Leestijd: 2 minuten

Een steiger bij Geersdijk is vanaf de waterlijn dik begroeid. Sponzen, zakpijpen en wieren verdringen elkaar op dit kostbare stukje hard substraat. Met een hoog staande zon een ideaal onderwerp voor een tegenlichtopname, vond fotograaf Rob Aarsen.

Locatie

Geersdijk, op Noord-Beveland aan het Veerse Meer. Hier is een kleine en rustige jachthaven met aan de linkerkant een steigertje. Het is helder, zonnig weer met weinig wind en redelijk goed zicht onder water. De palen en planken van de steiger zijn onder water prachtig mooi begroeid. Dikke wolken garnaaltjes zwermen eromheen. De zon staat hoog aan de hemel en gooit mooie lichtstralen door de kieren tussen de planken. Blijf bij al dit moois wel goed uitkijken voor de pleziervaart en zwem niet in de haven!

 

Camera

Nikon D810 digitale spiegelreflex met een full frame sensor. Sigma 16-35mm groothoek zoom op 16mm. Nauticam onderwaterhuis met een 8,5” acryl dome poort en een 45 graden optische zoeker. Geen flitsers gebruikt.

 

Aanpak

Ik ga het water in met een idee voor een contrastrijke opname die later in zwart/wit kan worden omgezet. Nadat ik heel voorzichtig buitenom onder de steiger ben gezwommen draai ik de camera richting de zon. De belichting stel ik in op de achtergrond met de zonnestralen. Omdat ik zo dicht onder de oppervlakte geen flitsers gebruik neem ik een wat langere sluitertijd (1/50 sec) en een groter diafragma (f/6.3) dan ik normaal zou doen. De achtergrond is iets overbelicht. De voorgrond maak ik met deze instellingen veel te donker maar net niet helemaal zwart. In de nabewerking wordt dat opgelost. Ik lig een half uur onder de steiger en maak 90 foto’s.

 

Stand flitsers

Niet van toepassing. De foto is gemaakt bij bestaand licht.

 

Nabewerking

De foto heb ik in RAW gemaakt. Zeg maar een digitaal negatief. Het voordeel is dat je van een RAW bestand alle instellingen in de nabewerking nog flink kunt aanpassen zonder dat de beeldkwaliteit verslechtert. Het origineel is in de voorgrond veel te donker (illustratie 1). In Lightroom trek ik eerst de schaduwen helemaal open en duw de hoge lichten terug. Daarmee komt de belichting al meer in balans. Met de schuifjes “witte tinten” en “zwarte tinten” wordt het contrast verhoogd. Daarna zet ik de foto om in zwart/wit. Met de schuifregelaars onder het paneel zwart-wit kun je nu heel gericht de belichting verder afstellen. Door oranje en geel toe te voegen maak ik de sponzen en begroeide oesters lichter. Door groen en blauw in de min te trekken wordt de achtergrond donkerder (illustratie 2). Ik speel met de schuifjes tot ik het goed vind. Als laatste wordt de foto verscherpt.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 40,3 MB
Datum en tijd: 14 juni 2017, 15:14 uur
Belichting: 1/50 sec bij f/6,3
Belichtingsprogramma: Handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 64
Brandpuntsafstand: 16 mm
Witbalans: Auto