Bij een droogpak hoort goede onderkleding. Deze onderkleding is in hoge mate bepalend voor de thermische isolatie. Dat is zeker van belang bij trilaminaatpakken die zo dun zijn dat de watertemperatuur meteen wordt doorgegeven aan de huid. Onder trilaminaatpakken worden afhankelijk van het seizoen daarom vaak 200 grams of 400 grams Thinsulate overalls gedragen. Zeker de dikkere overalls zijn wat stijver en beperken de bewegingsvrijheid van de duiker. Steeds meer fabrikanten bieden een alternatief in de vorm van onderkleding in laagjes. Zoals BARE, dat met de SB onderkleding aansluit bij de laatste ontwikkelingen in sportkleding.
Transpiratie
Kleding in lagen heeft als voordeel dat je warmer blijft doordat de lucht die tussen de kledingstukken zit door het lichaam wordt opgewarmd, en je in de zomer of winter een laag kunt weglaten of toevoegen. Daarmee ben je flexibeler in de keuze van de onderkleding. Daarnaast voert kleding in lagen het transpiratievocht sneller af. Transpiratie is één van de voornaamste oorzaken van afkoeling onder water. Om deze reden draag je beter geen katoenen shirt onder je onderkleding, want katoen heeft de eigenschap om vocht vast te houden. Je duikt dan al snel in een koude, natte dweil. Het SB systeem zorgt er juist voor dat het transpiratievocht naar buiten wordt afgevoerd, van de huid af, zodat de duiker warm blijft.
Het BARE SB onderkledingsysteem bestaat uit een basislaag en een middenlaag. Door het gebruik van dunne en uiterst flexibele materialen biedt het SB systeem veel bewegingsvrijheid. De basis is een dunne onderlaag die bestaat uit een legging en een shirt met lange mouwen (foto 1). Deze laag wordt strak op de huid gedragen en zorgt ervoor dat het vocht van de huid wordt weggevoerd naar de buitenste laag – vergelijkbaar met de werking van thermisch ondergoed. Het onderpak is gemaakt van een 4-way stretch combinatie van ademend polyester/polypropyleen/spandex. Het materiaal gaat de groei van bacteriën tegen (dat vindt je buddy vast prettig) en is sneldrogend. Als er door lekkage water op het onderpak komt dan wordt dat door de stof verspreid, zodat de plek sneller opdroogt. Het shirt is voorzien van een stretch zak met ritssluiting op de rechter bovenarm en duimlussen vergemakkelijken het aantrekken. De basis onderlaag is bij warmer weer of in warmer water voldoende om als volwaardig dun onderpak te gebruiken.
Warmer
Voor het duiken tijdens de wintermaanden of in kouder water kun je over de basislaag een middenlaag aantrekken. De middenlaag is een beduidend dikkere, sterk isolerende laag die is gemaakt van flexibel, ademend fleece. Door de isolerende werking blijft de duiker warm, ook op grotere diepte. De middenlaag is verkrijgbaar als overall of als los shirt met broek (foto 2), en omvat daarnaast ook sokken en een vest (foto 3). Ook deze middenlaag heeft weer de eigenschap het vocht te transporteren naar de buitenkant, weg van de onderlaag. Zo blijf je warm en droog, alleen de buitenkant van het onderpak zal na de duik klam aanvoelen. Als je dat niet wil dan kun je de SB onderkleding compleet maken met het BARE SB droogpak, dat de zee buiten houdt maar transpiratievocht wel naar buiten afvoert.