Leestijd: 2 minuten

Eén van de mooiste en levendigste onderdelen van het duikleven zijn misschien wel de koraalriffen. Ze zijn een thuis voor 25% van al het leven in de zee, vormen hele steden onderwater en zijn prachtig om naar te kijken. Maar naast de schoonheid die het koraalrif draagt, heeft het nog meer functionaliteit.

Niet alleen voor de zee, maar ook voor bijna een miljard mensen wereldwijd. Het is een bron van inkomen via toerisme en visserij voor vele gemeenschappen in kustgebieden. Het koraal zorgt voor voedselzekerheid wereldwijd en ten slotte beschermt het kustgebieden tegen golven. Koraalriffen ontdoen de golven namelijk tot wel 95% van hun energie. Ten slotte vormen koralen een enorme potentie voor medicijnen, met nu al veelbelovend onderzoek voor medicatie tegen Alzheimer & kanker.

Echter zijn we sinds 1950 wereldwijd al meer dan 50% van al het koraalrif verloren. Het is verbleekt en afgebroken. Als deze trend zich doorzet, is in 2050 meer dan 90% van al het koraalrif zwaar beschadigd of zelfs volledig verloren gegaan. De opwarming van de aarde, vervuiling en over-visserij breken koraalriffen wereldwijd af. De gevolgen hiervan zullen groot zijn, zoals je je nu wel voor kunt stellen.

 

Project Reef Support

Gelukkig kan er iets aan dit probleem gedaan worden! De twee non-profit organisaties Reef Support & Indonesia Biru Foundation hebben de handen in een geslagen om 500m2 koraalrif te herstellen voor augustus 2022. Zij gaan dit doen via het eerste koraalrif lab in Lombok, een eiland in Indonesië. Alexandru Bobe, Xavier Hubbelmeijer, Joppe Roorda en Tadé Whenu zijn vier Nederlandse studenten van de TU Delft en gaan hierbij helpen. Ze zijn in contact gekomen met elkaar en met Reef Support via de minor International Entrepreneurship & Development. Deze minor leert studenten ondernemerschap te ontwikkeling en dit toe te passen voor sociale en duurzame doeleinden.  Dit doen zij door middel van achttien projecten die bijdragen aan deze doeleinden in voornamelijk ontwikkelingslanden. Een van deze projecten is opgezet door de TU Delft en Reef Support samen, genaamd project Reef Support. Het doel van de vier studenten voor dit project is het ontwikkelen van een koraalrif-lab. Zij maken hiervoor een Sustainable Business Model die focus legt op het restaureren van koraal.

 

Het lab wordt gebouwd in Kecinan, een baai in het Noordwesten van Lombok, naast een van de koraal-restauratiegebieden van Indonesia Biru Foundation. In dit lab zal koraal gegroeid worden met innovatieve technieken. Ze zullen micro-fragmentatie gebruiken om de groei van het koraalrif te versnellen tot wel 25-50 keer de natuurlijke groei. Daarnaast zullen zij geassisteerde evolutie gebruiken om de koralen beter bestand te maken tegen schommelende en opwarmende watertemperaturen en verzurende oceanen. Zo kan het koraal, ondanks de opwarming van de aarde en de vervuiling van de zeeën, toch overleven. Daarnaast gaat Indonesia Biru Foundation zich actief bezighouden met kennis verbreden over de oceanen en hun gezondheid in Indonesië. Zo zullen meer mensen positieve impact kunnen maken op de gezondheid van de oceanen!

 

Meer weten of zelf bijdragen?

Volg de progressie van het project op YouTube:

www.youtube.com/indonesiabirufoundation

 

Instagram:

www.instagram.com/indonesiabirufoundation

www.instagram.com/reefsupport

 

En de websites van Reef Support en Indonesia Biru Foundation:

www.indonesia-biru.com

www.reef.support

 

Wil jij nou ook bijdragen aan het redden van het koraalrif? Neem dan een kijkje op Indonesia Biru Foundation’s Patreon:

www.patreon.com/ibf