Laten we gelijk maar met de meest bijzondere, maar ook de moeilijkste plek beginnen, de Blokkendam. Het mooie van deze locatie is de enorme biodiversiteit. Dat de natuurlijke oesterbank hier begint, heeft hier zeker mee te maken. De interessante kant van de blokkendam is de zeezijde, de vluchthavenkant is niet erg bijzonder.
De ruimte tussen de blokken geven geweldige schuilplaatsen voor vissen, zoals zeebaarzen, harders, steenbolken, zeedonderpadden, steenslijmvissen, gehoornde slijmvissen, zeenaalden, juveniele haringachtigen, soms zelfs lipvissen en een eenzame snotolf. Een zeepaardje zou ook mogelijk moeten zijn, want in het najaar worden ze met korren in deze omgeving wel gevangen. De kreeft, de Noordzeekrab, de fluwelen zwemkrab, de strandkrab, de blaasjeskrab, de hooiwagenkrab komen hier ook voor. De blokken zelf zijn begroeid met mosselen, Japanse oesters en een enkele platte oester. Verder leven er diverse zakpijpen, sponzen, mosdiertjes, zeespinnen, zeeslakken en wieren zoals, Japans bessenwier, wakame, zeesla, kleine zeeeik en veel andere soorten. Op de zandbodem voor de blokken zijn jonge platvisjes te zien en scharrelen fuikhoorns en heremietkreeftjes over de bodem. Natuurlijk kun bijna alle kwalsoorten en poliepen tegenkomen, zelfs een zeehond is mogelijk, want op de Bollen van de Ooster leven er honderden.
Maar nu het lastige van deze plek, die bekend staat om zijn slechte doorzicht, zo erg dat je zelfs geen hand voor ogen ziet. Onder goede condities kan doorzicht wel 3 tot 4 meter zijn.
Goede condities voor goed zicht bij de blokkendam in de Noordzee:
- Om de laagwaterkentering, want dan is er bijna geen stroming. Mijn voorkeur gaat zelfs uit naar extreem laagwater.
- Al een paar dagen wind uit het noordoosten tot zuidoosten.
- Windkracht van maximaal 4 Beaufort.
- Geen algenbloei.
- Geen extreme wiergroei.
- Geen of weinig recreatievaart.
- Weinig afvoer van de grote rivieren via de Haringvlietsluizen.
Noordelijke strekdam
Zelfs bij goed zicht kan het doorzicht te slecht zijn bij de Blokkendam. Gelukkig is er een alternatief in de buurt, de Noordelijke strekdam van de Springersdiephaven. Vanaf de kleine parkeerplaats is het maar een klein stukje naar het water. Ook hier weer een kunstmatige rotskust met een zandbodem. De biodiversiteit is hier wel want minder, maar er is genoeg te zien en het probleem van slecht doorzicht is er nauwelijks. Hier groeien heel veel Japanse oesters op de stenen en spaarzaam vind je een platte oester. Wel zijn op deze stek veel kokerwormen vindbaar, zoals de paarse, de driekant en de kroontjesworm. Deze laatste is in 2021 voor het eerst gezien in de Grevelingen en is nu waarschijnlijk de meest voorkomende kokerwormen op deze plek. Grondels en steenslijmvissen komen het meest voor. De bruine plooislak, de groene wierslak en de brede ringsprietslak vertegenwoordigen de zeenaaktslakken. Er zitten diverse kreeften, strandkrabben, blaasjeskrabben, penseelkrabben en sierlijke steurgarnalen. Er komen veel weduwerozen, zeeanjelieren en een enkel zeedahlia voor.
Het mooie van de Grevelingen is dat je voor elke windrichting een plek kan vinden om redelijk uit de wind te snorkelen. Dat geeft je altijd de kans op een prachtige snorkelsessie.
Gratis boekje ‘De 10 beste snorkelplekken in Nederland’
In Nederland zijn er veel plekken waar je leuk en veilig kunt snorkelen. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft de 10 leukste snorkelplekken geselecteerd, waar je met een goede voorbereiding veilig en leuk kunt snorkelen. Wil jij ook zo’n leuk snorkelboekje ontvangen? Bestel het dan hier.