Seascapes – Zeeschappen
Ik weet niet of het woord ‘zeeschappen’ in de Dikke van Dale staat, maar op Tenerife hoor je de Engelse term vaak als de duikleider de briefing verzorgd: ‘The dive will be in a fascinating seascape.’ Tenerife is een door vulkanisme ontstaan eiland. Overal zijn de geologische sporen van talloze vulkaanuitbarstingen zichtbaar. Ook onderwater: met lavatunnels, grotten, geërodeerde bogen, bosjes met basaltkolommen soms meer dan 30 meter hoog, vlaktes geplaveid met de zo typerende zeshoekige basaltstructuren, of je kan er gewoon zwerven door labyrinten van lava- en basaltrotsen. Seascapes – zeeschappen dus! In het Nederlands gebruiken we vaak de term onderwaterlandschappen, maar dat is taaltechnisch een tegenstrijdig woord.
Bootduiken
Bijna alle duiken bij Tenerife zijn bootduiken. Je vertrekt vanuit een van de talloze haventjes: met een Zodiac, of kleine kajuitboot, met ruimte voor zes tot twaalf duikers. Op de kade of in het duikcentrum verwissel je T-shirt en korte broek voor de duikoutfit. Duikflessen, trimvest en automaten worden hier gereed gemaakt, een oppervlakteboei en lijnensnijder of duikmes behoren tot de standaarduitrusting. Een duiklamp is niet persé nodig, maar wel handig als je van de onderwaterkleuren wil genieten. Boot inladen en vertrekken. Meestal is het niet meer dan vijf tot vijftien minuten varen naar de duikstek.
Je kan ervoor kiezen om gedurende het verblijf op Tenerife in één van de talloze hotels, pensions of appartementen te verblijven. Vanuit die ene locatie kan je veel duiken maken. Maar het is beter om met een huurauto bij meerdere duikcentra op verschillende duiklocaties te duiken. Met een uurtje rijden kan je al een groot deel van het eiland bereiken. Het eiland Tenerife heeft grofweg de vorm van een driehoek: met een noord-, oost- en westzijde. De meest frequente wind komt uit het noordoosten. Ze hebben er hier zelfs een speciale naam voor verzonnen: “El Alisios”.
Puerto de la Cruz
In de luwte van de westzijde liggen de meeste duiklocaties. Door de bijna altijd aanwezige krachtige wind zijn de duiklocaties aan de noordzijde niet altijd bereikbaar. Toch ligt hier, bij de haven Puerto de la Cruz, een van de meest fascinerende duiklocaties. Na een vaartochtje van vijftien minuten, kom je bij een steile klif. Honderd meter daarvoor wordt het anker uitgegooid. Dat valt op 14 meter diepte boven op een prachtige basaltformatie. Meerdere clusters van zeshoekige basaltkolommen rijzen vanaf 40 meter diepte omhoog. Je daalt meteen af naar de bodem om daar de schaarse gele gorgonen te bewonderen. Dit zijn tweedimensionaal vertakte kolonies van aan koraal verwante zeedieren. Tijdens het korte verblijf op diepte kan je, met een beetje geluk, kleine gele huisjesslakken of nog kleinere gele garnaaltjes op de gorgonen aantreffen. Veel tijd krijg je daar niet voor. Als de duikcomputer nog vijf minuten voor deco aangeeft begin je aan de opstijging. De rest van de duik zwem je tussen diverse clusters van basaltkolommen door. Je ziet er veel sponzen, kleine schorpioenvissen en andere vissoorten. Je kan de duiktijd tot een uur rekken om, zonder deco-stops, maar wel een veiligheidstop van drie minuten weer boven te komen. In het heldere water is de ankerlijn terugvinden heel eenvoudig.
Garachico
Bij het oude pittoreske dorpje Garachico, aan de noordwestzijde van Tenerife, kan je onderwater ook basaltformaties bewonderen. Op ongeveer 40 meter diepte staan er wederom de befaamde gele gorgonen. Maar deze duiklocatie staat vooral bekend om zijn circa 70 meter lange lavatunnel. De duik door de tunnel is spectaculair. En aangekomen bij de uitgang krijg je de gelegenheid om feeërieke foto’s te maken van duikers met tegenlicht. In de tunnel tref je diverse soorten vissen maar helaas weinig begroeiing met zeedieren. Omdat deze duiklocatie ook aan de noordzijde van Tenerife ligt staat er vaak veel deining wat de duiken uitdagend maakt. Dicht tegen de bodem heb je er het meeste last van. Blijft je een paar meter boven de bodem, dan heb je veel minder last van de deining. Zo kan je meteen het ‘zeeschap’ beter bewonderen.
