Leestijd: 4 minuten

Alle ondiepe koraalriffen ter wereld zijn digitaal in kaart gebracht. Het heeft drie jaar geduurd om twee miljoen satellietbeelden, enorme hoeveelheden veldgegevens en door de University of Queensland ontwikkelde kaarttechnieken te combineren.

Het Allen Coral Atlas-project heeft officieel zijn kaarten met hoge resolutie van ’s werelds riffen gelanceerd. Samen met de in mei gelanceerde koraalmonitoringtool van de Atlas zullen deze kaarten een revolutie teweeg brengen in het rifbeheer wereldwijd. Vulcan, de filantropische organisatie van ex-Microsofttopman Paul Allen, heeft de Allen Coral Atlas opgezet en gefinancierd. Dit samen met Dr. Ruth Gates, een erkend koraalwetenschapper. Het project is een internationale onderzoekssamenwerking onder leiding van de Arizona State University in samenwerking met UQ, Planet Ltd, Coral Reef Alliance, National Geographic en Vulcan Inc.

Onderzoeker dr. Chris Roelfsema, verbonden aan de University of Queensland’s Remote Sensing Research Center legt uit: ‘De digitale atlas is een uitgebreide en voortdurend bijgewerkte tool, perfect voor wetenschappers, beleidsmakers en planners. Ook de recreatieve snorkelaars en duikers kunnen gebruik maken van de Atlas en de riffen verkennen die ze gaan bezoeken of bezocht hebben.’

‘Om de riffen van de wereld te beheren, moet je op elk moment weten wat er gebeurt’, zegt hij. ‘De Allen Coral Atlas biedt kaarten die de samenstelling en omvang van onze riffen wereldwijd nauwkeurig beschrijven. En dat op nooit eerder gezien detailniveau. Deze kaarten verbinden mensen met de gegevens die ze nodig hebben om onze riffen te redden – het is belangrijk.’

De Allen Coral Atlas, die nu online beschikbaar is, is een wereldwijd project. Roelfsema leidt een team van wetenschappers aan de University of Queensland in Australië bij het verzamelen van verificatiegegevens en het ontwikkelen en implementeren van het in kaart brengen van de koraalriffen van de wereld. ‘De verificatie- en karteringsbenaderingen die we hebben ontwikkeld, zijn gebaseerd op twintig jaar ervaring die UQ heeft met het combineren van rifkennis, veldgegevens en aardobservatieprocessen om koraalriffen in kaart te brengen en te monitoren,’ zegt Roelfsema. ‘Dit werk combineerde 450 veldgegevenssets van wereldwijde medewerkers met machine learning en geautomatiseerde contextuele bewerkingsbenaderingen. Dat helpt ons helpt de hoogste ruimtelijke en thematische resolutie van koraalriffen te bereiken die iemand ooit heeft gezien.’

 

70 tot 90 procent van de koraalriffen zal in 2050 verloren zijn gegaan als gevolg van opwarming, vervuilde en zure oceanen.

 

De gegevens zijn nu meer dan ooit nodig, met modellen die voorspellen dat 70 tot 90 procent van de koraalriffen in 2050 verloren zal gaan als gevolg van opwarming, vervuilde en zure oceanen. Professor Greg Asner, directeur van het Center for Global Discovery and Conservation Science van de Arizona State University en algemeen directeur van het Atlas-project, zegt verheugd te zijn dat het platform er nu is. ‘Het is een bevredigende mijlpaal na jaren van toegewijd non-stop teamwerk om deze wereldkaart tot wasdom te brengen,’ zegt Dr. Asner. ‘Maar de echte waarde van het werk zal pas komen wanneer koraalbeschermers in staat zijn om koraalriffen beter te beschermen op basis van kaarten en monitoringsysteem met hoge resolutie. We moeten onze inspanningen verdubbelen en deze tool gebruiken terwijl we werken om koraalriffen te redden van de gevolgen van onze klimaatcrisis en andere bedreigingen.’

www.allencoralatlas.org

 

________________________________________________

Over Chris Roelfsema

De eerste keer dat onderzoeker Chris Roelfsema in 1988 op een tropisch koraalrif ging duiken, kon hij zijn ogen niet geloven. Toen al besloot hij, geïnspireerd door de kleur en de rust van het rif, zijn levenswerk te wijden aan het beschermen van deze riffen.

