Leestijd: 2 minuten

Ook op een gewone plek komt je wel eens bijzondere beesten tegen. Bij duikstek Den Osse Kerkweg verschijnt plotseling een zeepaddenstoel voor de lens van fotograaf John Landa. Door te werken met tegenlicht maakt hij van het beest een betoverend schilderij.

Locatie

Deze foto is gemaakt in de Grevelingen bij duikstek Den Osse Kerkweg. Mijn buddy Lia en ik maken er een gewoonte van om aan het eind van de duik in de buurt van de instap nog naar wat leuk leven te zoeken. We staan er dikwijls van versteld wat er bij de instap allemaal rondzwemt of -kruipt. Zo ook deze keer. Terug bij de instap controleren we onze luchtvoorraad en besluiten om ondiep een beetje rond te neuzen om nog wat foto’s te maken. Na tien minuten komen we deze zeepaddestoel tegen. Het zicht is niet super maar het zonnetje schijnt en de kwal zwemt net onder het wateroppervlak. Dat biedt een uitgelezen kans om het dier schitterend op de foto te zetten.

 

Camera

Olympus E-PL3 met Zuiko 9-18mm lens, Olympus PT-EP05L onderwaterhuis met ZEN WA-100-EP Underwater Pen Dome, twee Sea & Sea YS-02 flitsers.

 

Aanpak

De eerste stap is de sluitertijd instellen. Dat doe ik op de zonnestralen die rondom de kwal te zien zijn. Omdat er zoveel licht is kies ik 1/160 seconde: de snelste tijd waarbij de sluiter van de camera nog synchroniseert met de flitsers. Door een snelle tijd in te stellen “bevries” je ook de zonnestralen. Bij deze instelling moet ik het diafragma knijpen tot f16. Omdat er zo weinig water tussen de zeepaddestoel en de bodem is, kan ik niet op het LCD-scherm achter op de camera kijken om de compositie te bepalen. Een aantal foto’s maak ik op de gok. Na tig keer afdrukken zitten er een paar mooie bij.

 

Stand flitsers

Er zijn twee flitsers gebruikt op full power om de schaduwzijde van de kwal te belichten. De flitsers stonden zo ver mogelijk uit elkaar en een klein beetje naar buiten gericht om zo min mogelijk zweefvuil te belichten.

 

Zo gemaakt

Flitspositie ‘baby hammerhead’ (illustratie: Ron Offermans)

 

Nabewerking

Ik importeer de foto’s met het programma Picasa. Hierin bekijk en selecteer ik de foto’s (illustratie 1). Het programma is razendsnel. De foto’s die goed genoeg zijn worden daarna bewerkt in Photoshop Elements 13. Deze keer heb ik alleen een JPG-bestand. Ik heb de foto een beetje gecropt (aangesneden) zodat de zeepaddestoel precies goed in beeld staat en daarna een paar kleine luchtbellen weggehaald met het retoucheerpenseel. Tot slot heb ik het contrast en de kleur een klein beetje aangepast (illustratie 2).

 

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

 

EXIF data

Bestandstype: JPEG
Bestandsgrootte: 4,6 MB
Datum en tijd: 12-10-2015, 12:12 uur
Belichting: 1/160 sec bij f16
Belichtingsprogramma: handmatig, spotmeting
Lichtgevoeligheid: ISO 200
Brandpuntsafstand: 9mm (18mm bij Full Frame)
Witbalans: handmatig 5000K