Locatie
De Bergse Diepsluis is bij hoog water een erg aantrekkelijke duikstek om in het ondiepe deel te fotograferen. Heremietkreeftjes, garnalen, huisjesslakken, paardenanemonen, grondels en platvisjes zijn maar een greep uit de soorten die je daar kunt vinden. Het zicht is er vaak goed en het gebied is groot genoeg om er heerlijk lang bezig te zijn met dat perfecte plaatje.
Camera
Olympus OM-D E-M5mkII (Micro Four Thirds sensor) met een Panasonic Leica DG 45mm F2.8 macrolens. Camera en lens zitten in een Nauticam NA-EM5II onderwaterhuis met macropoort. Belichting met twee Inon Z-240 type 4 flitsers met flipsnoots (dat zijn snoots die je kunt wegklappen als je ze niet gebruikt).
Aanpak
Het was hoog water en dat betekent dat ik graag in het ondiepe deel rondstruin om macroleven of vissen te zoeken. Ik zag wat platvisjes van het formaat postzegel, maar plotseling liet deze relatief grote schol zich zien. Rustig benaderde ik de vis om hem aan mijn aanwezigheid te laten wennen. Beetje bij beetje draaide de schol steeds weg, maar omdat hij in een kuiltje lag was zijn positie ten opzichte van de bodem ideaal. Door een lage stand van de camera kunnen namelijk sprekende visportretten worden gemaakt. Ik bewaarde mijn rust en draaide op een ruime afstand, zodanig dat ik de schol recht van voren kon benaderen. Langzaam maar zeker “kroop” ik dichterbij. Vooraf had ik het scherpstelpunt op de plek van een van de ogen gezet. Na een paar foto’s was ik al tevreden, maar als kers op de taart tilde de schol zijn kopje nog een klein beetje extra op. Ik drukte af en had dé foto!
Stand flitsers
Voor deze foto zijn beide flitsers gebruikt met op iedere flitser een snoot met een opening van circa 23 millimeter. Dat is voldoende om de kop en een deel van de rug te belichten. De flitsers stonden in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de lenspoort, zowel horizontaal als verticaal gezien. Er is op ongeveer 60% flitskracht geflitst.
Nabewerking
Het RAW bestand werd met CameraRAW 9.1.1 in Photoshop CS6 bewerkt tot het gewenste resultaat. De foto was een beetje overbelicht, de witbalans net niet optimaal en daarnaast waren enkele storende stofjes zichtbaar. De schuifregelaar voor schaduwen werd dichtgezet voor een dieper zwart in de achtergrond. Het contrast werd lokaal versterkt, de verzadiging verhoogd en de witbalans naar eigen smaak gecorrigeerd (illustratie 1). Dit is naar JPG formaat opgeslagen en in Photoshop CS6 zijn de storende stofdeeltjes met de “Spot Healing Brush Tool” verwijderd (illustratie 2). De bewerkte foto werd opgeslagen op de harddisk en daarna op de eigen Facebook pagina gezet. Daarnaast is de foto ook in mijn fotoalbum op de website van DuikeninBeeld gezet.
EXIF data
Bestandstype: ORF (RAW)
Bestandsgrootte: 14,02 MB
Datum en tijd: 3-5-2017, 21.33 uur
Belichting: 1/250 s bij f10
Belichtingsprogramma: M (manueel)
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 45mm (equivalent 90mm bij full frame)
Witbalans: handmatig (5400K)