Leestijd: 3 minuten

Warmte komt van binnen: Bare Onderkleding met Omnired Infrarood Technologie.

Lekker, zo’n droogpak. Geen druppel die je koud, nat en bibberend langs de kant laat staan. Tenminste, dat is je beloofd bij de aanschaf. Wat blijkt? Niet alleen de buitenste laag is belangrijk. De veelgehoorde kreet ‘een droogpak houdt droog, niet warm’ is waar. Hoe dik, stevig en geweldig ook van kleur, wat tussen jou en je droogpak zit, is belangrijk.

 

Ik ben geen koukleum. Ik heb het vaker warm dan koud, boven en onder water. En toch, als de winter aanbreekt, ga ik heel goed nadenken over laagjes. Laagjes die me warm houden, boven en onder water. En laagjes die doen wat ze moeten doen: vocht goed afvoeren.

 

Met de Bare Ultra Warmth onderkleding ga ik op pad. Gemaakt van geavanceerd, elastisch en ademend materiaal neemt het vocht op van het lichaam en verspreidt het vocht over een groter oppervlak voor een snelle verdamping. Ik trek de Base Layer thuis aan: fijn! Lekker zacht, het zit goed in de maten die ik besteld heb volgens de maattabel, waarin maar liefst 12 maten staan (7 herenmaten en 5 damesversies). De twee delen zitten heerlijk, ik kan er makkelijk in bewegen, niets zit in de weg. Alsof ik mijn joggingpak heb aangetrokken. Ik vind het stofje warm, het zit strak om mijn lijf, stretcht lekker mee en ik loop niet als een Michelin-mannetje rond.

 

Langs de waterkant gaat ik verder: ik trek de Mid Layer eroverheen aan. Zit ook goed. Ik heb alles aan met zo min mogelijk eronder, een tip van de fabrikant. Hoe meer je aantrekt, hoe meer vocht niet direct de layers van Bare in gaat. Normaal warme onderbroeken of hempjes zijn niet gemaakt om vocht weg te voeren.

 

Wat tussen jou en je droogpak zit, is belangrijk.

 

Even een beetje technische achtergrond: het probleem voor de meeste droogpakduikers is vocht van twee bronnen: lichaamsvocht, zoals zweet, en condens, die ontstaat door het verschil in temperatuur van koud water en je lichaam. De uitdaging is dus dit goed af te voeren. Een normaal ‘zweetshirt’ is goed mét ventilatie. Maar die ontbreekt in je droogpak. Het is een microklimaat, waarin door het temperatuurverschil condens ontstaat. Het bekende Thinsulate geeft een slaapzakeffect, met een isolerende waarde totdat je gaat zweten en niet kan ventileren. Dan neemt het vocht op als een spons en zit je voor je het weet in een nat pak. Polartec van Bare (je herkent het aan de grijze stof) neemt vocht op en voert het af naar buiten. De zwarte, allernieuwste variant, zet door middel van thermo reactieve mineralen het vocht om in infrarood. Omnired, zoals Bare dit noemt, zorgt daarmee voor een warmer lijf.

 

Een derde vochtprobleem dat iedereen wel eens meemaakt is natuurlijk een lek pak. Ik probeer het niet uit, maar gelukkig heb ik een testje thuis gekregen: stop een stukje van de stof in water en je merkt meteen dat het voelt alsof de stof niet nat is. Je lijf blijft dus droog aanvoelen, ook als je pak volloopt. Misschien kan je er niet nog een uur mee duiken, maar het zal zeker fijner zijn dan het gevoel te hebben alsof je zwemt met je kleren aan.

 

Tijdens het duiken voel ik de warmte en vooral na de duik merk ik dat er echt geen vocht in mijn pak zit aan de binnenkant. Geen condens, geen zweet. De voordelen verder, die ik niet kan meten, maar graag meeneem: betere bloedcirculatie, meer stikstofafgifte en daarmee een sneller herstel na mijn duik. Beide layers kunnen thuis ook nog eens gewoon in de 30-gradenwas, en drogen thuis heel snel. Zolang ik de boel niet per ongeluk in de wasdroger gooi gaat dit onderpak lang mee.

 

Kijk voor alle mogelijkheden, kleuren en uitvoeringen bij www.amilcosports.nl.