Weet jij altijd wat je hebt gezien als je terugkomt van een duik?
Vissen, krabben en kreeften, maar ook slakjes en anemonen zijn waarnemingen die duikers geregeld doen. Bovendien worden er soms nieuwe soorten ontdekt, die nog niet eerder in Nederland zijn waargenomen. Op deze pagina vind je alle artikelen die betrekking hebben op onderwaterbiologie. Leer meer over het IQ, de camouflage en het reukvermogen van vissen. Maar lees ook eens over de slimme trucjes van ‘standvastige’ soorten en de gemene vergiftiging waar neteldieren zich schuldig aan maken. Duiken wordt nog zó veel boeiender als je meer weet over onderwaterbiologie!
Heb je deze artikelen al gelezen?
Veel gestelde vragen
De Nederlandse visfauna bestaat uit ongeveer 180 soorten, waarvan 72 soorten in de 360.000 hectare zoete wateren van ons land kunnen worden aangetroffen. Onze zeevisfauna is ongeveer 119 soorten rijk, waarvan er 14 (trekvissen) ook in het zoete water voorkomen. Stichting Anemoon heeft een mooi overzicht van alle vissoorten. Ook Sportvisserij Nederland heeft alle vissen op een rijtje gezet.
Sepia’s zijn inktvissen, ook wel zeekatten genoemd. Ze trekken ieder jaar vanuit de Atlantische oceaan en de Noordzee terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven. Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd. Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee. De sepia’s zijn absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers geobserveerd en gefotografeerd worden. Houd echter altijd afstand, raak de dieren niet aan en zoek een andere duikplek op als het te druk wordt. Het is bijzonder dat de sepia’s helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!
Er zijn diverse organisaties actief op dit gebied. Denk aan Stichting Duik de Noordzee Schoon, maar ook de Nederlandse Onderwatersport Bond, Stichting Anemoon en de Biologische Werkgroep.
Je kunt altijd de app ‘Vissengids’ van Sportvisserij Nederland raadplegen. Ook kun je een bericht plaatsen op de facebookpagina van Stichting Anemoon.
Nee, dat is niet de bedoeling. Houd altijd voldoende afstand van koralen en andere dieren en woel de bodem niet om. Jaag dieren niet op, raak ze niet aan en voer ze ook niet. We begeven ons in hun habitat, dus benader de onderwaterwereld met respect!
De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft twee specialisaties: Onderwaterbiologie Basis en Onderwaterbiologie Wereldwijd. Je kunt deze specialisaties volgen bij bevoegde duikinstructeurs, al dan niet via een duikclub.
Video's
Er zijn geen video’s voor dit thema, bekijk alle video’s hier.