Leestijd: 2 minuten

Wie aan sportduiken denkt, denkt in eerste instantie niet aan een zandafgraving of een natuurplas om de hoek. Toch zijn er in Nederland ontzettend veel mooie plekken om te gaan duiken, en dat geldt ook voor de omgeving van Zwolle. Zo heb je hier onder andere de Markte, de Westerveldse Kolk, de Wythmenerplas, het Varkensgat en de Milligerplas. Wim-Frank Kolk maakt een duik in de laatstgenoemde plas. ‘Oude boomstronken geven het onderwaterlandschap hier een mysterieuze sfeer.’

De Milligerplas ligt aan de Noordwest kant van de nieuwbouwwijk “Stadshagen” te Zwolle. De plas is ontstaan door zandwinning voor deze nieuwbouwwijk. Ooit – tussen 100 en 500 na Christus – heeft hier een dicht moerasbos gestaan. Op de bodem tref je rond de twintig meter diepte nog diverse grote boomstronken aan. Deze oude boomstronken liggen half in de bodem en zijn bedekt met driehoeksmosselen. Bij goed zicht geeft dit een prachtig beeld en het idee dat hier ooit een oud moerasbos is geweest maakt de mysterieuze sfeer pas helemaal compleet. De maximale diepte van deze plas is rond de 28 meter en het zicht is hier doorgaans erg goed: Zes tot tien meter zicht is vrij normaal.

 

Driehoeksmosselen

Er zijn diverse instapmogelijkheden. De zuidkant van de Milligerplas is bestemd voor dagrecreatie. Hier heeft men een mooi strand aangelegd, met een strandpaviljoen en parkeerplaatsen. Aan de oostkant kun je langs de Werkerlaan parkeren. Hier moet je vervolgens zo’n dikke vijftig meter lopen om bij het water te komen. De noordkant is een natuurgebied en verboden voor recreanten en duikers. De bodem in de Milligerplas loopt vrij snel af en heeft een redelijk stevige structuur. Zodra je dieper gaat is de bodemstructuur minder stevig. In het water zijn onder andere baars, brasem, karper, snoek, snoekbaars, paling, blankvoorn, kreeft, driehoeksmosselen en prachtige onbeschadigde waterplanten aan te treffen. Alles wat in de Milligerplas op de bodem ligt, zit vrij snel onder de driehoeksmosselen. Of het nu een boomstronk, touw of een ander object is – in een mum van tijd zitten ze erop. De driehoeksmosselen voeden zich door het water te filteren. Doordat de mosselen in deze plas zo massaal voorkomen, leveren zij zeker een bijdrage aan de helderheid van het water op deze duiklocatie.

 

Mythische boomstronken

Inmiddels is het tijd geworden om te gaan duiken. Samen met mijn buddy loop ik vanaf de Werkerlaan naar de waterkant. Na de buddycheck gaan we te water. Het zicht lijkt goed te zijn en langzaam dalen wij af naar een meter of zes. Vanaf zes meter zak je ineens naar een volgend plateau op tien meter diepte. Links en rechts kijken we naar diverse ‘hopen’ met driehoeksmosselen, voorlopig is er nog weinig vis te zien. Het zicht is inderdaad goed, we kunnen zéker acht meter om ons heen kijken. Geleidelijk aan gaan we dieper en dieper. Inmiddels zitten we op zo’n zeventien meter en in de verte doemen de grote mythische boomstronken op. De temperatuur is inmiddels gedaald naar zo’n zes graden Celsius. Boven één van de dikke stronken zien we nog net een grote snoek wegzwemmen. De boomstronken zien er prachtig uit, bij sommige boomstronken is het een wirwar van boomwortels. Trimmen is belangrijk want als je de bodem raakt komt het sediment los en zie je geen hand meer voor ogen. Nadat we enige tijd boven de grote boomstronken hebben gezwommen, gaan we weer richting het oosten. Hier komen we terecht in een mooi begroeid gebied met veel waterplanten, zoetwaterkreeft en scholen vis. De waterplanten zijn prachtig om te zien, zijn onbeschadigd en sommige reiken zelfs tot aan de wateroppervlakte.

 

Na bijna een uur gaan we weer richting de instapplaats. Boven water geven mijn buddy en ik elkaar een ‘high five’. Dit was weer zo’n prachtig geslaagde duik in een gewone plas om de hoek!

 

  • Millingerplas bij Zwolle.
  • Snoek, een van de vele vissoorten in de plas.
  • Alles zit snel onder de driehoeksmosselen.