geplaatst waarin twee kleedkamers, twee toiletten en een spoelbak ondergebracht zijn. Die kunnen enkel geopend worden met de QR code van je vergunning. Te water gaan, gebeurt via de steiger die zich dicht bij de parkeerplaats bevindt.

 

Welkom in Muisbroek

 

Objecten en brede flora en fauna

Het heldere water en de unieke fauna en flora hebben er voor gezorgd dat vele duikclubs en duikers hier hun oefen- en opleidingsduiken komen maken. In de weekends kan het zijn dat je een overvolle parking oprijdt. AVOS heeft enkele objecten in de put geplaatst zoals de amfoor, de buddy’s en piranha. Geregeld zijn er duikers die er nog wat spulletjes komen bijplaatsen, maar dat wordt jaarlijks weer opgeruimd. Vanaf mei komt het leven langzaam op gang en beginnen verscheidene soorten waterplanten waaronder Brede waterpest en Glanzig fonteinkruid, de ondiepere gedeeltes van de put te versieren. Snoeken, karpers, zeelten, paling en baarzen worden vaak gespot en ook een albino Europese meerval werd in het verleden enkele keren gezien.

Tegen de zomer zwemmen er grote scholen baarsjes rond en reiken waterplanten hier en daar tot aan de oppervlakte. Ze zorgen voor een perfecte camouflageplek waar grote snoeken dankbaar gebruik van maken om hun prooi te verrassen. Het gebeurt wel eens dat er kleine en grote grotten ontstaan, gebouwd met de stengels van waterplanten. Binnenzwemmen in een dergelijke grot is gevaarlijk en kan je vergelijken met een echte grotduik. Een vrije opstijging is niet altijd mogelijk. Langs de oever liggen er omgevallen boomstammen en takken die sprookjesachtig overwoekerd zijn met algen. Watervogels zoals de meerkoet zijn kampioen in nesten bouwen. De takken die ze aanhalen reiken soms tot op de bodem.

 

  • Zoetwaterpissebed
  • Zeelten
  • Omgevallen boomstammen en takken bedekt met algen
  • Kleine modderkruiper
  • Grote snoek
  • Grote diepslak

 

Liefhebbers van het macroleven vinden er Gevlekte Amerikaanse rivierkreeftjes, zoetwaterpissebedden, vlokreeftjes, verschillende soorten slakken en zoetwatermosselen, rode watermijten en kokerjuffers (de larven van Schietmotten). Zoetwaterschildpadden of andere exoten zoals zonnebaarzen en goudvissen zijn door de mens uitgezet en horen eigenlijk niet thuis in dit biotoop. Ze kunnen veel schade aanrichten aan de inheemse soorten of overleven een strenge winter niet. Tijdens nachtduiken (op aanvraag) kom je weleens Pos en Kleine modderkruipers tegen. Die laatste is een zeldzame en beschermde soort.

 

Je vindt fossiele schelpen van miljoenen jaren oud in de wanden van de put.

 

Wanden van miljoenen jaren oud

Wie geen problemen met koud water heeft kan zich door de thermocline langs de loodrechte wanden laten afzakken tot in de diepere delen van de put. Het diepste punt bevindt zich op 19 meter, maar wie een stukje uit een ver verleden wil zien, blijft beter langs de muren zwemmen. Daar zijn er fossiele schelpen in de wanden te zien die nog dateren uit het Plioceen en Mioceen. Een bewijs dat de zee miljoenen jaren geleden tot hier reikte. De omgeving van Ekeren is trouwens een van de twee bekende plekken waar liefhebbers van fossielen op zoek gaan naar haaientanden.  Je zou zo maar eventjes een tand van de Megalodon kunnen vinden.

 

Fossiele zeeschelpen

 


Vergunning aanvragen
Wil je duiken? Regel online een dag- of jaarvergunning. Dit doe je in een paar minuten via AVOS. Deze vergunning verleent je ook toegang tot de kleedkamers en toiletten. Meer informatie.

Vullen
Kan in de buurt bij een vulstation met magneegkaart in Ekeren. De magnetische vulkaart kan je bestellen via deze website. Doe dit ruim van tevoren, ze sturen deze per post toe.

Adres vulstation
Klein Hagelkruis 62-64,
2180 Ekeren (parking Eetcafé Ballantines)

Er zijn plannen om een vulstation (200 bar) op locatie te plaatsen.