Wat zou voor jou een grensverleggende duik zijn?
Je hebt na een duik vast wel eens gedacht: had ik maar wat langer onder water kunnen blijven. Omdat er bijzondere vissen te zien waren, er een groot wrak lag dat je wilde verkennen of simpelweg omdat je langer wilde genieten van het ‘onder water zijn’. Technisch duiken is dan een oplossing! Ook als je een grot in gaat of onder het ijs duikt komt het begrip technisch duiken om de hoek kijken. Hiervoor kan je verschillende opleidingen volgen, je duikt met verschillende ademgassen en de standaard duikuitrusting dient iets aangepast te worden. De één ziet technisch duiken als een enorme uitdaging en krijgt er veel energie van, maar een ander kan het juist ervaren als een ver-van-het-bed-show. De artikelen hieronder geven je wellicht iets meer achtergrondinformatie!
Heb je deze artikelen al gelezen?
Veel gestelde vragen
Technisch duiken betekent dat je duikt met andere gasmengsels, zoals nitrox of trimix of wanneer je duikt met een zogeheten ‘plafond’ – in een grot of wrak, of met een laag ijs boven je. Om zulke grensverleggende activiteiten zo veilig mogelijk te houden zal je speciale opleidingen moeten volgen. Daarnaast hoort bij technisch duiken ook het geschikt maken van je uitrusting, het je eigen maken van nieuwe duiktechnieken en het aanpassen van de procedures.
Er zijn veel opleidingen die een link hebben met technisch duiken. Via de Nederlandse Onderwatersport Bond kan je Nitrox Basis, Nitrox Gevorderd, Grotduiktechnieken in open water, ijsduiken en decompressieduiken doen. Alle andere technische duikopleidingen kan je bij duikorganisaties volgen die zich gespecialiseerd hebben in technisch duiken, zoals de IANTD of GUE.
Nitrox Basis en Decompressieduiken kun je meestal met je eigen duikuitrusting volgen. Voor de overige opleidingen heb je vaak een andere uitrusting nodig met aanvullend duikmateriaal, zoals een wing of dubbelsets. In dit artikel lees je er meer over.