Locatie
Veerse Meer, aan de kant van de Veersedam. Dit is eigenlijk een erg kale plek om te duiken, maar als je weet waar je moet zoeken dan kun je er leuke dingen vinden zoals deze Noordelijke knuppelslak. Her en der liggen wat obstakels op de zandbodem waar hydroïdpoliepen op groeien. De knuppelslak voedt zich daarmee. Ik wist dat op deze plek veel grote (dat wil zeggen groter dan vijf millimeter) Noordelijke knuppelslakken zaten en wilde ze eens op een totaal andere manier vastleggen.
Camera
Nikon D800 met een 105mm macro objectief en een omgekeerde 50 mm lens. Nauticam onderwaterhuis met macro poort. Twee Ikelite DS161 flitsers.
Aanpak
Deze foto is gemaakt met een macrolens waar een ‘gewone’ 50mm lens omgekeerd voor is geplaatst. Dat kan met behulp van een omkeerring waar aan beide kanten schroefdraad zit. Door een standaard lens omgekeerd voor de macrolens te plaatsen krijg je een enorme vergroting en kun je heel dicht bij het onderwerp komen. Het enige nadeel van deze techniek is dat je niet kunt autofocussen. Op de plek aangekomen zwom ik heel rustig naar de slakjes, tegen de stroming in om geen stof te maken. Ik zette de sluitertijd op 1/250 om het beeld te bevriezen. Het diafragma stelde ik in op f7.1 om een mooie, zachte achtergrond te krijgen. En dan is het een kwestie van heel langzaam naar het onderwerp toe bewegen, tot het scherp in beeld verschijnt. Op dat moment druk je af. Het ‘spinning’ effect wordt veroorzaakt door de gebruikte lenscombinatie. Hierdoor lijkt het alsof de achtergrond draait.
Stand flitsers
Ik heb twee flitsers gebruikt voor een egale belichting: eentje links en eentje rechts naast de poort, frontaal naar voren en ingesteld op de laagste stand.
Illustratie: Ron Offermans
Nabewerking
In het programma Lightroom 4 is de witbalans een klein beetje aangepast. Ook de witte tinten worden dan iets minder helder, zodat er meer detail in de witte partijen zichtbaar wordt (illustratie 1). De helderheid zet ik wat omhoog zodat het beeld levendiger wordt. En met een beetje meer van de kleuren oranje en geel worden de details op de slak beter zichtbaar (illustratie 2). Meer info op www.yoerivanes.nl.
EXIF data
Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 18 mb
Datum en tijd: 27 februari 2014 12:25
Belichting: 1/250 sec bij f 7.1
Belichtingsprogramma: M
Lichtgevoeligheid: ISO 200
Brandpuntsafstand: RRM
Witbalans: Manual