Het boek met speelse snorkelduikoefeningen is voortgekomen uit de ervaring dat variatie in de zwembadtrainingen er vaak voor zorgt dat mensen langer lid blijven bij de vereniging. Ook nadat ze alle opleidingen hebben afgerond. Als de instructeurs hun cursisten het gevoel kunnen geven dat ze met speelse bezigheden in en onder water blijven werken aan hun lichamelijke en mentale conditie, dan zijn we erin geslaagd om ze (letterlijk) te boeien aan de club. Door lekker recreatief bezig zijn en intussen de zwemvaardigheid op peil te houden, ontdekken de leden dat ze een leven lang kunnen genieten van onze veelzijdige sport. Gevolg: motivatie en enthousiasme blijven hoog. Het boek Snorkelduiken is uit dit oogpunt oorspronkelijk gemaakt voor duikclubs maar blijkt inmiddels ook aan te slaan bij zwemverenigingen.
Binnen het snorkelduiken hebben we het uitgangspunt van speelse bezigheden ingevuld door gebruik te maken van zelf ontworpen spelmaterialen en daaraan gekoppelde spel- en opdrachtvormen. De mogelijkheden bleken zo ruim dat het speelse snorkelpakket is omarmd door de recreatieve zwemsector. Op deze pagina’s krijg je een idee van de mogelijkheden die deze spelmaterialen te bieden hebben. Een groot deel van die materialen is zelf te maken, maar ze zijn ook te bestellen bij de auteur.
De onderwaterpraatstok
De onderwaterpraatstok is een pvc-buis van 2.60 meter lang en een doorsnede van 33 millimeter. Met deze stok kan de instructeur vanaf de kant een boodschap doorgeven aan een cursist op de bodem van het bad. Als de snorkelduiker op de zwembadbodem de einddop van de buis plat tegen zijn oorschelp drukt, hoort hij of zij feilloos wat de instructeur zegt. De snorkelduiker houdt zich daarbij vast aan een anker. Dat is een rvs of loden gewicht waarop een grote pvc-ring is vastgemaakt. Hiermee wordt de duiktijd verlengd omdat de snorkelduiker minder zuurstof verbruikt. De communicatie van boven is op zich al een training voor de adembeheersing en het concentratievermogen. Voor het vervoer is de stok gemaakt in twee delen, maar hij is ook prima bruikbaar als één aaneengesloten buis. Het ene uiteinde is voorzien van een afsluitdop en het andere einde van een spreekbocht. Met meerdere stokken kunnen de cursisten in kleine groepjes zelfstandig werken. Het kost weinig en de mogelijkheden zijn onbeperkt.
Oefeningen
Alle oefeningen zijn aan te passen aan het vaardigheidsniveau de individuele cursist. De variatie is eindeloos en niemand gaat af! Een paar voorbeelden.
Opdrachten met stok en anker
Eenvoudige opdrachten aan cursist op de bodem:
- Kom boven en zeg het getal 2362.
- Kom boven en noem je naam.
- Kom boven en zeg welke dag het is vandaag.
- Kom boven en noem je leeftijd.
- Kom boven en noem de naam van je woonplaats.
- Kom boven en steek 4 vingers omhoog.
Opdrachten met een rekensom
- Kom boven en noem de uitkomst van 3+6
- of 4×8
- of 36:9 enzovoort.
Zwemopdrachten
- Zwem over de bodem drie meter richting de overkant en terug en kom dan boven.
- Zwem over de bodem met een boog naar de achterste plaats in jouw rij.
- Zwem over de bodem drie meter richting de overkant, maak daar een draai om je lengteas en kom boven.
- Zwem over de bodem drie meter heen en terug, pak opnieuw de stok en luister naar de volgende vraag: hoeveel meter heb je zojuist afgelegd? Kom boven en noem het aantal meters.
Opdrachten met snorkeluitrustingsstukken
- Stijg op en blijf met je gezicht onder water als je bovenkomt, blaas de snorkel leeg, adem en tel met je vingers boven water tot drie.
- Haal je snorkel achter de brilband vandaan, kom boven, blijf met het gezicht in het water en neem de snorkel in de mond. Blaas hem leeg, tel tot drie en kom boven water.
- Tweedelige opdracht: de cursist duikt en ankert met bril en snorkel in de hand. Opdracht 1: Steek de snorkel in de mond, kom boven met het gezicht in het water, blaas hem leeg, adem in en duik weer naar de stok. Opdracht 2: haal de snorkel uit je mond. Zet je bril op, blaas hem leeg en kom boven met het gezicht onder water, neem de snorkel in je mond, blaas hem leeg, adem drie keer in en uit en kom dan met je gezicht boven water.
Opdrachten met stok, anker en ringen
Opdrachten met gekleurde ringen trainen het concentratievermogen onder water. Ook deze opdrachten variëren van eenvoudig tot moeilijk. Met opdrachten hieronder als voorbeeld kan de instructeur eindeloos veel verschillende snorkeloefeningen aan het programma toevoegen. Schrijf om misverstanden te voorkomen de opdrachten wél even op.
Eenvoudige opdrachten (voor de eerste keren)
- Pak 2 rode ringen, of 4 of 5 enzovoort.
- Pak 1 blauwe en 2 gele ringen enzovoort.
Al een beetje moeilijker
- Pak 1 rode ring en 2 ringen van het kleinste formaat.
- Pak 2 van de grootste ringen, plus 1 gele en 2 blauwe.
Moeilijke opdrachten
- Pak 1 van de grootste, 1 van de kleinste, 1 rode en 1 groene ring.
- Pak 1 van de grootste en 1 blauwe ring, plus 2 groene en 1 gele.
Boek informatie
Snorkelduiken, 600 spelletjes en oefeningen onder water. Uitgeverij Elmar, ISBN 9789038925035, 278 pagina’s.