Wat zou voor jou een grensverleggende duik zijn?

Je hebt na een duik vast wel eens gedacht: had ik maar wat langer onder water kunnen blijven.. Omdat er bijzondere vissen te zien waren, er een groot wrak lag dat je wilde verkennen of simpelweg omdat je langer wilde genieten van het ‘onder water zijn’. Technisch duiken is dan een oplossing! Ook als je een grot in gaat of onder het ijs duikt komt het begrip technisch duiken om de hoek kijken. Deze vorm van duiken is een fikse investering; je volgt er een speciale opleiding voor, je hebt een ander soort perslucht nodig en ook een nieuwe uitrusting is een must. De één ziet technisch duiken als een enorme uitdaging en krijgt er veel energie van, maar een ander kan het juist ervaren als een ver-van-het-bed-show. De artikelen hieronder geven je wellicht iets meer achtergrondinformatie!

Veel gestelde vragen

Technisch duiken betekent dat je duikt met andere luchtmengsels, zoals nitrox of trimix. Je kunt daarmee langer onder water blijven, bijvoorbeeld wanneer je een diepe duik wil maken of wanneer je duikt met een zogeheten ‘plafond’ – in een grot of wrak, of met een laag ijs boven je. Om zulke grensverleggende activiteiten zo veilig mogelijk te houden zul je een speciale opleiding moeten volgen. Daarnaast hoort bij technisch duiken ook het geschikt maken van je uitrusting, het je eigen maken van nieuwe duiktechnieken en het aanpassen van de procedures. De één ziet technisch duiken als een enorme uitdaging en krijgt er veel energie van, maar een ander kan het juist ervaren als een ver-van-het-bed-show.

Er zijn veel opleidingen die een link hebben met technisch duiken. Via de Nederlandse Onderwatersport Bond kun je Nitrox Basis, Nitrox Gevorderd, Grotduiktechnieken in open water en decompressieduiken doen. Alle andere technische duikopleidingen kun je duikorganisaties volgen die zich gespecialiseerd hebben in technisch duiken, zoals de IANTD of GUE.

Nitrox Basis en Decompressieduiken kun je meestal met je eigen duikuitrusting volgen. Voor de overige opleidingen heb je vaak een andere uitrusting nodig met aanvullend duikmateriaal, zoals een wing of gescheiden kranen. In dit artikel lees je er meer over.

Contactpersoon Technisch duiken

Joost Verkerke en William Reijnders

technischduiken@duikspotter.nl
0318-559347

Komende events