Divers Paradise staat op de meeste nummerplaten van de auto’s op Bonaire. En het is waar, het is een fantastisch duikgebied. Recent is een reeks duikstekken gesloten om te strijden tegen de Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD). Hierbij gaat het niet om bleaching, het afsterven van het koraal door stijging van de watertemperatuur, maar om een ziekte. Waarschijnlijk is het een bacterie. Zoals de naam al zegt: het tast de harde koralen aan, waarbij de koraalpoliepen loslaten van het kalkskelet. Wieren nemen vaak al snel de vrijgekomen plek in en zo sterft het koraal af.
De ziekte komt niet uit het niets, deze is al sinds 2014 bekend en verspreidt zich vanuit Florida richting de Caraïbische eilanden. Er vindt dan ook, vooral vanuit de Verenigde Staten, grootschalig onderzoek plaats naar opties om de ziekte een halt toe te roepen en te bestrijden (zie de website van NOAA). Helaas vooralsnog zonder resultaat.
Op Bonaire is Stinapa verantwoordelijk voor natuurbehoud. Sinds 1979 zijn zij het oudste onderwater natuurpark ter wereld. Onmiddellijk na het ontdekken van de ziekte rond het eiland zijn ze in actie gekomen. Er zijn, naast het sluiten van sites, diverse maatregelen genomen. Allereerst kan via de Stinapa website worden gevraagd waar wel en niet gedoken kan worden. Die site wordt regelmatig geactualiseerd. Verder wordt nadrukkelijk opgeroepen alles te spoelen met zoet water, en goed te spoelen.
Op een aantal plaatsen, onder andere in het Washington Slagbaai Nationaal Park, staan spoelstations met een voorlichter die helpt bij het verantwoord spoelen. Ook een aantal grote duikscholen en resorts stellen een spoel (rinse) station beschikbaar aan de bezoekers.
Verder verzamelt men professioneel de kwetsbare soorten in afgesloten tanks om later weer uit te kunnen zetten. Op Curaçao is men bij Tugboat al bezig koralen te kweken om op kwetsbare plekken hard koraal aan te kunnen vullen.
De vraag is of dat voldoende is. Het antwoord is ‘waarschijnlijk niet’. Wij duikers zijn namelijk zeker niet de enigen die de bacterie verspreiden. Scheepvaart en vooral bulkwater dragen sterk bij aan verspreiding. Maar met het aantal duikers op Bonaire is het absoluut de moeite waard om te kijken of we een bijdrage kunnen leveren. Zeker als we hebben geleerd wat duurzaam duiken is en dat ook toepassen.
Natuurlijk is voor duikers die een reis hebben gepland de vraag of het nog wel de moeite is om te gaan. Als je er heen gaat met de bedoeling een heel specifieke plek te bezoeken dan moet je vooraf goed informeren bij Stinapa. Wil je gewoon lekker tropisch duiken dan is er niets aan de hand, er zijn ruim voldoende duikstekken, ook al zijn die vrij druk. Je spullen na afloop goed spoelen was altijd al een goed idee.
Weet wat je doet – in vier stappen
- Reinig je duikspullen voor en na elke duik.
- Zorg dat je weet waar je mag duiken. De actuele stand van zaken vind je op de kaart op de site van Stinapa.
- Plan je duiktrip volgens het stoplichtsysteem. Dat betekent: begin je duikvakantie in het groene gebied, ga door naar oranje en duik niet in de rode zone. Zo voorkom je dat je zwemt in gezond water met bacteriën nog in je duikuitrusting van een eerdere duik.
- Voor extra toegevoegde waarde: rapporteer je bevindingen, duik per dag op één locatie en blijf weg van geïnfecteerde zones.
Meer weten over het project van NOAA? Kijk hier.