Hij herinnert zich de heldere tropische wateren voor de kust van Egypte, bruisend van zeeleven en allerlei soorten koraal – een verre schreeuw van de ijskoude, troebele Hollandse meren waarin hij zijn eerste 500 duiken maakte. ‘Toen ik 14 jaar oud was, vroeg een vriend me of ik met hem mee wilde op een introductieduik in een zwembad met NOB-club Miramar Drenthe, dus dat deed ik. En sindsdien was het langste interval dat ik niet heb gedoken zes weken’, zegt Chris. Na lidmaatschap van Diving Dutchman en Aqua Delfia vertrok hij in 1995 om duikles te geven in Jamaica en Maleisië en in 1998 vestigde hij zich in Australië.

‘Vandaag de dag werk ik aan de bescherming van het rif, simpelweg omdat ik er dol op ben. Het lijdt geen twijfel: hoe meer we voor koraalriffen kunnen zorgen, en hoe meer kennis we erover hebben, hoe beter we het kunnen beheren en behouden voor toekomstige generaties, als we het nodig hebben.’

Toen hij eind 2017 werd benaderd om deel te nemen aan een internationaal partnerschap om de koraalriffen van de wereld in kaart te brengen en te monitoren, waren hij en zijn collega’s van het Remote Sensing Research Center (RSRC) van de University of Queensland bereid om de uitdaging aan te gaan.

 

________________________________________________

Waarde voor de duikers

Duikers kunnen de Allen Coral Atlas gebruiken om het rif op te zoeken waar ze gaan duiken of gedoken hebben. Via de website kan je de opbouw van het rif zien en de hoge resolutie satellietbeelden van het rif. Door een lijn om het rif te tekenen met de tools op de website kunnen je beelden en kaarten downloaden. Je kan een URL kopiëren met daarin de gps-positie: deze kan je sturen naar je duikvrienden en aan foto’s linken. Ook Luna van der Loos, lid van de biologiewerkgroep van de NOB is enthousiast: ‘Het is een kaart waar je lang op rond kunt kijken. Ik vind het mooi dat je niet alleen de koraalriffen kunt opzoeken met behulp van satellietbeelden, benthische kaarten en geomorfische kaarten, maar ook informatie kunt bekijken zoals Marine Protected Areas, coral bleaching hot spots, en sea surface temperature afwijkingen. Dat is een mooie link met klimaatverandering. We moeten de riffen beschermen door klimaatverandering aan te pakken bij de bron, maar veranderingen in kaart brengen en monitoring zullen daar ook aan bijdragen.’

 

  • Geomorfische kaart en benthische kaart van Tahaa riffen in Frans-Polenesië. Geomorfische kaarten geven het zeegezicht of de structuur van de oceaanbodem weer Een benthische kaart beschrijft de bodemcompositie. Er zijn in totaal twaalf geomorfische en zes benthische klassen geïdentificeerd op de Allen Coral Atlas. Foto: Allen Coral Atlas.
  • Gegevensverzameling onder water - Dr. Eva Kovacs van de Universiteit van Queensland neemt foto’s van de zeebodem, terwijl een GPS aan de oppervlakte de positie bewaard in Heron Reef in het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef. Foto: Chris Roelfsema.
  • Een momentopname van de wonderbaarlijke kleurrijke onderwaterwereld die van zoveel waarde is. Flare Rif Great Barrier Reef. Foto: Chris Roelfsema.
  • Beschrijving van de functionaliteit van de Allen Coral Atlas. Foto: Allen Coral Atlas.