Leestijd: 2 minuten

Fotograaf Ron Offermans presenteerde op de Duikvaker in Houten zijn nieuwe Handboek Digitale Onderwaterfotografie. ‘De fotografie, en dus ook de onderwaterfotografie, staat niet stil,’ zo licht hij toe. ‘Nieuwe camera’s, nieuwe accessoires en nieuwe technieken volgen elkaar razendsnel op. Daarnaast wordt onderwaterfotografie onder duikers steeds populairder.’ Onze mening over het boek? Het is niet alleen een praktisch lesboek, maar ook nog een fraai vormgegeven kijkboek!

Het nieuwe handboek is 40 pagina’s dikker dan het origineel en bevat niet alleen nieuwe onderwerpen, maar gaat ook dieper op de stof in. ‘Door de cursussen die ik geef, begrijp ik goed tegen welke uitdagingen de onderwaterfotografen aanlopen. In het nieuwe boek gaan we deze uitdagingen zeker niet uit de weg!’ zegt Ron.

 

In het nieuwe boek komen basis- en gevorderde technieken aan bod. Het gebruik van flitsers is even noodzakelijk als moeilijk bij het maken van onderwaterfoto’s. Het nieuwe boek ruimt er maar liefst zestig pagina’s voor in. Daarbij is een heel nieuw hoofdstuk toegevoegd over de communicatie tussen camera en flitser. Kies je voor handmatige belichting met invulflits of voor volledig automatisch? Zes mogelijkheden worden uit de doeken gedaan met de toepassing, voor- en nadelen en de instellingen voor camera en flitser. In het hoofdstuk “Flitsposities” wordt uitgebreid verteld hoe je zo weinig mogelijk zweefvuil belicht en sfeer brengt in de foto. Door het gebruik van veel illustraties en voorbeeldfoto’s zie je bij iedere flitspositie hoe het licht valt. Ook geeft Ron de flitsposities unieke namen, zoals “Mouse Ears” of “Hammerhead”. Dat helpt als je wilt onthouden welke flitspositie je voor een foto hebt gebruikt. Zelfs als een foto helemaal is geslaagd zijn er mogelijkheden om hem in de nabewerking nog krachtiger te maken. Lightroom en Photoshop hebben geen geheimen voor de gevorderde fotograaf. In dit boek komen de belangrijkste bewerkingen voorbij – voor de hele foto of voor delen van de foto. Ook is het weer rijk geïllustreerd met schermafbeeldingen en foto’s. Dit maakt het nieuwe Handboek Digitale Onderwaterfotografie niet alleen een praktisch lesboek maar ook nog een fraai vormgegeven kijkboek.

 

Enige basiskennis van fotografie heb je wel nodig als je aan dit boek begint. Het is gemakkelijk geschreven maar het helpt als je al bekend bent met begrippen als diafragma, sluitertijd, dynamisch bereik en ISO-waarde. Anders kan de hoeveelheid informatie de lezer overweldigen. Toch verwacht je heel af en toe meer uitleg. Bij kleurtemperatuur van flitslicht vermeldt het boek dat er filters zijn waardoor flitsers warmer licht afgeven. Maar hoe je die gebruikt komt niet terug. En als je wil weten of jouw camera ISO-invariant is (goed met contrast tussen licht en donker overweg kan) dan kun je zelf een test uitvoeren. Hoe dat moet staat er niet bij.

 

Misschien wil Ron een paar vragen overhouden voor de cursussen die hij aan de hand van het nieuwe boek gaat geven. De duikende fotograaf houdt zich al enkele decennia bezig met onderwaterfotografie en publiceert regelmatig in tijdschriften en online. Ron draagt zijn kennis van onderwaterfotografie met plezier en passie  over aan andere fotografen. Dat doet hij met dit boek, cursussen en met zijn presentaties over onderwaterfotografie en -biologie – twee interessegebieden die in zijn ogen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

 

Voor meer informatie: www.handboekdigitaleonderwaterfotografie.nl.