Leestijd: 2 minuten

Met een blauwe lamp op de camera en een geel filter voor de poort breng je onalledaagse kleuren tevoorschijn in alledaagse onderwerpen. Planten en dieren weerkaatsen het blauwe licht in talloze fluorescerende tinten rood, groen en oranje. Rob Aarsen maakte op die manier een prachtige foto van een groepje mosselen tegen een achtergrond van sponzen en omlijst door rood wier.

Locatie

Blauw-licht duiken doe je ’s nachts. Daglicht of licht uit een gewone duiklamp doen het effect teniet. Wij kozen voor het gemaal bij Dreischor dat in het vroege voorjaar al erg mooi was begroeid. Tijdens de schemering gingen we het water in. Het zicht was goed maar het was nog stoffig door de vele bezoekers overdag. Door de harde noordwestenwind zat er nog redelijk wat beweging in het water. Gedurende de duik werd het volledig donker.

 

Camera

Nikon D600 spiegelreflexcamera met Full Frame sensor. Nikon 60mm macro lens met een 20mm tussenring (die laat je dichterbij komen en geeft zo meer vergroting). Nauticam ND600 onderwaterhuis met vlakke poort. Geel filter met bungees voor de poort bevestigd.

 

Aanpak

Om bewegingsonscherpte te voorkomen heb je een korte sluitertijd nodig, minimaal 1/60 seconde. Lampen geven veel minder licht dan flitsers dus om met een korte tijd te kunnen werken heb ik eerst de ISO waarde opgeschroefd (de lichtgevoeligheid van de sensor). ISO 1600 bleek voldoende. Een groepje mosselen tegen een achtergrond van sponzen en omlijst door rood wier bracht de verschillende kleuren goed in beeld. Tijdens het bepalen van de compositie is scherpgesteld op de rand van de linkerklep van de mossel. Autofocus staat op AF-C / single waardoor je het scherpstelpunt nauwkeurig kunt bepalen.

 

Stand flitsers

Er zijn geen flitsers gebruikt maar twee lampen die blauw continuelicht geven. De hoofdlamp was een Hartenberger LCD mini compact met een 21 x 2,5 watt led blauwlicht kop die door buddy Marlies schuin van rechtsboven op het onderwerp werd gericht. Een Light&Motion Sola Nightsee op de behuizing scheen recht naar voren om de schaduwen in te vullen. Beide lampen op vol vermogen en op slechts enkele centimeters van het onderwerp gehouden.

 

Nabewerking

Door het relatief zwakke lamplicht is het originele RAW bestand te vlak (illustratie 1). In Lightroom is de foto krachtiger gemaakt door alle schuifregelaars (hooglichten, schaduwen, witte en zwarte tinten) naar rechts te schuiven. Vervolgens is een nieuwe uitsnede gemaakt waarbij de rand van de mossel op het kruispunt van lijnen rechtsboven is geplaatst (illustratie 2). Als laatste stap heb ik een los zwevend stukje wier en wat stofdeeltjes weg gestempeld.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: NEF (RAW)
Bestandsgrootte: 28,3 MB
Datum en tijd: 15 mei 2015, 20.58 uur
Belichting: 1/100 sec bij f 8,0
Belichtingsprogramma: Handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 1600
Brandpuntsafstand: 60mm
Witbalans: Auto