Leestijd: 2 minuten

Als na warme zomers koude winters volgen, dan kunnen we straks weer ijsduiken. Met deze ijskoude snoek in de Vinkeveense Plassen brengt Arie Vreugdenhil je al in de stemming.

Locatie

Met Scuba Diving Vinkeveense Plassen werd er op de valreep van de laatste winter nog een ijsduik georganiseerd. In de ochtend vroor het nog, later op de dag was het twaalf graden! Mijn buddy was die dag Kees Fransen. We doken in de haven van Restaurant De Plashoeve aan de Vinkeveense plassen. Uiteraard met toestemming van de restauranthouder.

 

Materiaal

Nikon D7100 met een APS-C CMOS (crop) sensor. De gebruikte lens is een Tokina 10-17mm fisheye zoom. Camera en lens bevinden zich in een BS Kinetics Sechura onderwaterhuis met domepoort. Voor de belichting zijn twee Sea & Sea D1 flitsers met dome diffusors gebruikt.

 

Idee

Eerst goede afspraken gemaakt met mijn buddy. We zaten tenslotte allebei aan dezelfde lijn. Ikzelf was vastgeknoopt aan de seinlijn en mijn buddy was met een musketonhaak aan de lijn gezekerd, zodat hij zich langs de lijn kon bewegen. Op deze manier stonden we allebei nog steeds in contact met de seinmeester op de kant en kon ik vrij bewegen om te fotograferen.

 

Na onder het ijs te zijn afgedaald heb ik eerst de flitsers goed gezet en wat testopnames gemaakt. Omdat in Vinkeveen het water altijd bruingroen van kleur is had ik besloten in raw te schieten zodat ik de witbalans achteraf kon instellen. Nadat alles was ingesteld gingen op weg. De lijn was vijftig meter lang, wat ons behoorlijk wat bewegingsvrijheid gaf. De ruimte tussen het ijs en de bodem was beperkt: zo’n twee meter. Dit dwong ons voorzichtig te manoeuvreren om zo min mogelijk stof maken.

 

Al vrij snel zagen we deze snoek en ik besloot haar voorzicht te benaderen. Waarschijnlijk door de kou – het water was twee graden Celsius – bleef ze rustig zitten. Ik wilde de snoek in het winterse landschap met het ijs erboven vastleggen, wat om een laag camerastandpunt vroeg. Na een aantal opnames vond de snoek het genoeg en ging ze er vandoor.

 

Aanpak

 De flitsers zijn voorzien van dome diffusers. Dat zijn bolvormige, witte kappen die op de flitsers worden geplaatst. Ze maken de lichthoek van de flitsers veel wijder en het licht zachter. Beide flitsers zijn achter de dome (het bolle frontglas op de camera) getrokken en een beetje naar buiten gedraaid. Zo voorkom je lichtvlekken (“hotspots”) en zweefvuil aan de zijkanten van het beeld.

 

Nabewerking

De foto is nabewerkt in Lightroom. Zeker als je in RAW fotografeert, kun je nog veel aan de foto’s verbeteren. In dit geval heb ik de witbalans in Lightroom ingesteld. De foto is lichter gemaakt omdat het origineel iets was onderbelicht door de lichte partij in het ijs. Ook de schaduwen zijn iets lichter gemaakt. Tot slot heb ik een enkel stofje verwijderd. Meer foto’s vind je regelmatig op mijn Facebook pagina: www.facebook.com/arie.vreugdenhil

 

EXIF data

Bestandstype: NEF

Bestandsgrootte: 26,5 MB

Belichting:1/40sec bij f9

Belichtingsprogramma: Handmatig

Lichtgevoeligheid: 200 ISO

Brandpuntsafstand: 14mm

Witbalans: Handmatig, 4000K

 

  • De originele foto. Achteraf zijn de witbalans en belichting aangepast.