Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen, vooral tijd. We hebben geleerd van onze eerste reis en kiezen er dit keer voor om de reis op te breken met een dag en nacht in Manila. En om een rechtstreekse veerboot naar Romblon te pakken, in plaats van de veerboot naar Tablas. Het enige wat we zelf geregeld hebben is de vlucht van Amsterdam naar Manila en de eerste nacht in Manila. Kati van het duikresort, The 3P, heeft de verdere transfer weer prima geregeld.
Op zich kun je ook vliegen naar Romblon, wat de reis aanzienlijk verkort. Maar met onze hoeveelheid (hand)bagage, eigen duikspullen en camera, is dat voor ons niet de beste optie. Bovendien kunnen we nu de laatste dag nog duiken en is de 24 uur na het duiken een reisdag.
Na een nachtje in de buurt van de luchthaven worden we de volgende ochtend opgepikt en in ongeveer twee uur naar de veerbootterminal in Batangas gereden. We zijn ruim op tijd en hebben nog ruimte voor een late lunch. Op de boot hebben we de VIP-room, een kleine kamer met eigen wc en douche. Wel fijn, want het is een reis van elf uur. Met de aankomsttijd van 1 uur ’s morgens hebben we weinig moeite. Onze inwendige klok staat nog op Nederland en daar is het zeven uur vroeger. Op Romblon staat de tricycle, een brommertje met zijspan, al klaar om ons in een kwartiertje naar het resort te rijden. We duiken vrijwel meteen ons bed in.
3P
Bij ons eerste bezoek aan dit resort in 2017 verbleven we in een nogal gammel bamboehutje. De drie broers Philip, Patrick en Peter – vandaar de naam 3P – hebben tijdens corona hun tijd goed gebruikt. Het resort heeft een prachtige make over gekregen, de brakke hutjes hebben plaats gemaakt voor uitermate comfortabele bungalows en kamers. Gelukkig is het duiken niet veranderd, heerlijk relaxt.
In tegenstelling tot onze eerste duikvakantie bij de 3P zijn er dit keer ook niet duikende gasten. Dit zal alles te maken hebben met de vernieuwde accommodaties. Ook de nationaliteit van de gasten is diverser. In 2017 waren er vrijwel alleen Noord-Europeanen, nu zijn er gasten uit alle windstreken. Ondanks de kerstvakantie is het resort van tien kamers/bungalows (maximaal 15 gasten) vreemd genoeg niet continue vol.
Het logo onder water
Die eerste dag slapen we uit en maken we alleen een middag- en een nachtduik. De eerste duik bij Bangug Talisday is meteen een feestje met veel verschillende naaktslakjes, waaronder Cyerce nigra. Deze slak is ook het logo van het resort. Het water is 28 graden, waardoor de lange duiken ook voor mij als koukleum prima te doen zijn. De nachtduik maken we op het huisrif. Wel per boot want het resort ligt in een mangrove en het blijft lang ondiep. We zien onder andere een Pale coral shrimp (Metapontonia fungiacola) die we nog nooit eerder gezien hebben.
We hebben een full board pakket, waardoor lunch en diner een verrassingsmenu zijn. David is een prima kok en het eten is lekker. Hij eet zelf graag vegetarisch en dat is voor mij als vegetariër erg fijn. Het ontbijt is een wisselend buffet, wel prettig om zelf te kunnen kiezen wat je eet.
Vakantieritme
De tweede dag zitten we in ons normale duikvakantieritme: twee ochtendduiken en een nachtduik. De dagduiken maken we bij Logbon, een klein eilandje voor de kust van Romblon. Op de steile zanderige hellingen is veel leuks te vinden, zoals Spook melibe (Melibe engelii), Doto ussi, Cyerce’s en Psychedelic batwing slug (Sagaminopteron psychedelicum). Niet alleen slakjes trouwens, ook Dragon shrimp (Miropandalus hardingi), Spotted scorpion shrimp (Metapontonia scorpio), Brilliant coral gall crab (Pseudocryptochirus viridis) en een Thread pipefish (Kyonemichthys rumengani).
De nachtduik maken we bij Lonos Marine Sanctuary. De beschermde status is ooit ingesteld om de Giant clams (Tridacna gigas) te beschermen. Al aan het begin van de duik worden we een beetje opgehouden door een Platydoris ocellata, een prachtige grote naaktslak die we nog niet eerder gezien hebben. Het beest zit er te beroerd bij voor een foto dus besluit Rokus te wachten op een betere positie. Dat gaat in een, ehhh… slakkengang, maar het is het wachten waard. Ik vermaak me ondertussen met de vele kleine heremietkreeftjes en squad lobsters.
Het weer is op zich best lekker, overdag een kleine 30 graden en ’s avonds een graad of 24. Maar het waait stevig en we hebben regelmatig een flinke bui. Na een nachtduik zitten we klappertandend in de wind en regen op de boot. De volgende dagen neem ik mijn regenjasje mee, vooral om de wind te breken.
De volgende dag zijn we allebei grieperig en blijven we een dagje in bed. Rokus knapt snel op maar ik blijf erg verkouden en heb moeite met klaren. Op de eerste duik bij Bonbon block wordt de show gestolen door een klein krabbetje met rode wangen. Geen idee wat het is, maar wat een schattig beestje. Ook vermakelijk is een piepkleine False ear shell (Stomatella auricula) op de onderkant van een steen. Jeetje wat is dat beestje snel.
