Leestijd: 3 minuten

In Brabant (’t Zuth) verscheen een uniek onderwaterparcours voor duikers met een (visuele) beperking.

Duiken in de buurt van Eindhoven; wat is daar te beleven, dacht ik. Maar eenmaal aangekomen bij de duikstek valt op dat het water er vanaf de kant super helder uitziet. Vooraf spreken we met Frans Lobbe het parcours door en welke objecten hij nog allemaal wil afzinken. Want deze plek is het geesteskind van Frans, oprichter van Red Lobster Divers, die een onderwaterparcours wilde maken voor onder andere duikers met een visuele beperking. Dit parcours ligt er nu in de plas bij Bakel, op zo’n 25 kilometer van Eindhoven, achter Helmond. We wisselen nog wat tips en tricks uit en dan wordt het tijd om te water te gaan.

 

Bij Bakel ligt de zandafgraving die in de volksmond ‘t Zuth wordt genoemd. Een populaire duikplaats die al door veel duikverenigingen is ontdekt. En een ideale plek om de droom van het onderwaterparcours te laten uitkomen. Eric Kuipers, hovenier uit Oosteind, speelt een hoofdrol in dit verhaal. Eric is de vader van Lucas die een spierziekte heeft en duikt bij Red Lobster Divers. Eric heeft ook zijn brevetten gehaald zodat hij met zijn zoon kan duiken. Want Red Lobster Divers geeft niet alleen les aan duikers met een beperking, maar ook aan vaders, moeders, broers, zussen of andere begeleiders zodat ze samen veilig kunnen duiken. Eric wist de hand te leggen op de prachtige ornamenten uit het oude gemeentehuis van Oosterhout en van de oude Kloosterkerk van Catharinadal. Deze schonk hij aan de duikschool. Daarnaast maakte Eric het ontwerp voor het onderwaterparcours en regelde hij het vervoer van de stukken. Geen sinecure aangezien sommige beelden honderden kilo’s wegen.

 

Landmacht

Was het al niet eenvoudig om de zware elementen naar Bakel te krijgen, dan moesten ze ook nog volgens het ontwerp onder water worden geplaatst. Hulp kwam van de Koninklijke Landmacht. Via-via kwam Red Lobster Divers in contact met een duikerpeloton van de Koninklijke Landmacht. Zij konden hulp toezeggen omdat de landmacht – vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid – stichtingen en organisaties mag ondersteunen die zich inzetten voor mensen met een beperking. Het duikerpeloton gebruikte de gelegenheid ook als oefening en ging aan de slag om de grote ornamenten onder water te plaatsen. Met behulp van groot materiaal was de klus in drie dagen geklaard.

 

Zodra we onder water gaan valt direct de groenblauwe kleur van het water op; heel mysterieus. Al snel komen we het eerste object tegen. Twee beelden van Mozes staan op een diepte van ongeveer zes meter naast elkaar op de bodem. Daarna zwemmen we door langs een oude kar op ongeveer vijf meter diepte en een stuk balustrade. Na even zoeken doemen uiteindelijk meer oude ornamenten op uit de mist. Onder de tien meter wordt het zicht erg slecht en keren we om naar het ondiepere deel. Naast de ornamenten en brokstukken uit Oosterhout, staat er onder water ook een heuse speeltuin. Buizen waar je doorheen kunt zwemmen, een wip waarop je kan wippen en een glijbaan. Voor het afzinken zijn scherpe randen uiteraard verwijderd. Het onderwaterparcours is niet alleen leuk voor mensen, maar zal naar verwachting ook de groei van planten en vissen in de nog jonge plas ten goede komen. De ornamenten vormen een hard substraat waarop algen en wieren kunnen groeien. Die produceren zuurstof en verbeteren zo de waterkwaliteit voor vissen en andere onderwaterdieren, verwacht Frans.

 

De diepte van het onderwaterbelevingsparcours varieert van 5 tot 15 meter en het is 160 meter lang. Het is in eerste aanleg bedacht voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen op de tast hun weg door het parcours vinden. Voordat de deelnemers onder water gaan, krijgen ze een maquette om samen met de begeleiders een duikplan te maken. Aan de hand van de maquette kan een duiker met een visuele beperking zich goed voorbereiden op de duik. Zo is in ’t Zuth een bijzonder stukje historie onder water gemaakt; een plek waar vele duikers met of zonder beperking nog lang van kunnen genieten.

 

  • Foto: Lex van der Flier.
  • Foto: Stefan Wittebol.
  • Het parcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen op de tast hun weg vinden.
  • Het parcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen op de tast hun weg vinden.
  • Het parcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen op de tast hun weg vinden.
  • Het parcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen op de tast hun weg vinden.