Leestijd: 2 minuten

Een steurgarnaal is een prachtig diertje om te zien, maar de fantastische details ontgaan de meeste duikers. Door de zoeker of via de display van een camera zie je veel meer dan met het blote oog, is de ervaring van René Weterings. ‘Zeker als je daarbij een macrolens gebruikt, want pas dan is het echt mogelijk al deze details vast te leggen.’

Locatie

Den Osse Nieuwe Kerkweg. Het was al donker dus werd het een nachtduik. Het zicht viel wat tegen. Het water was een beetje melkachtig en hoewel het hartje winter was bedroeg de watertemperatuur nog zes graden Celsius. Onder water was zelfs nog wat deining te voelen door de wind, maar langs de dijkhelling op ongeveer zes meter diepte was deze steurgarnaal toch goed in detail te fotograferen.

 

Camera

Olympus PEN E-PL7, Micro Four Thirds sensor, Panasonic Leica DG 45mm F2.8 macrolens, Olympus PT-EP12 onderwaterhuis en compact macropoort, twee Inon Z-240 flitsers met Onderwaterhuis.nl flipsnoots.

 

Aanpak

Deze steurgarnaal was groot en erg rustig. De perfecte combinatie voor een gedetailleerde foto. De snoots (een snoot is een opzetstuk voor de flitser waarmee je de lichtbundel smaller maakt – red.) positioneerde ik op de juiste afstand voor de poort met voldoende ruimte voor de steurgarnaal. Het diafragma kneep ik dicht voor voldoende scherptediepte, maar niet volledig om de maximale scherpte te behouden in de foto. De flitskracht stelde ik in op 75 procent. Via de display bepaalde ik de compositie zodanig dat de kop van de garnaal een mooie diagonale lijn maakte. Scherpstelpunt legde ik op de ogen, die moeten scherp zijn.

 

Stand flitsers

Om een goed contrast en zwarte achtergrond te krijgen, is gekozen om op beide flitsers een snoot met diameter van twee centimeter te monteren. De snoots stonden haaks op de poort op de kop van de garnaal gericht, recht tegen over elkaar.

Flitspositie ‘Double side snoot small’ (illustratie: Ron Offermans)

Nabewerking

In Photoshop CS6 wordt de originele JPEG uit de camera bewerkt. Eerste stap is het maken van een betere uitsnede (illustratie 1). In dit geval is een staand formaat een betere keuze, het versterkt de diagonaal in de foto. Met de “Spot Healing Brush Tool” worden enkele storende stofdeeltjes weg gestempeld (illustratie 2). De bewerkte foto wordt opgeslagen op de harddisk en op Facebook en www.duikeninbeeld.tv gepubliceerd ter illustratie van een duikreport.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: JPEG
Bestandsgrootte: 2,34MB
Datum en tijd: 10-12-2014, 21:20u
Belichting: 1/250sec bij f14
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 45mm (90mm Full-Frame)
Witbalans: handmatig (5200K)