Leestijd: 2 minuten

Herfst; dat wilde Rick van Dijk met zijn onderwaterfoto laten zien. Het losgeslagen wier is overduidelijk een teken van storm. In combinatie met de najaarszon kon hij het seizoen vastleggen en daardoor is het een uniek beeld geworden.

Locatie

Zand Eiland 4 te Vinkeveen. Op een uitzonderlijk warme herfstdag zwommen we linksaf richting Zand Eiland 5. Er waren weinig wolken en een felle zon scheen schuin op het water. Het zicht was zeer goed, maar als gevolg van een herfststorm de dag ervoor dreven er redelijk wat stukken wier.

 

Camera

Canon 5DII full frame spiegelreflex met de 15mm Canon F2.8 fisheye lens. Hugyfot onderwaterhuis met fisheye poort. Vier Sea & Sea YS-D1 flitsers (met CM–diffusers), op de behuizing bevestigd.

 

Aanpak

We waren op zoek naar vis, alleen waren die allemaal op vakantie die dag. Ondiep scheen de zon flink op los drijvende stukken wier. Omdat wier en zon nog een te saai beeld opleverden heb ik mijn buddy Arthur Kuiper gevraagd om ondiep te gaan liggen. Om voldoende scherpte in de foto te krijgen heb ik het diafragma ingesteld op f9. Dat bracht met zich mee dat ik geen snelle sluitertijd kon nemen. Uit ervaring weet ik dat een sluitertijd van 1/50 of 1/60 seconde een stabiele duiker kan ‘vastzetten’, met weinig bewegingsonscherpte. Daarna heb ik de ISO waarde ingesteld zodat de achtergrond net iets te donker werd. Hierna heb ik de flitsers gericht.

 

Stand flitsers

Ik werk met vier flitsers. De keuze voor vier flitsers geeft me meer ruimte om schaduwen te verminderen (of te vermeerderen). Omdat ik CM diffusers gebruik, wordt het flitslicht zeer egaal verspreid. Ik flits expres naar de buitenzijdes van het beeld toe. De flitsers worden naar buiten gericht zodat de duiker maar een gedeelte van het flitslicht opvangt. De twee linker flitsers heb ik harder ingesteld dan die aan de rechterkant omdat anders de wieren overbelicht zouden raken. De flitskracht was relatief laag.

Illustratie: Ron Offermans

Nabewerking

In de Photoshop RAW module heb ik de witbalans aangepast en het beeld iets opgelicht (illustratie 1). De diffusers veroorzaken een blauwe zweem die uit de foto is gehaald (illustratie 2). Ik vond het vlekken verwijderen deze keer te veel moeite en heb het laten zitten.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 25,4 MB
Datum en tijd: 18-10-2014, 16:43
Belichting: 1/60 sec bij f9
Belichtingsprogramma: handmatig, spotmeting
Lichtgevoeligheid: ISO 640
Brandpuntsafstand: 15mm
Witbalans: Handmatig