Locatie
Deze foto is gemaakt onder de Zeelandbrug bij de tweede pijler. Dit is een van de plekken die ik iedere keer bezoek bij een duikje aan de brug. Dat doe ik echter alleen met nitrox, voldoende luchtvoorraad en een enorme bodemtijd zodat er geen stress te bespeuren valt. Ik ben gek op de kleinste wezentjes in het water. Er is zoveel leven bij de brug… Tubelaria met vlokreeftjes, slakjes, en het zit er vol met tijgervlokreeftjes. Meestal ga ik voor een frambozenslakje of tijgervlokreeftje maar deze keer had ik een gloednieuwe lens bij me waar ik al jaren van droomde, en mijn oog viel op dit spookkreeftje. Dit werd mijn nieuwe doelwit.
Camera
Canon 5Ds met een MP-E65mm objectief, stand 1-4. Deze macrolens van Canon is speciaal gemaakt voor het fotograferen van heel kleine onderwerpen en kan vergroten tot vijf keer de ware grootte. Nauticam behuizing met een Inon Z240 flitser met snoot (dat is een opzetstuk om het licht van de flitser te bundelen).
Aanpak
Tot mijn grote verbazing zat dit spookkreeftje stil. De meeste zijn constant in beweging. Dus een ideaal onderwerp om met deze lens te fotograferen, aangezien de lens alleen manueel kan focussen. Ik probeer eerst de positie van de snoot uit, die evenredig moet zijn aan het scherpstelpunt zodat het licht op het onderwerp valt. Zodra dit oké is richt ik me op het spookkreeftje. Het scherpstellen is moeilijk want de scherptediepte is niet meer dan een paar millimeter. Ademhalen is uit den boze en het spookkreeftje zelf mag natuurlijk ook niet bewegen. Scherpstellen gebeurt door met de camera in te bewegen tot het kreeftje scherp in de zoeker verschijnt. Na enkele pogingen dacht ik wel tevreden te zijn met wat ik op het kleine schermpje zag.
Stand flitsers
Ik heb een flitser gebruikt met Saga snoot. Deze verkleint de lichthoek onder meer met lenzen en houdt helaas het flitslicht wat tegen. Dat compenseer ik door de flitser op vol vermogen te zetten en de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) te verhogen. De snoot staat half schuin naar voor gericht zodat de voorkant van het onderwerp mooi is belicht.
Illustratie: Ron Offermans.
Nabewerking
De foto’s worden geopend in Camera Raw. Hier gebruik ik het schuifbalkje “zwarte tinten” om de achtergrond van de snootfoto wat donkerder te maken (illustratie 1). Eventueel zweefvuil wordt hierdoor ook al wat verminderd. De volgende stap is het verwijderen van zweefvuil met het snelretoucheerpenseel. Meestal kijk ik of de foto beter wordt met de toets “automatische tinten”. In dit geval wel (illustratie 2). En als laatste heb ik het geheel nog verscherpt en opgeslagen als JPEG.
EXIF data
Bestandstype: Jpeg
Bestandsgrootte: 16.9 MB
Datum en tijd: 19 juli 12.09 uur
Belichting: 1/250 sec. bij f13
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 500
Brandpuntsafstand: 65 mm
Witbalans: Automatisch