Leestijd: 3 minuten

“Ik heb mezelf, het touw en het water.”

‘Ik heb een passie voor water’, zegt Judith de Waard, de gloednieuwe Nederlands recordhoudster freedive in de categorie Constant Weight Bifins (CWBT). Pas een jaar geleden maakte ze kennis met deze sport en nu dook ze met één hap lucht naar een diepte van 51 meter. Het was ook nog eens haar eerste competitie, waarbij ze in totaal met drie disciplines meedeed. Naast CWBT dook ze ook mee in de categorieën Constant Weight (met monovin) en Free Immersion. ‘Het is jij, op dat moment met dat wat je waarneemt, de connectie met het water en jezelf. Dat is fantastisch.’

 

Judith de Waard onderweg naar het Nederland record. Foto: Costas Constantinou

 

Het AIDA Freediving World Championship vond eind 2021 plaats in Limassol op Cyprus. Dat Judith ging was helemaal niet zo vanzelfsprekend. ‘Het was eigenlijk gewoon een belachelijk idee om met het WK mee te doen; de hele duiktop van de wereld loopt daar rond. Maar toen ik er meer over nadacht, voelde het goed om te gaan. Ik wil gewoon zoveel mogelijk freediven. Meedoen was een ervaring op zich.’

 

Ze maakte pas een jaar geleden kennis met freediven tijdens een SSI opleiding bij Enker. Sindsdien is ze helemaal verslingerd aan de sport. ‘Ik heb het afgelopen jaar met mijn buddy Diederik in heel Nederland gedoken, overal waar maar kan. We gingen onder ijs, met sneeuw, hebben gezocht naar dieren en wrakken, hebben genoten van de omgeving en zochten het diepste puntje van Nederland op. Vijftig meter hebben we aangetikt in Vinkeveen, daar was het echt aardedonker.’

 

Uitdagingen

Het WK bracht nog weer andere uitdagingen: ‘Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Graag willen freediven is één ding, maar onder druk freediven met al die camera’s op je gericht, de poppenkast eromheen. Het gaf wel spanning. Ik moest ook nog leren hoe zo’n wedstrijd werkt. Er zijn zestig pagina’s aan regels: je mag het touw niet te vaak beetpakken, je vinslag moet kloppen en als je bovenkomt heb je maar vijftien seconden om drie handelingen te doen. Dan pas is je poging geldig. En dan komen er nog zoveel andere dingen op je af, die je ook zelf op moet lossen. Daar hielp de freedive community mij geweldig mee.’

 

Al eerder begon Judith met ‘scuba’. Op haar zestiende dook ze voor het eerst, maar het freediven greep haar echt. ‘Het leek wel of ik iets vond wat wat ik altijd in mezelf heb gemist bij mezelf. Ik voel zoveel connectie met het water. Het freediven deel ik op in twee disciplines: het spelen en het diepduiken. Met spelen neem ik de omgeving in me op: de vissen, de wrakken, of ik doe spelletjes met vrienden. We zijn maximaal twee minuten per keer op maximaal 10 tot 15 meter diepte en kunnen dat vaak achter elkaar doen.’ De andere discipline is het diepe duiken. ‘Dat gaat veel meer om de beleving in mezelf, de focus ligt naar binnen. Ik heb mezelf, het touw en het water. Ik zie de kleurveranderingen in het water, de zon die door de wateroppervlakte heen schijnt, dat maakt elke duik uniek.’

 

Gelukkig

‘Zolang ik freedive ben ik gelukkig. Ik kan daar altijd naar terugkeren om contact te maken met mezelf, ik heb al zoveel waardevolle inzichten gehad. Alles wat je denkt, wat je tegen jezelf zegt, heeft invloed. Je leert gedachten parkeren, onprettige sensaties en situaties aanschouwen en kalmte behouden. Het is één vinslag tegelijk, rustig aan. Nu is nu.’

 

Ook iedere scuba diver zou ze willen uitnodigen om freediven op zijn minst eens te proberen. Doe een cursus als aanvulling, de theorie en je eerste duiken in het zwembad zijn al heel waardevol. ‘Weten dat je met gemak een paar minuten zonder lucht kan, makkelijker kunt klaren, ontspannen duiken, weten wat je lichaam je vertelt, meer skills: het is echt een leuke ontdekkingstocht en geeft een extra dimensie aan je duik.’

 

‘De oceaan veranderde mijn leven’

Haar doel, privé en in haar werk, blijft laten zien laten zien hoe mooi en waardevol de oceaan en het water is. ‘De eerste keer dat ik de oceaan ervoer, veranderde dat mijn leven. Nu zet ik me in voor het behoud van onze oceaan en haar ecosystemen. Ik werk bij The Great Bubble Barrier, een Nederlandse start-up met een uitvinding om plastic uit rivieren te vangen voor het de zee in stroomt. En freediven is daarbij een heel logisch medium om mensen mee te nemen in wat ik zie, wat ik meemaak onder water. Voor toekomstige generaties wil ik me inzetten voor gezonde ecosystemen van de zee, en de invloed die we al hebben gehad verder zo veel mogelijk beperken. Ik wil mensen die die kans niet hebben laten zien hoe mooi het is onder water, in onze oceaan, maar ook in plassen en wateren dichtbij. Die connectie met de natuur gun ik iedereen.’

 

  • Judith aan het einde van haar poging bij de AIDA Freediving World Championship eind 2021 in Limassol op Cyprus. Foto: Daan Verhoeven
  • Foto: Kevin Kwee