Leestijd: 2 minuten

Een goede foto is ook vaak een kwestie van toevallig op het juiste moment op de juiste plek zijn. Bij de Bergse Diepsluis in Zeeland redde John Landa een borstelworm uit de klauwen van een krab. Als dank liet het beestje zich uitgebreid met de macrolens fotograferen. John Landa vertelt hoe deze bijzondere foto tot stand kwam.

Locatie

Deze foto is gemaakt bij duiklocatie Bergse Diepsluis. Het was mijn eerste duik van het jaar en het was ook de eerste buitenduik met een nieuwe camera. Het zicht was redelijk tot goed. Op een kleine twee meter diepte en een meter of twintig van de instap kwam ik een uitzonderlijk tafereel tegen. Een krab had een zager (een worm die in de bodem leeft) in zijn scharen. Toen ik een foto wilde maken van de zager die in de scharen zat vastgeklemd, liet de krab los en ging ervandoor. De zager lag er nu goed voor om een foto te maken. Thuis zag ik pas hoe monsterlijk mooi de kop van een zager eigenlijk is.

 

Camera

Olympus OMD EM 5 II met een Olympus PT-EP13 onderwaterhuis en een AOI FLP-02 vlakke poort. De lens is een Zuiko 60mm met daarop een Subsea +10 macro convertor die het onderwerp extra vergroot. Twee Sea&Sea YS-02 flitsers met daarop zelfgemaakte snoots die vrij kort zijn, met een diameter van 35 mm.

 

Aanpak

Ik was de hele duik al bezig met macrofotografie. De flitsers met de snoots stonden al in de goede positie, de voorzetlens zat al op de poort en de camera stond goed ingesteld zodat ik meteen actie kon ondernemen. Ik heb zo veel mogelijk foto’s gemaakt in een zo kort mogelijke tijd. Het was typisch een geval van op het juiste moment op de juiste plaats zijn met de juiste materialen en de juiste instellingen. Beter kun je het niet treffen.

 

Stand flitsers

Omdat ik maar vijf centimeter van het onderwerp lag stonden de flitsers met snoot heel dicht bij de Subsea voorzetlens. De flitsers stonden tegenover elkaar en een heel klein beetje naar voren gericht zodat er zo weinig mogelijk achtergrond werd belicht. De flitskracht stond op iets minder dan de helft ingesteld.

 

Monster

Illustratie: Ron Offermans

 

Nabewerking

Mijn foto’s open ik in Picasa. Dat gebruik ik als fotobeheerprogramma omdat het razend snel is. Als ik de foto’s heb geselecteerd dan open ik deze vanuit Picasa in Photoshop Elements 13. Daar doe ik eerst de correcties van de RAW foto zoals hoge lichten, contrast, schaduwen en verscherpen (illustratie 1). Daarna kan de RAW foto in Photoshop verder worden bewerkt. In dit geval heb ik de stofjes die in de foto oplichten weggehaald met het retoucheerpenseel (illustratie 2). Rechts onderaan de foto stond een heel klein stukje schelp, dat heb ik ook weggehaald met het retoucheerpenseel.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

 

EXIF data

Bestandstype: RAW

Bestandsgrootte: 13 MB

Datum en tijd: 10-04-2016, 08:01

Belichting: 1/250 sec bij f18

Belichtingsprogramma: Vivid

Lichtgevoeligheid: ISO 200

Brandpuntsafstand: 60 mm (120 mm bij FF)

Witbalans: handmatig 5000 K