Duikstek Polredijk ligt in het Veerse Meer, tussen de plaatsen Vrouwenpolder en Veere. Het ligt mooi in de luwte van een eventuele zuidwesten wind en is daarmee een goede optie als het uit die hoek te hard waait, zoals dat in Nederland regelmatig voorkomt.
Goed zicht
Begin 2014 zijn de voorzieningen op deze duikstek flink verbeterd. Er is een kleine parkeerplaats onderaan de dijk gerealiseerd voor zo’n tien personenauto’s. Niet volledig verhard, maar gemaakt van halfopen stenen die het toelaten dat er gras tussen groeit. Ik parkeer de auto op deze nieuwe parkeerplaats, we staan nu in ieder geval niet meer in de modder, absoluut een vooruitgang. We kleden ons snel om in het zonnetje en staan door de omliggende begroeiing mooi beschut tegen de wind. Als we klaar zijn wandelen we richting het water. Maar eerst moeten we de weg nog oversteken, dat doen we via een nieuwe betonnen trapje die ons netjes op de dijk brengt. Aan de andere kant van de weg, boven op de dijk, is een wildrooster voorzien met een klaphek. Vanaf hier starten we de wandeling van ongeveer vierhonderd meter naar de hoek van de dijk. Op de dijkhelling zijn een paar betonnen zitbanken geplaatst, waar je als niet duiker en/of kantwacht kunt genieten van het uitzicht over het Veerse Meer. Op de punt van de dijk treffen we de mooi aangelegde betonnen trap aan en zien dat de onderste treden zijn voorzien van roosters om ook bij aangroei nog genoeg grip te geven. We zijn nu nog maar een paar stappen verwijderd van het water en laten ons er heerlijk in zakken om de duik te kunnen beginnen. We duiken onder en zien dat het zicht vandaag erg goed is, zeker zes meter, dat is lekker want dat fotografeert natuurlijk een stuk fijner.
Fuiken
We beginnen de duik over het ondiepe deel dat met wieren is begroeid. Onder deze wieren vinden we oesters waar het leven zich veelal in schuil houdt. Op en rond de oesters vinden we bekende dieren zoals zakpijpen, mosselen, weduweroosjes en zeeanjelieren. Ook zijn ook de geleedpotigen goed vertegenwoordigd in de vorm van kreeften, krabben en (aas)garnalen. De zandbodem loopt hier vrij steil af en tot een diepte van zo’n tien meter wisselt het landschap zich af. Stukken zandbodem worden onderbroken door oesterbanken. Het is hier gemakkelijk om flink diepte te maken, tot dik twintig meter. Maar onder de tien meter ga je niet veel bijzonders meer vinden heb ik me laten vertellen, daar is de bodem vooral erg slibachtig. Die diepte halen wij vandaag niet, maar rond de tien meter diepte zie ik die overgang wel erg goed. Grondels en botervisjes liggen op de bodem naar me te staren en schieten weg als ze zich verstoord voelen, foto’s maken valt niet altijd mee.
Ook op deze duikstek liggen enkele fuiken die, samen met het goede zicht wat we hier vandaag treffen, een ideale locatie maken voor modelfotografie. Daar heb ik vandaag echter niet op gerekend. Maar ook zonder model blijven het mooie objecten voor fotografie. We laten de fuiken ongemoeid (helaas beseft niet iedereen dat het de legale broodwinning is van lokale vissers). Ondertussen kijk ik ook goed rond op de stukken met zand. Deze lijken kaal, maar toch vind ik er allerlei leven. Ik vind vooral de gewone garnalen – hun oogjes steken vaak net boven het zand uit – en de jonge platvisjes. Mijn ogen geef ik in ieder geval goed de kost en ik geniet van al dat moois. Rond de oesterbankjes schieten de aasgarnaaltjes weg; kleine diertjes die ik meestal niet veel aandacht geef maar eigenlijk zijn ze hartstikke leuk! Ik geniet er van en blijf daarom gewoon een paar minuutjes hangen. We duiken verder en ik zie een aantal zeesterren die hier opvallend ondiep te vinden zijn.
Oversteken
De duik zit er helaas weer bijna op, we zoeken het ondiepe deel weer op en beëindigen de duik bij de trap. We kunnen heerlijk eenvoudig het water uit komen, de trap biedt immers voldoende steun. We wandelen terug richting de auto en genieten nog even van het landschap rond het Veerse Meer. Als we de weg op de dijk willen oversteken, letten we even extra goed op, er wordt hier helaas toch regelmatig best hard gereden. Gelukkig valt dit vandaag mee en we wandelen verder richting de auto waar we onze spullen af doen, de boel weer inpakken en voldaan weer naar huis vertrekken. Het Veerse Meer is een prima afwisseling op het Grevelingenmeer en de Oosterschelde!