Leestijd: 3 minuten

Het Oostvoornse Meer is al jaren een plek waar veel duikers het zoute water zonder stroming ervaren. Het is het resultaat van afdammingen van een riviermonding, waardoor een kunstmatig, zout meer is ontstaan. Door zandwinning voor de Maasvlakte is het meer nog dieper geworden.

De duikstekken in het meer (Slag Baardmannetje, Slag Bergeend en Slag Stormvogel) bieden een plek waar je goed kan parkeren, lekker kan nagenieten bij het restaurant en simpel te water kan. Onder water liggen allerlei onderdelen en de verschillende wrakken op diepte geven de gevorderde duiker genoeg uitdaging. In het meer is van alles gaande, waar je als duiker binnenkort ook zeker wat van gaat merken.

Instap Baardmannetje

 

Bij duikplek Baardmannetje is een nieuwe duikroute verkend. In het meer zijn drijvende windturbines van Touchwind geplaatst. Deze modellen worden straks gebruikt in dieper water, waar het niet mogelijk is om turbines op de bodem te plaatsen. De turbine wordt met kettingen en betonnen ankers verankerd aan de bodem. Voor deze ankers maakt Coastruction 3D-geprinte structuren die ervoor moeten gaan zorgen dat de lokale flora en fauna een betere leefomgeving zullen hebben. Deze kunstmatige koralen zijn gemaakt met materialen uit het gebied zelf, zoals zand en schelpen uit het Oostvoornse Meer. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Ze bieden leefgebied aan de belangrijke soorten die al leven in het meer en bevorderen de ecologische kwaliteit. De structuren zijn speciaal ontworpen voor de diklipharder, de brakwatersteurgarnaal, de paling en mosselen.

 

Gewone zeedonderpad tijdens een nachtduik

 

Nieuwe duikroute

In het meer komt een extra duikroute. De NOB is betrokken bij het deel van de pilot waarbij de structuren op de ankers worden geplaatst en wil graag weten wat de impact is op de onderwaternatuur. Deze route leidt je dan ook langs deze structuren. Duikers van duikvereniging Rotterdam hebben de route langs deze constructies al getest en de laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe duikkaarten.

De NOB, die initiatiefnemers  van de windturbine en Coastruction zijn benieuwd naar de groei en de biodiversiteit rond de 3D-geprinte onderdelen en hoe deze zich ontwikkelen. Het is dan dus ook de bedoeling dat sportduikers hun ervaringen delen. Deel deze in de Duikersgids of stuur een e-mail naar info@onderwatersport.org als je hebt gedoken langs de nieuwe route.

3d print rif

 

Altijd vrije opstijging mogelijk

De turbine ligt in de bestaande testlocatie. In deze testlocatie liggen al een aantal drijvende zonnepanelen. Er is daarbij goed gekeken naar de duikobjecten onder water zodat er voor sportduikers altijd een vrije opstijging, vanaf de duikobjecten, naar de oppervlakte mogelijk blijft.

Meer informatie over de drijvende windturbine vind je hier.

 

Bruine forel