Leestijd: 3 minuten

Filip Staes won overtuigend het Open Belgisch Kampioenschap 2018. ‘Altijd op zoek naar nieuwe technieken en invalshoeken.’

De strijd om het kampioenschap onderwaterfotografie en –video 2019 is alweer in alle hevigheid losgebarsten. Je zou bijna vergeten dat de Nederlanders opvallend goed hebben gepresteerd op het Open Belgisch Kampioenschap (OBK) 2018. Cornelis van Rijswijk werd eerste bij de juniors. Zijn visportret en groothoekfoto werden met goud bekroond, de macrofoto met zilver en hij won brons met groothoek met model. Marlène Terpstra eindigde als derde bij de juniors met twee keer goud en een keer brons. Ook Lia van Nieuwenhuizen deed het goed met vier top tien noteringen. Goof van Rijswijk was de beste Nederlander bij de masters. Hij haalde met vier van zijn vijf foto’s de top tien en werd zesde overall. Bij de masters won Filip Staes met overmacht: vier keer goud en een vijfde plek voor zijn visportret.

 

Filip Staes: ‘Wedstrijd houdt me scherp.’

‘Winnen is niks, maar verliezen moet je leren,’ zei Filip al eens toen hij werd gelauwerd op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) 2018. ‘Toch denk ik niet dat ik gewend raak aan winnen,’ lacht hij, ‘want het voelt nog steeds iedere keer prettig aan.’ Een keerzijde is er volgens Filip ook: ‘Ik begrijp nu beter dan vroeger hoe het is om als favoriet te starten. De druk ligt dan hoger. Toch heb ik er nog steeds plezier in en doe ik graag mee aan wedstrijden, hoewel ik veel minder tijd heb.’ Filip blijft de wedstrijden bewust opzoeken omdat het hem verplicht op zoek te gaan naar nieuwe technieken en invalshoeken. ‘Wedstrijden houden me scherp,’ zegt hij daarover. Een van de technieken die zijn signatuur is geworden, is de beeld-op-beeld opname. Dat is een techniek waarbij je in de camera twee foto’s met elkaar combineert. ‘Hierbij moet je erop letten dat er bij beide foto’s voldoende zwarte achtergrond is,’ legt Filip uit. ‘Bij een horizontaal beeld moet je bijvoorbeeld links een onderwerp belichten en bij het tweede beeld een onderwerp rechts. Snoots zijn daarbij een geweldig hulpmiddel, maar het kan ook zonder. De opnamen moeten bij elkaar passen en het samengestelde beeld moet er liefst zo realistisch mogelijk uitzien. Of juist niet! Laat je creativiteit de vrije loop, zou ik zeggen…’

 

‘Ik heb veel geleerd door met Filip te duiken. Er is een mooie vriendschap uit ontstaan.’

 

Cornelis van Rijswijk: ‘Niet durven dromen.’

Voor Cornelis van Rijswijk betekent zijn overwinning dat hij dit jaar bij de masters meedoet. Het OBK juniors ziet hij als een goede training: ‘Het ONK juniors is makkelijker omdat je maar twee foto’s hoeft in te leveren en je mag er in principe een week over doen. Bij het OBK zijn het er vijf en je moet van tevoren de dagen aangeven waarop je ze maakt, net als bij het ONK masters nu. Persoonlijk vind ik het wel het leukste om vijf foto’s te moeten maken.’ Echte voorbereiding heeft Cornelis niet speciaal gehad, zegt hij. ‘Ik duik en fotografeer natuurlijk wel heel het jaar door. Dat is de beste voorbereiding: zoveel mogelijk fotograferen want met elke duik leer je bij. Ik had ook absoluut niet verwacht eerste te worden – hooguit gehoopt om in een categorie op het podium te staan. Vooral het visportret (foto 4) vind ik mooi. Toen ik die onder water op mijn scherm zag staan, vond ik het al een mooie foto en ik kwam dan ook met een geweldig gevoel het water uit. Over de andere foto’s was ik ook niet ontevreden. Maar naarmate de prijsuitreiking dichterbij kwam, werd ik steeds onzekerder. Je ziet steeds meer dingen op de foto’s die niet honderd procent zijn. Dat ik bij vier van de vijf onderdelen op het podium zou staan, had ik niet durven dromen!’

 

Marlène Terpstra: ‘Supertrots en blij.’

‘Ik had dit niet verwacht, wel gehoopt,’ zo reageert Marlène Terpstra op haar bronzen eindnotering bij de juniors. ‘Mijn eerste reactie was supertrots en blij. Het geeft zeker een extra motivatie om met onderwaterfotografie door te gaan.’ Ook voor Marlène was het visportret (zie foto 10) de favoriete foto: ‘Ik vind dat de lastigste categorie om te fotograferen. Ik lag bij Bergse Diepsluis in het water en moest alleen het visportret en een macrofoto nog maken. Opeens zag ik dit piepkleine visje uit het zand steken en heb me daarop gefocust.’ Marlène bereidt zich wel altijd voor op een wedstrijd door allerlei dingen te lezen, te bekijken, te oefenen, inspiratie op te doen en met andere (onderwater)fotografen te praten. ‘Ik heb een boekje waarin ik al mijn ideeën opschrijf,’ verklapt ze. ‘Daarin kan ik terugkijken als ik iets wil uitvoeren. Dat boekje wil ik dus ook niet kwijtraken!’ Belgisch kampioen Filip Staes is voor Marlène een groot voorbeeld, zegt ze. ‘Alweer vijf jaar geleden heb ik meegedaan met een workshop met Filip. Zijn foto’s in de bladen inspireerden mij en hij inspireert mij nog steeds. Filip’s manier om de onderwaterwereld te laten zien spreekt mij erg aan en ik heb veel geleerd door met hem te duiken. Er is een mooie vriendschap uit ontstaan.’

 

__________________________________________________ 

Top 3 plaatsen OBK 2018 shoot-out portfolio

Juniors

 1. Cornelis van Rijswijk
 2. Johan de Prins
 3. Marlène Terpstra

 

Masters

 1. Filip Staes
 2. Daan Delbare
 3. Harry Klerks

 

 • Foto 1: Filip Staes.
 • Foto 2: Filip Staes.
 • Foto 3: Filip Staes.
 • Foto 4: Cornelis van Rijswijk.
 • Foto 5: Marlène Terpstra.
 • Foto 6: Filip Staes.
 • Foto 7: Filip Staes.
 • Foto 8: Pierre Bernard Dumoulin.
 • Foto 9: Cornelis van Rijswijk.
 • Foto 10: Marlène Terpstra.
 • Foto 11: Johan de Prins.
 • Foto 12: Kevin Desaeger.
 • Foto 13: Marlène Terpstra.
 • Foto 14: Harry Klerks.
 • Foto 15: Thomas van Puymbroeck.
 • Foto 16: Daan Delbare.
 • Foto 17: Daan Delbare.
 • Foto 18: Rebecca Pauwels.
 • Foto 19: Thomas van Puymbroeck.