Leestijd: 2 minuten

Een kaartje vanaf je vakantieadres in Nederland verstuur je nu in stijl met een leuk dier uit de onderwaterwereld van Bonaire. De tuimelaar, de soepschilpad en de regenboogpapegaaivis, het zijn maar een paar dieren die de postzegels sieren.

Het postzegelvel over het onderwaterleven van Bonaire maakt deel uit van de meerjarige serie ‘Beleef de natuur’ die in 2024-2026 is gewijd aan Caribisch Nederland. In de serie komen ieder jaar vier postzegelvellen uit, met elk 10 verschillende postzegels. Op de postzegels zijn planten en dieren afgebeeld die voorkomen in dit deel van Nederland.

 

Het design

Het postzegelvel ‘Beleef de natuur – onderwaterleven Bonaire’ is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Alle onderwaterfoto’s zijn opgenomen in een grafische laag met cirkelvormen die ook op de velrand zichtbaar zijn. Ook de afbeelding loopt soms door op de aangrenzende postzegel en op de velrand. Op verschillende plekken op het postzegelvel heeft de ontwerper grafische elementen toegevoegd, die zijn ontleend aan de symbolen op oude topografische kaarten. Met die symbolen worden bijvoorbeeld landschapsvormen, hoogtelijnen, beplantingen, bodemstructuren en waterlopen aangeduid. Het ontwerp kenmerkt zich bovendien door een extra transparante laag met monochrome beelden (zowel wit als in kleur) van kenmerkende dieren uit dit gebied. De monochrome beelden zijn bijna abstract weergegeven, lopen over de perforaties door en verbinden de postzegels met elkaar en met de velrand. Op deze manier zijn onder meer de volgende dieren afgebeeld: walvishaai (boven links), Mussa angulosa (boven midden), zeewaaier (boven rechts), kokerspons (midden), vierogige koraalvlinder (midden rechts), soepschildpad (onder rechts), hertshoornkoraal (midden onder) en gewone octopus (onder links).
Haal je postzegelvel van 10 bij de verkooppunten van PostNL, bij BRUNA of online. 

 

Onderwaterleven Bonaire

Het onderwaterleven van Bonaire is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste trekpleister van het eiland. Met meer dan 80 duikplekken is Bonaire een geliefde bestemming voor duiktoeristen. Ook voor snorkelaars en minder avontuurlijk ingestelde bezoekers is de wereld onder water gemakkelijk bereikbaar. Op veel plekken loop je zo het water in om kennis te maken met de geheimzinnige wereld van vis, koraal, waterplanten en andere zeebewoners. Alle duiklocaties maken deel uit van het Bonaire National Marine Park. Dit park heeft een totale oppervlakte van ruim 4200 hectare en het beschermde gebied gaat tot een diepte van 60 meter. De zee rondom Bonaire voelt aan als een tropisch aquarium, waar onder meer ruim 470 verschillende soorten vissen rondzwemmen. Het water is helder, de temperatuur schommelt het hele jaar door tussen de 25 en 30°C en er is zicht tot soms wel 90 meter. Alle duikers, snorkelaars, watersporters, zwemmers en pootjebaders dragen bij aan het onderhoud van het Bonaire National Marine Park door de betaling van een ‘nature fee’.