Duik jij bewust onbekwaam, bewust bekwaam of onbewust bekwaam?
Duiken vraagt veel (motorische) duiktechnische vaardigheden. Hoe beter je de trim, vintechniek, veiligheidsprocedures, aan- en afclippen van materiaal, boei oplaten enzovoort onder controle hebt, hoe meer je bezig kunt zijn met de duik. Dus met de diepte, onderwaterleven, duikplan, zicht, computer en al het andere dat we samenvatten als de ‘cognitieve’ kant. Het oefenen van duikvaardigheden in het zwembad is dus nuttig: het zorgt ervoor dat je steeds minder hoeft na te denken bij een handeling, tot het punt dat je iets volledig automatisch doet. Zo kom je van “bewust onbekwaam” (je weet dat je het niet kunt) naar “bewust bekwaam” ( je weet dat je het kunt als je er maar bij nadenkt) tot “onbewust bekwaam” (je kunt het en je hoeft er niet bij na te denken).
Heb je deze artikelen al gelezen?
Veel gestelde vragen
OK (?) – rondje maken met je duim en wijsvinger
Ik ben klaar om af te dalen – duim naar beneden
Ik wil omhoog – duim opsteken
Ik begin aan de opstijging – met je hand omhoog vegen
Ik kan niet klaren – hand open en dicht
Ik heb geen lucht – met vlakke hand voor de keel langs
Ik ben duizelig – met twee vingers rondjes draaien
Ik heb kramp – vingers van en naar elkaar bewegen (alsof je iets krampachtig vastpakt, met gespannen vingers)
Niet doen! – van links naar rechts met wijsvinger
Ik heb nog 100 bar – time-out teken
Ik heb nog 50 bar – vuist maken naast je hoofd
Wat zeg je? – vingers bij elkaar (alsof je iets van onder vastpakt en er kleine rukjes aan geeft)
Ik zit op de helft van mijn beschikbare luchtvoorraad – Kappende beweging op je open hand
Ik wil stoppen – polsen of onderarmen kruisen
Stil hangen betekent dat je goed trimt. Dat wil zeggen dat je op zo’n manier met je lucht kan spelen dat je het afdalen, zweven en stijgen met je inflatorknoppen in combinatie met je ademhaling beheerst. Trimmen is niet iets dat je van een website kunt leren; oefen het vooral tijdens (en na) je duikopleiding!
Alle vinnen zijn gebaseerd op een bepaalde beenslag: houd je benen min of meer gestrekt en beweeg ze rustig op en neer, met het blad van de vin dwars op de richting van de beweging. Die beweging komt vanuit je heupen; zo zwem je op de meest efficiënte manier en heb je het meeste profijt van je inspanningen. Houd je benen vooral niet te stijf; je mag je knieën er best een beetje bij buigen. Wat niet werkt is zwemmen vanuit je knieën. Je onderbenen maken dan een fietsende beweging, waarbij je vinnen eigenlijk geen moment in een stand komen waarbij ze nog stuwkracht leveren. Dat is heel frustrerend.
Er zijn ook nog andere soorten vinslagen, zoals de frogkick waarbij je een soort kikkerbeweging met je benen maakt. De frogkick kost je minder moeite om meer voorwaartse stuwing te genereren, omdat je met je vinnen het water direct naar achteren stuwt – en niet zoals met de gewone vinslag naar onderen en naar boven. Bovendien gaat de waterwerveling die je met je vinnen maakt naar achteren en schuin naar boven. Sediment op de bodem blijft hierdoor liggen, en dat is fijn voor andere duikers die ook nog iets willen zien – én voor jezelf op de terugweg! Je vinslag is overigens niet iets dat je van een website kunt leren; oefen het vooral tijdens (en na) je duikopleiding!
Er staan filmpjes van diverse duikvaardigheden op de YouTube-pagina van de Nederlandse Onderwatersport Bond. Dit soort vaardigheden kun je echter niet alleen van een filmpje leren; oefen het vooral tijdens je duikopleiding onder begeleiding van je instructeur!