Veiligheid, hoe vaak sta jij daar bij stil?

Gelukkig gaan héél veel duiken goed. Maar af en toe gaat het fout.. en dan heb je onder water ook meteen een groot probleem. Om die risico’s te beperken is het belangrijk om je bewust te zijn van risico’s, je aan richtlijnen te houden en duikveiligheid bespreekbaar te maken. Met je buddy bijvoorbeeld, of met je instructeur. Op deze pagina vind je tips, handvatten en telefoonnummers, maar ook waardevolle ervaringen van andere duikers.

Veel gestelde vragen

Stap 1: bel 112, vermeld dat het om een duikongeval gaat, beschrijf de symptomen en noem zo nauwkeurig mogelijk de duiklocatie waar je je bevindt.

Stap 2: verleen eerste hulp (beademing, reanimatie, zuurstof toedienen, etc) en wacht op de hulpdiensten.

Op deze pagina vind je telefoonnummers, adressen en andere informatie.

Als je niet zo vaak duikt dan kunnen je kennis en vaardigheden wat zijn weggezakt. Wat betekent dat ene handsignaal van m’n buddy? Hoe werkt de octopus ook al weer? En hoe geef ik aan dat m’n lucht bijna op is? Als je gaat duiken is het belangrijk dat je alles weer scherp hebt. Bovendien wordt bij een begeleide duik vaak gevraagd naar de datum van je meest recente duik. Het is in allerlei opzichten fijn als dat nog maar kort geleden is! Op vakantie scheelt je dat bovendien kostbare tijd.

Dat doe je door een ‘check-de-stek’ te doen. Daarin komen verschillende veiligheidsgerelateerde aspecten aan de orde. Denk aan de aanwezigheid van een EHBO-koffer, de toegangsroute, de weersomstandigheden, de golfhoogte en –richting, stroming, vissers in de buurt, eventuele schepen, onderwaterobstakels, etcetera. Als je gaat duiken, doorloop dan altijd deze punten!

Als je in de Oosterschelde gaat duiken moet je daar zeker rekening mee houden. Op deze website vind je een link naar de actuele getijdentabel. Er is een tijdcorrectie ten opzichte van het voorspelde tijdstip van het hoog- en laagwater in Stavenisse.

Als je – bijvoorbeeld op vakantie – een onbekende buddy treft, wissel dan altijd wat informatie uit: vraag naar iemands duikervaring, maar doorloop ook even de handsignalen, noodprocedures, etc. Zorg er bovendien voor dat je elkaars duikuitrusting kent, voor het geval dat onder water nodig is.

Een duikgerelateerd incident of duikongeval kun je melden bij de DOSA. Dit kan (anoniem) op hun website.

Meld gerust elk (bijna) ongeval/incident! Van elke melding kan lering getrokken worden. Geef elkaar de kans om te leren van elkaar!

Contactpersoon Duikveiligheid

Erik Mooij

veiligheid@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

Er zijn geen video’s voor dit thema, bekijk alle video’s hier.

Komende events

31 Oct '24
ROTTERDAM

Workshop Materiaalveiligheid - Rotterdam (vol)

Samen met de Veiligheidscommissie, docenten en experts van de NOB is er een zorgvuldige en leerzame workshop samengesteld.

7 Nov '24
Kampen

Workshop Materiaalveiligheid - Kampen (VOL)

Samen met de Veiligheidscommissie, docenten en experts van de NOB is er een zorgvuldige en leerzame workshop samengesteld.

14 Nov '24
Weert

Workshop Materiaalveiligheid - Weert (VOL)

Samen met de Veiligheidscommissie, docenten en experts van de NOB is er een zorgvuldige en leerzame workshop samengesteld.