Leestijd: 4 minuten

Marco Reijnen won in november 2023 het ONK Onderwaterfotografie in de categorie Masters. Overall waren zijn foto’s het beste en hij nam de gouden plak mee naar huis. Hij vertelt over zijn duiken en fotografie. Waarom duikt hij, wat is zijn plan als hij fotografeert? Wat is zijn droomfoto?

Hoe lang duik je al?

Ik duik al erg lang ben op mijn veertiende lid geworden van duikvereniging de Buddies in Tilburg. Ik haalde in 1988 mijn 1* brevet. Ik kwam in contact met het duiken gekomen via een jongen in mijn klas. Hij was lid bij deze vereniging. Ik was altijd al gefascineerd van het onderwaterleven en had nooit eerder gedacht dat ik ook werkelijk zou kunnen gaan duiken. Duiken was eigenlijk een soort jongensdroom.

Nu, zo’n 35 jaar later duik ik nog zeer regelmatig en ik ben nog steeds lid van Duikteam De Buddies. Voor mij is dat de manier om te ontspannen en de dagelijkse hectiek kwijt te raken. Ik maak veel duiken met mijn vaste buddie Paul van Erp. Daarnaast duik ik (als fotograaf) ook vaak alleen.


Waar duik je graag in Nederland?

In Nederland duik ik het meeste op de meest bekende duikstekken: Bergse diepsluis en het Frans Kokrif. Maar mijn echte favoriet in de Oosterschelde is Putty’s Place. Vaak is het moeilijk om rekening met de kentering te houden. Daardoor bezoek ik deze stek eigenlijk niet vaak genoeg. Als ik aan duiken in het buitenland denk, kom ik al gauw in Indonesië uit. De eilanden van Raja Ampat staan wel erg hoog op mijn lijstje, maar dat staan wel meer bestemmingen in Azië.

 

Marco Reijnen – Masters Thema ONK 2023

 

Welke apparatuur en accessoires gebruik je?

Ik fotografeer met een Nikon D500 spiegelreflexcamera in een Nauticam onderwaterhuis. De lenzen zijn verschillende: 40mm macro, 60mm macro, 105mm macro en eenTokina 10-17 fisheye. Ik gebruik daarbij twee INON z330 flitsers. Voor macrofotografie gebruik in meestal een Snooty optical snoot op een flitser en een flip snoot op de andere. Voor groothoekfotografie maak ik vaak gebruik van zelfgemaakte snoots met grote opening.


Waarom fotografeer je?

Ik maak foto’s vooral omdat ik het leuk vind en dan vind ik het vooral leuk om steeds betere foto’s te maken. Mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen in Nederland zijn pijlinktvissen. Met name de jonge exemplaren die je regelmatig in het najaar kunt vinden vind ik echt geweldig. Sepiolas staan op een mooie tweede plek. Maar eigenlijk is al het onderwaterleven in het zoute Zeeuwse water leuk om vast te leggen.

 

Wat is de Marco-stijl?

Waarschijnlijk zijn het mijn groothoek foto’s waarin het beste ‘mijn stijl’ in te herkennen zal zijn. Ik probeer meestal tegen de zon in te fotograferen, waarbij de zonnestralen in het water zichtbaar zijn. Het onderwerp belicht ik dan meestal met gebruik van snoots. Het resultaat is een foto die vaak van erg donker aan de onderkant naar mooi groen met een zon aan de bovenkant loopt. Veruit het grootste deel van mijn groothoek foto’s maak ik portret.

 

Marco Reijnen – Masters Macro ONK 2023

 


Wie is jouw voorbeeld? Welke foto wil je nog maken?

Rinie Luijkx is voor mij de meest inspirerende onderwaterfotograaf in Nederland. Hij weet altijd de meest fantastische kortstondige momenten vast te leggen. Van hem heb ik geleerd om doelgericht met je camera het water in te gaan. Eerst bedenken wat je wil gaan fotograferen, je set daarop afstemmen en dán het water in. Er zijn nog veel foto’s die ik graag zou willen maken. In Nederland gaat het dan meer over het gedrag van dieren. Vaak zijn dat kortstondige momenten die gave plaatjes kunnen opleveren. Daar ben ik tot nu toe nog niet in geslaagd. Denk aan vechtende sepiamannetjes of parende sepiolas. In het buitenland wil ik graag eens grotere dieren vastleggen.


Welke veranderingen zie je in de Nederlandse wateren?

Ik denk dat elke duiker de grote veranderingen wel ziet. In de Grevelingen wordt steeds ondieper de bodem bedekt met een laag bacteriën. Niemand kan de massale sterfte van kreeften dit jaar zijn ontgaan. In de Oosterschelde zie je steeds meer nieuwe exotische diersoorten verschijnen. Dit laatste is misschien niet altijd goed voor de inheemse natuur, maar wel boeiend voor duikers en onderwaterfotografen.

 

Marco Reijnen – Masters Groothoek Model ONK 2023


Waar kunnen mensen meer zien van jouw werk?

Ik deel af en toe wat foto’s op Facebook, daarnaast toon ik incidenteel foto’s binnen onze vereniging. Kijk op Facebook. 

 

Marco Reijnen – Masters Groothoek ONK 2023