De tweede duik is bij Bangug I, waar we de tweede soort Ghost melibe vinden, de Melibe colemani. Je moet goed zoeken, want de slakjes zitten verstopt in het Xenia-koraal. Er zitten nog veel meer soorten slakjes, waaronder een Melibe digitata die wel wat weg heeft van een boompjesslak. Prachtig is ook de Odontonia katoi, een kleine gestippelde garnaal die op en in een zakpijp leeft.
De nachtduik maken we bij Agnay desert, een muck dive site vlak bij het resort. Het is absoluut een van onze meest favoriete nachtduikstekken ooit. Een plek als Agnay trekt veel schelpen zoals verschillende soorten Murex, Guam button top shell (Ethalia guamensis) en Zigzag cowry (Palmadusta ziczac). Ook zien we Veined Octopus (Amphioctopus marginatus) en Bobbit worms (Eunice aphroditois). Hoe mooi een Symplex shrimp (Phyllognathia simplex) is kun je alleen op een foto zien.
De volgende dag, bij Bangug III, hebben we ineens een duik met wat groter spul. Een Giant frogfish, grote Tomoberthella martensi, Phyllodesmium jakobsenae en Notodoris serenae. De nachtduik maken we bij Tirso. Helaas zijn er dit keer andere duikers mee die blijkbaar bang zijn in het donker en door de wand waarlangs we duiken kunnen we ze niet vermijden. Door de grote hoeveelheid licht die ze bij zich hebben, is al het nachtleven vertrokken en valt er weinig bijzonders te zien.
Mijn verkoudheid blijft problemen geven. Bij de ochtendduik bij Logbon cave heb ik bij het afdalen al problemen en heb ik daarna bijna een half uur nodig om van 9 meter diepte naar de oppervlakte te komen. Jammer want het is een mooie duikstek met verschillende Melibe colemani, Tiger butterfly seaslug (Cyerce nigra), Honeycomb butterfly seaslug (Cyerce sp.) en Hippocampus pontohi. De volgende duik sla ik over.
De nachtduik bij Sawang slope wil ik ondanks mijn verkoudheid niet missen. Het blijkt een geduchte concurrent te zijn van Agnay desert als mooiste nachtduikstek. We zien onder andere Marbled stargazer (Uranoscopus bicinctus), Veined Octopus (Amphioctopus marginatus), Harlequin jawfish (Stalix histrio). En prachtige grote, gekleurde zeester, de Pentaster obtusatus. Ook hier weer veel schelpen, niet alleen op het zand. In een bos zwart koraal zitten meerder mooie Phenacovolva gracilis een soort schelp.
Stroming
In principe duik je met vier gasten per gids. Maar omdat het rustig is en omdat een van de gasten een privégids heeft geboekt, duiken zijn we eigenlijk steeds met zijn tweeën of drieën. Onze gids Tobs heeft ogen als een havik. De volgende dag duiken we niet bij een van de kleine eilanden, maar aan de kust van Romblon. Hier stroomt het meer dan op de eerdere duikstekken. Het is een plek met meer grote gorgonen, zwart koraal en kleurrijke steenkoralen. Tobs wijst ons een Chocolate shrimp (Phycomenes sp.) aan, ik moet drie keer kijken voor ik zie wat hij aanwijst. Hij is lekker op gang, want in een rap tempo volgt nog meer leuk klein spul: Ascidian shrimp, Sponge shrimp, Piepklein pygmee zeepaardje en een Scorpion shrimp.
De tweede duik bij Suwa daal ik supervoorzichtig af en misschien daarom valt m’n oog op twee Harlequin shrimp (Hymenocera picta). Waar zo’n verstopt hoofd al niet goed voor is, anders was ik er waarschijnlijk gewoon voorbij gezwommen. Tobs is helemaal enthousiast over een paar macho spookkreeftjes, hier blijkbaar heel veel zeldzamer dan in Zeeland. Wij worden blijer van de Compressed spindle cowrie (Aclyvolva coarctata), Phyllidia babai en de knalpaarse Hypselodoris violacea.
Voor de verandering maken we de nachtduik niet op een muckdivestek maar bij het koraal van Bangug check. Een koraalduik ’s nachts is niet helemaal ons ding, maar we vermaken ons toch wel met Partridge tun (Tonna perdix), Goniobranchus albopustulosus, zeehaasjes en een jagende banded seasnake (Laticauda colubrina).
De dagen erna duiken we met name bij Logbon en Bonbon. We blijven dingen zien die we nog maar zelden of nooit gezien hebben: Phestilla melanobrachia, Cup coral nudibranch of Cactus nudi, Trivirostra scabriuscula, (Rough trivia), Hippolyte dossena (Humpback soft coral shrimp), Chelidonura livida (Blue-spotted shield slug), Glyphepithema alapapilionis (Butterfly-wing sand shell), Natica pluvialis, Eclogavena quadrimaculata (Four-spotted cowrie) Periclimenaeus storchi (Green tunicate shrimp), Notocochlis cernica (Nebulose moon snail) Naticarius zonalis (Pink moon snail) Phyllodesmium colemani (Coleman’s phyllodesmium).
Na tien duikdagen wordt het tijd wordt het tijd om de duikspullen in te pakken. Na de twee ochtendduiken hebben we ze in het zonnetje gehangen en alles gaat redelijk droog de tas in. Na het diner vertrekken we richting de veerboot naar Batangas, voor het tweede deel van onze duikvakantie, bij Anilao. Het was weer heerlijk relaxen op Romblon.