Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig worden weer meer oude duikflessen ter keuring aangeboden. Daardoor neemt het risico toe dat er een fles tussen zit waarvan de schroefdraad van de kraan niet goed past op de draad in de hals van de fles. We noemen dat een verkeerde fles-kraan combinatie. Maar waarom vormt dit een risico en wat kun je zelf doen om je duikfles in goede staat te houden?

Een verkeerde fles-kraan combinatie is gevaarlijk tijdens het vullen van je duikfles. De fles komt onder grote druk te staan en als de fles en de kraan niet goed op elkaar zijn aangesloten, kan de kraan met grote kracht van de fles af schieten. Feitelijk ontstaat er dan een explosie met rondvliegende onderdelen. In 2013 zijn hier dodelijke slachtoffers door gevallen en vulstations zijn sindsdien alert op de combinatie van fles en kraan. Een vulstation weigert je duikfles te vullen als de fles en de kraan niet met elkaar overeenkomen of als je duikfles uit de keuring is. Ook bij twijfel heeft het vulstation het recht om een fles te weigeren. Daar kun je boos om worden of teleurgesteld door zijn omdat je niet kunt duiken, maar de weigering is terecht. Jouw duik is tenslotte niet het leven van de vuller (en omstanders) waard.

 

Draadschroeven

Een foute fles-kraan combinatie kan ontstaan door de draadschroeven die gebruikt worden en de ouderdom van de duikflessen die nog steeds in omloop zijn. Duikflessen van voor 1995 (inmiddels dus 22 jaar oud) waren voorzien van een G3/4 of een M25x2 draad. Vanaf 1996 is de Europese standaard van kracht die voorschrijft dat de kraan voorzien moet zijn van een M25x2 draad. Maar aangezien kraan en fles los verkrijgbaar zijn, kan het gebeuren dat een oude duikfles met een G3/4 schroefdraad voorzien wordt van een nieuwe kraan met M25x2 draad. Dan wordt het gevaarlijk. Je kunt zelf zien of de kraan en fles goed op elkaar aansluiten. Beide dienen te zijn voorzien van een markering die aangeeft welke draadsoort is toegepast. Deze moeten hetzelfde zijn. Is dit niet het geval, twijfel je of ontbreekt de markering? Vraag dan advies bij de winkel waar je normaal je duikfles wegbrengt voor keuring.

 

Keurdatum

Problemen met duikflessen ontstaan niet alleen bij de aansluiting van de kraan op de fles. De keurdatum is een tweede belangrijke pijler voor je vulstation. Is je fles uit de keuring? Ook dan zal een goed vulstation je fles niet vullen. Tijdens de keuring wordt je fles getest op een aantal punten, waaronder de drukbestendigheid. Het keurstation test de fles hydrostatisch op een druk die anderhalf keer hoger is dan de druk die de fles mag hebben. Daarnaast wordt je fles gecontroleerd op putcorrosie en roestvorming. Het keurstation controleert ook of de juiste kraan op de duikfles zit.

 

Kraanservice

Het keurstation doet echter geen kraanservice. En ook die is belangrijk. De kraan van je duikfles staat bij elke duik bloot aan de elementen. Daardoor ontstaat slijtage, kalkvorming en hopen vuilresten zich op. Tijdens de kraanservice wordt de kraan grondig gereinigd zodat hij weer optimaal werkt. Laat je duikfles dus elke vijf jaar keuren en laat de kraanservice elk jaar uitvoeren tegelijk met het onderhoud van je ademautomaat. Je duikfles kan zo weer tegen een stootje en geeft geen onnodige risico’s.

  • Foute fles-kraan combinatie is gevaarlijk.
  • M25 aanduiding van de draad op de fles.
  • Aanduiding draad op de kraan en fles moeten overeenkomen.
  • Waarschijnlijk zelf geknutseld aan inslag.