Locatie
Sint Annaland is weer open na de dijkwerkzaamheden, dus het was een mooie gelegenheid om het onderwaterlandschap te gaan verkennen. Het zicht was goed, het landschap liet zich goed zien en stroming was er nauwelijks. Goede condities dus om kleine onderwerpen te fotograferen, zoals de vele golfbrekeranemoontjes die hier staan.
Camera
Olympus PEN E-PL7, Micro Four Thirds sensor, Panasonic Leica DG 45mm F2.8 macrolens. Olympus PT-EP12 onderwaterhuis en compact macropoort, twee Inon Z-240 flitsers met Onderwaterhuis.nl flipsnoots (een opzetstuk voor de flitser dat je omhoog kunt klappen).
Aanpak
Dit golfbrekeranemoontje was erg klein en stond stevig vast op een oester. Zijn positie leende zich perfect voor een foto in portretstand, deze uitsnede (dus niet de camera zelf in portretstand) is op de camera zelf al ingesteld voor de JPG-versie. Het kostte wat tijd om de flitser op de juiste positie te krijgen, maar uiteindelijk ving het anemoontje het flitslicht uit de juiste richting. De sluitertijd koos ik zo kort mogelijk en het diafragma stelde ik in op het midden van het bereik. Als laatste stelde ik de kracht van het flitslicht af op het diafragma. De achtergrond werd met deze combinatie nagenoeg zwart en de anemoon contrasteerde hierdoor perfect met zijn achtergrond, het licht komt nu door het diertje heen!
Stand flitsers
Voor deze foto is een van de twee flitsers gebruikt met daarop een snoot met een opening van circa 23mm. Dat is voldoende voor dit anemoontje. Met de lange arm (twee delen met scharnierpunt) is de flitser schuin achter het onderwerp geplaatst onder een hoek van ongeveer 45 graden. Er is op ongeveer 60 procent flitskracht geflitst.
Nabewerking
Het RAW bestand werd met CameraRAW in Photoshop CS6 bewerkt. De uitsnede in landscape is al in de camera gedaan en wordt door CameraRAW herkend en gehandhaafd als uitgangspunt. Schaduwen en belichting worden nog iets versterkt voor nog meer contrast (illustratie 1). Daarna werden met de “Spot Healing Brush Tool” enkele storende stofdeeltjes verwijderd (illustratie 2). De bewerkte foto werd opgeslagen op de harddisk en op Facebook en www.duikeninbeeld.tv gepubliceerd ter illustratie van een duikreport.
EXIF data
Bestandstype: ORF (RAW)
Bestandsgrootte: 13,1MB
Datum en tijd: 30-6-2015, 22:01u
Belichting: 1/250sec bij f10
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 45mm (90mm Full-Frame)
Witbalans: handmatig (5400K)