De Divevolk Seatouch onderscheidt zich van andere telefoonbehuizingen doordat er geen bedieningsknoppen op zitten. In plaats daarvan bestaat de achterkant van het huisje uit een waterdichte gel-pad. Die geeft zicht op het hele beeldscherm van de smartphone en toegang tot alle functies. De gel-pad geeft de druk van je vinger door zodat je de smartphone onder water net zo bedient als boven water. De afwezigheid van doorvoeren voor bedieningsknoppen vermindert de kans op lekkage. De Seatouch 4 Max is gemaakt van slagvast plastic met een aluminium frame rond de achterzijde en het frontglas. Je schuift de smartphone door een smalle opening aan de zijkant in de behuizing. Het klepje wordt afgedicht met een stevige, drielaags o-ring en vastgezet met twee roestvrijstalen schroeven. Divevolk geeft aan dat je het huis tot maximaal 60 meter diepte kunt gebruiken.
Klaar voor actie
Voor de duik plaats je de smartphone in een op maat gemaakte plastic houder die in de behuizing past. Er is voor iedere denkbare smartphone een houder. Ik heb in de instellingen van mijn iPhone 12 Pro het ‘automatisch slot’ op vijf minuten gezet en ‘til op om te activeren’ geselecteerd. Zo kun je met een handbeweging de telefoon activeren — de aan/uit knop op de zijkant is immers onbereikbaar. Verder heb ik een thuisknop in het beeldscherm geactiveerd, dat is gemakkelijker dan swipen. Klepje dichtschroeven en je bent klaar voor actie! Er zijn geen apps die je moet koppelen, geen batterijen in de behuizing en ook geen vacuum systeem.
Voor het beste resultaat gebruik je de smartphone (eigenlijk iedere camera) in combinatie met kunstlicht. Divevolk levert een beugel die je om het huis heen klemt. Aan deze beugel schroef je een grondplaat met twee handvatten die je in de breedte kunt verstellen en waarop je lampen kunt monteren. Met twee statiefschroeven zet je de behuizing stevig op deze grondplaat. Daarnaast levert Divevolk een schroefdraad waar je een natte voorzetlens (groothoek of macro) of kleurcorrectiefilter in kunt schroeven. Die kun je naar wens wel of niet voor de cameralens van je smartphone draaien. De hele constructie voelt wat omslachtig aan. Nadeel is dat je de alles moet demonteren om de smartphone in de behuizing te doen, want het handvat zit voor de opening.

En wat vinden we ervan?
Na gebruik vallen drie dingen op:
- Het bedieningsgemak. De gel-pad is goed te bedienen met een blote vinger of een neopreen handschoen. Je moet een beetje doordrukken op de sponsachtige pad maar het went snel. Swipen is iets lastiger. Dat komt omdat de buitenste laag van de gel-pad een beetje stroef aanvoelt. En ik heb nog nooit zo’n grote zoeker gehad! Je kunt de hele achterkant van de smartphone gebruiken om scherp te stellen, de compositie te bepalen en de belichting in te stellen.
- De beeldkwaliteit. De kwaliteit van de foto’s is afhankelijk van de smartphone die je gebruikt. Bij groothoek fotografie heb je de voorzetlens nodig. Anders krijg je een tonvormige vertekening van het beeld. De voorzetlens trekt het beeld weer enigszins recht. Wel opletten dat je de voorzetlens precies voor de juiste lens van de camera draait. Anders zie je de randen van de zonnekap en zijn de zijkanten van het beeld onscherp. Mijn iPhone 12 Pro heeft 3 lenzen dus ik moet voor groothoek en ultra groothoek steeds de voorzetlens voor de goede lens plaatsen.
- Door met de instellingen te spelen kun je de achtergrond in een foto lichter of donkerder maken. Het loont de moeite om het menu van je camera app te leren kennen of een speciale foto app te downloaden. Ik gebruik de camera+ app waarin veel voorinstellingen staan voor bijvoorbeeld bewegende onderwerpen, portret of macro fotografie. Gebruik videolampen om licht op je onderwerp te zetten. De foto’s op de reefballs heb ik gemaakt met 2 Sola 3600 lampen op korte armen, aan weerszijden van het huis. Net als bij flitsen iets naar buiten gedraaid om niet teveel zweefvuil aan te lichten.
Kortom: de smartphone is een handzaam alternatief voor degenen die onderwaterbeelden willen maken zonder al teveel gesjouw. De kwaliteit van de beelden volstaat voor gebruik online; voor grote afdrukken heb je een betere camera nodig. Daar doet het Divevolk huis niets aan af: dat houdt de smartphone droog en biedt heel gemakkelijk toegang tot alle functies.
