Zaterdagavond 29 september weten de deelnemers aan het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie en –videografie hoe hoog ze zijn geëindigd. Dan is de jaarlijkse prijsuitreiking waar de NOB bekend maakt welke fotografen en filmers dit jaar de mooiste beelden hebben geschoten. Ook maakt de NOB bekend welke fotografen volgend jaar mogen deelnemen aan het CMAS Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie op Tenerife. Maar dat niet alleen: we laten ook alle top 10 en winnende foto’s zien. En de winnende films gaan die avond voor het eerst in première. Tenslotte worden er interessante interviews gehouden met professioneel onderwaterfilmster Klaudie Bartelink, onderwaterfotograaf Peter van Bragt en tweevoudig Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie Raymond Wennekes. Het wordt dus een hele leuke en spannende avond, ook als je niet aan de wedstrijd hebt deelgenomen.
Dit jaar deden voor het eerst meer dan 100 fotografen en filmers aan de verschillende wedstrijdonderdelen mee. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we een groei van het aantal deelnemers. De interesse voor de wedstrijd en onderwaterfotografie en –filmen neemt toe. Wellicht komt dat omdat een compact foto- of filmcamera tegenwoordig relatief betaalbaar is en beelden oplevert die niet onderdoen voor de grote spiegelreflexen. Een compact camera is dus geen excuus om de wedstrijd over te slaan! Er is intussen een groot aanbod van opleidingen en workshops. De NOB heeft hiervoor de leerzame specialisatie Onderwaterfotografie. En voor meer ervaren fotografen is er de specialisatie Onderwaterfotografie voor Gevorderden. Bij veel verenigingen en duikscholen kun je voor deze opleidingen terecht.
Starters en masters
Het ONK bestaat uit verschillende wedstrijden. Voor elke wedstrijd geldt dat de deelnemer de beelden maakt op maximaal twee dagen die hij of zij zelf kiest in twee aangewezen wedstrijdweken. Voor beginnende en ervaren fotografen is er de zoetwaterwedstrijd. Voor deze wedstrijd mag in elke Nederlandse zoetwaterplas gedoken worden. Het maakt dus niet uit of je in het Veenmeer bij Groningen of in de Grote Hegge bij Thorn duikt. Ook maakt het niet uit wat je fotografeert. Elke vis, plant of compositie is goed. Een vrij laagdrempelige wedstrijd dus. De starterswedstrijd is alleen voor beginnende fotografen en filmers. Hierdoor blijft de competitie in deze wedstrijd spannend en aantrekkelijk. De fotografen maken in een of twee categorieën een foto: beste foto en thema. De foto’s mogen achteraf nog beperkt bewerkt worden, bijvoorbeeld het aanpassen van witbalans en scherpte. Zolang de bewerking maar over de hele foto is. De filmers maken een korte film van maximaal zes minuten. Aan de masters wedstrijd kan iedere fotograaf of filmer meedoen. Maar aan deze wedstrijd doen in de regel wel de meer ervaren fotografen en filmers mee. De competitie is daardoor pittig, maar wel heel leerzaam. Het gaat immers om de titel van Nederlands Kampioen! De fotografen maken vijf foto’s: groothoek, groothoek met model(len), macro, visportret en thema. De foto’s mogen na de opname niet bewerkt worden. De filmers maken een film die de jury onder andere beoordeelt op techniek, creativiteit, script en montage.
De teamwedstrijd groeit langzaamaan uit tot een leerzame en leuke activiteit voor verenigingen en duikscholen. Iedere club kan met minimaal drie en maximaal zes deelnemers meedoen aan de wedstrijd die uit zes categorieën bestaat: alle thema’s van de masters plus zoet water. Met zes deelnemers maakt iedere deelnemer één wedstrijdfoto. En heb je coaching van een ervaren fotograaf nodig, dan zoeken wij een coach voor jullie team! De teamwedstrijd kun je alleen als team winnen. Er wordt dus niet naar de individuele resultaten gekeken. Alleen het totaalresultaat telt. Het team met de meeste punten neemt de wisselbeker mee naar huis.
Iedereen is welkom!
Ook zin in een mooie avond? De prijsuitreiking begint om 19.30 uur in theater Podium Hoge Woerd in De Meern (Castellum). Je kunt je hiervoor aanmelden via www.fotokampioenschap.nl.
__________________________________________
Publieksprijs
Half september (nu dus) start de verkiezing van de publieksprijs. DuikeninBeeld plaatst dan de foto’s online van de deelnemers die meedoen aan deze verkiezing. Elke deelnemer kan met één foto aan de publieksprijs meedoen. Tijdens de prijsuitreiking wordt uit de top 10 de winnende foto door het publiek gekozen. Meer informatie over de publieksprijs vind je hier.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Recept voor een succesvol team
Men neme:
- 6 onderwatercamera’s
- 6 fotografen (bij voorkeur vrouwen).
- Veel rode wijn.
- Veel chocola.
- Een groeps-app.
- Een coach die op de prijsuitreiking van het ONK 2017 roept dat er een damesteam van Duikeninbeeld.tv komt.
Bereidingstijd: 1 jaar.
Bereiding:
In de bereidingstijd van een jaar mengt het onsamenhangende geheel zich onder regelmatig roeren van de coach zich vanzelf tot een samenhangend team. Op gezette tijden moet er na serieuze training flink wat wijn, thee en chocola worden toegevoegd voor een optimaal resultaat. Een workshop van een topfotograaf zorgt voor een extra smaak-boost in dit recept.
Variatiemogelijkheden:
Indien geen vrouwelijke fotografen voorhanden, kunnen ook mannelijke exemplaren gebruikt worden. Hetzelfde resultaat is echter niet gegarandeerd.
Marloes Otten, damesteam DuikeninBeeld