Leestijd: 2 minuten

Eind 2022 werd de duikwereld op zijn kop gezet met de onthulling van de Apple Watch Ultra. Het apparaat maakte zo’n grote sprong voorwaarts in de wereld van duikcomputers omdat het ‘horloge’ in combinatie met de Oceanic+ app ook een volledig functionerende duikcomputer zou zijn.

Ik kreeg precies een jaar geleden de kans om met de Apple Ultra te gaan duiken en dat heb ik uitvoerig gedaan. Maar liefst 68 duiken heb ik met de Apple Watch Ultra gemaakt en hoewel er genoeg te zeggen valt over de Ultra als Smartwatch, laten we dat aan anderen over en beperken we ons tot het beschrijven van hoe de Apple Ultra werkt als duikcomputer.

Hoewel er een diepte-app is voor snorkelen en free diving, heeft Apple niet zelf de software ontwikkeld voor de functie van een echte duikcomputer op de Ultra. In plaats daarvan hebben ze het merk Oceanic gevraagd om de duiksoftware te ontwikkelen. De Oceanic+ app gebruikt het ongewijzigde Bühlmann ZHL-16C algoritme om in real-time het duikprofiel te berekenen. Dit is hetzelfde algoritme dat bijvoorbeeld Garmin en Shearwater duikcomputers gebruiken. Daarnaast kan je gemakkelijk wijzigingen aanbrengen als je conservatiever wilt duiken, door de gradient factoren te veranderen. De app op de Ultra houdt onder andere je diepte, duiktijd, temperatuur en hartslag bij (werkt alleen op de pols zonder wetsuit) en geeft je andere gegevens die je nodig hebt voor een duik, zoals NDL, maximale diepte, enzovoorts. Er zit alleen wel een addertje onder het gras: je hebt een betaald abonnement nodig om alle duikfuncties van de Oceanic+ app te kunnen gebruiken. Anders kun je het horloge alleen in de snorkelmodus gebruiken, waarbij je alleen de tijd in het water en de diepte kunt zien.

Als duikcomputer doet de Ultra wat Apple heel erg goed kan. Hij geeft alles weer op een gebruiksvriendelijke en stijlvolle manier. Boven water gebruik je het grote touchscreen of de iPhone app om instellingen te wijzigen. Het instellen van duiken op lucht of nitrox (max. EAN40) is nog nooit zo eenvoudig geweest net als de mogelijkheid tot wijzigen van de algoritme-instelling. Het is echt supereenvoudig. Onder water wordt het touchscreen vergrendeld, dus je gebruikt het scrollwieltje aan de zijkant om de schermweergave te verschuiven.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de Apple Watch Ultra. Een relatief dure Smartwatch waarbij je dan ook nog eens een abonnement af moet sluiten om hem als duikcomputer te kunnen gebruiken, wegen misschien niet af tot de aanschaf van een toegewijde duikcomputer van een duikmerk.

De Apple Watch Ultra is vooral bedoeld voor actieve mensen die fan van de technologie van een Smartwatch en zo nu en dan als recreatieve duikers gemakkelijk een geavanceerd duikhorloge willen gebruiken.