Locatie
Deze foto is gemaakt bij Swanee Rock in de zee van Cortez in Mexico, ook wel de Golf van Californië genoemd. Het was mijn inzending voor de categorie visportret in het CMAS wereldkampioenschap onderwaterfotografie 2017 in La Paz. De blenny is een heel klein visje: de kop is slechts enkele millimeters breed. Niettemin is het erg fotogeniek en kleurrijk. Heel af en toe opent het een fractie van een seconde zijn bekje waardoor je de felrode binnenkant te zien krijgt. Precies dat moment wilde ik vastleggen. Het zicht tijdens de duik was niet geweldig, een beetje melkachtig, maar prima voor macro- en close-up opnamen. Er was weinig stroming op deze diepte van maximaal 10 meter.
Camera
Olympus OM-D E-M1 Mark II (micro 4/3 sensor), 60mm macro lens, Nauticam onderwaterhuis met een vlakke poort en 2 INON Z-240 flitsers met een Flipsnoot Pro (een snoot is een buis die je voor op de flitser plaatst om de lichthoek te verkleinen, een flipsnoot kun je wegklappen).
Aanpak
Het doel van de duik was vooraf duidelijk: ik wilde het visportret voor de wedstrijd schieten. Als onderwerp had ik al een blenny in gedachten. Deze visjes hebben meestal een holletje in een blok koraal of rots. Doorgaans zijn ze redelijk makkelijk te vinden. Voor deze foto was ik op zoek naar een fraaie natuurlijk omlijsting van het visje. Dus op zoek naar een blenny in een mooi begroeid holletje. Na een kwartier zoeken had ik er één gevonden. Het was ook nog een mooi getekende blenny, dus dit moest hem worden. Eerst een goede positie gezocht met buddy/assistent Ron Offermans recht tegenover me. Hij zou de flitsers richten, zodat ik me volledig kon concentreren op de compositie en camera-instellingen. Een redelijk klein diafragma zorgt voor voldoende scherptediepte. Een korte sluitertijd en lage ISO-instelling zorgen ervoor dat omgevingslicht geen kans maakt en de belichting volledig voor rekening komt van de flitsers. Contrast en verzadiging heb ik in de camera extra hoog ingesteld. Ik ben op zoek naar felle kleuren en harde contrasten om het visje er echt “uit te laten springen”. Na een kwartiertje staat hij er keurig op. Ik bekijk nog even zorgvuldig de opnamen en zie vervolgens in mijn ooghoek het visje zijn bekje open doen. De felrode binnenkant trekt mijn aandacht. Wow, dat ziet er gaaf uit! Ik sein mijn buddy dat we opnieuw beginnen. Hij begrijpt het in eerste instantie niet maar gaat toch direct weer aan de slag met het richten van de flitsers. Nu blijkt dat de blenny slechts heel af en toe zijn bekje helemaal opent. Het wordt een kwestie van geduld. Na ruim een uur, net binnen de tijd van de wedstrijdduik, is het gelukt. Hij staat erop zoals ik wilde. Ron is ook blij… hij had ondertussen al kramp in zijn armen gekregen van het vasthouden van de flitsers.
Stand flitsers
2 flitsers, bijna op maximaal vermogen met Flipsnoots links en rechts, net onder het midden zodat beide oogjes goed werden belicht. Verder heb ik geen extra lampen gebruikt.
Illustratie: Ron Offermans.
Nabewerking
Deze foto is niet nabewerkt. Dat is niet toegestaan tijdens het wereldkampioenschap. Dit is een JPG recht uit de camera. Foto’s plaats ik als regel op Facebook en www.marcoheesbeen.com.
EXIF data
Bestandstype: JPG
Bestandsgrootte: 7,31Mb
Datum en tijd: 25 november 2017 (11:30)
Belichting: 1/250 bij f11
Belichtingsprogramma: Manual
Lichtgevoeligheid: ISO 200
Brandpuntsafstand: 60mm
Witbalans: Manual