Los Cristianos
Iets ten noordwesten van de zuidelijke punt van Tenerife ligt het stadje Los Cristianos. Vlak bij deze stad ligt voor de kust een viskwekerij waar onder andere Dorades gekweekt worden. Rondom de kwekerij zwemmen vaak dolfijnen. Tussen de kust en de drijvende netten is het maximaal 25 meter diep. Hier vind je altijd grote scholen vissen. Het is de locatie om roggen en schildpadden aan te treffen. Daar, op onze eerste duik, zagen we meteen al vier roggen van drie verschillende soorten. De roggen liggen op het zand aan de onderkant van de rotsformaties. Boven de zandbodem zwemmen de grote scholen met kleine visjes. Ondieper op de rotsen tref je veel verschillende soorten vissen, waarvan de hier zeer algemeen voorkomende knalrode papegaaivis het meest in het oog springt. Verder zie je altijd veel kleine schorpioenvissen, diverse soorten murenes, platvissen en andere vissoorten.
Weinig andere zeedieren
Ben je echter een liefhebber van het spotten van andere soorten zeedieren als garnaaltjes, krabben, anemonen, hydropoliepen, zeenaaktslakken, enz., dan heeft Tenerife helaas niet veel te bieden. Gedurende negen duiken hebben we met acht duikers slechts één zeenaaktslakje gevonden: een Felimida purpurea. Met veel moeite zie je er wat wormen, poetsgarnalen, krabben en grotere zeeanemonen. Maar veelal zitten die diep tussen de rotsspleten verstopt, wat het fotograferen ervan lastig maakt.
Wrakken
Er liggen zeven beduikbare wrakken langs de kust van Tenerife. Het meest bekende wrak is de “El Peñón”. Het is een, uit de vaart genomen en gestript van alle mogelijke losse en vervuilende onderdelen en vloeistoffen, sleepboot, die op ongeveer 25 meter diepte voor de kust, in de Baai van Radazul, is afgezonken. Het duikcentrum dat er vlakbij ligt verhuurt onderwaterscooters. Na wat instructies kan je met de scooter de 800 meter van het duikcentrum naar het wrak afleggen. Onderweg zie je weer veel vis en mits je niet te snel vaart kan je er ook zeepaardjes tegenkomen. Je kan ook pal voor het wrak vanaf de kant in minder dan vijf minuten zwemmen het wrak te bereiken.
In vijf dagen hebben we bij Tenerife negen duiken gemaakt. Genoten van de gastvrijheid van de inwoners van Tenerife en medewerkers van diverse duikcentra. Het eten was altijd en overal uitstekend. Begin oktober was het weer met 36 graden een beetje te warm. Ook het zeewater was met 26 graden ongeveer twee graden te warm voor de tijd van het jaar. Ook Tenerife ontkomt niet aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Mijn vocabulaire is met het woord ‘zeeschap’ uitgebreid. Dat maakte de duiken mooi, maar het typisch Nederlandse zoeken naar klein spul leverde daar niet veel op. Tja, je gaat niet op reis om in het buitenland hetzelfde te doen als in Nederland.
Water- en luchttemperatuur en zicht onderwater
De gemiddelde temperatuur overdag varieert van 22-29 ℃. Wij hadden echter in de tweede week van oktober iedere dag een maximale temperatuur van 36 ℃. Het kan daar dus ook met uitschieters heel veel warmer worden. De gemiddelde zeewatertemperatuur in Tenerife varieert van 18℃ graden in maart tot 26℃ graden in oktober. Dus een 7 mm natpak in de winter en het voorjaar en een 5 mm natpak in zomer en najaar zal voor de meeste duikers voldoende zijn. Het zicht onderwater varieert van 10-40 meter. In oktober en november is het vaak wat minder en in het voorjaar meestal op zijn best.
Een paar aanraders
Tijdens de reis hebben we genoten van de gastvrijheid en prima service in Hotel Playa Sur bij El Médano: www.hotelplayasurtenerife.com. Duikmateriaal, duikbegeleiders en boten werden beschikbaar gesteld door: Ocean Friends Buceo Y Apnea: www.oceanfriendsdiving.com en Macaronesian Divers: www.macaronesiandivers.com.
Een bootduik met fles, lucht en lood, en verder met jouw eigen duikspullen kost ongeveer € 82. Twee bootduiken op dezelfde dag kost € 124.
Van de talloze restaurants op Tenerife zijn El Ancla Restaurant in El Médano en El Cordero Restaurant in El Monte O Guargacho absolute aanraders.
Wil je meer weten over het onderwaterleven, de duiklocaties en andere duik-gerelateerde informatie betreffende Tenerife dan is “Bucear en Canaria 2” van Sergio Hanquet (ISBN: 978-84-617-3153-4) een aanrader. Helaas is het boek alleen Spaanstalig beschikbaar.
Een sportief eiland
Op Tenerife kan je naast het duiken op vele tientallen duiklocaties je ook uitleven op en grote variatie aan andere sporten, waaronder: freediving en snorkelen, golf op tenminste een zevental golfbanen, wielrennen op vlakke wegen, in de bergen, of off-the-road , de diverse vormen van wind- en kitesurfen, diepzeesportvissen, wandelen door op Marsiaanse landschappen gelijkende natuurgebieden langs de kustlijn, in het noordoosten door naaldbossen of tot op 3781 meter hoogte op de flanken van de vulkaan Pico del Teide, en zo meer.